Windows XP telepítése netbookra pendrive-ról

Lehet hozzá vásárolni külső egységet, de felesleges megvenni, mert ha van usb meghajtónk (pendrive), annak segítségével könnyedén feltelepíthetjük rá a kívánt rendszert, jelen esetben egy jó öreg, ám csudajó XP-t.

Hogyan telepítsünk fel egy Windows XP-t pendriveról?

1. Az első lépésben szerezzük be a szükséges eszközöket és programokat. Természetesen szükségünk lesz egy másik PC-re, amin fontos, hogy 32 bites, lehetőleg Windows XP (esetleg Windows 7) operációs rendszer fusson. Dobjunk hozzá egy minimum 2 GB-os pendrive-ot, és egy tetszőleges XP-s telepítőlemezt.

2. Ahhoz, hogy a pendrive-unk használható is legyen, szükségünk lesz pár programra. Elsőként töltsük le az USB_PREP8, majd sorban utána a PeToUSB és Bootsect programokat. Ezeket a csatolmányban megtalálod (cikk végén). Ja, és tegyük be a meghajtónkba az XP telepítőt is (vagy ha gépünkön van az iso, egyszerűen csatoljuk fel daemon tools-szal).

3. Most csomagold ki az USB_PREP8 mappát, majd ebbe rakd bele a szintén kicsomagolt PeToUSB.exe fájlt. Indítsd el az usb_prep8.bat programot.

4. A megnyíló ablakban értelemszerűen nyomjunk egy gombot a "Press any key to continue" feliratra. Ekkor elindul a PeToUSB alkalmzás, ami az USB meghajtód fogja megformázni. A képen látható az utasítás. A pendrive-ről természetesen minden adat törlődni fog.

5. Ha végeztél, zárd be, de a parancssort - ami ugye alatta van - ne csukd be! A PeToUSB bezárása után ez a képernyő fog fogadni minket az elején megnyitott promptban.

6. Még ne nyúljunk a menühöz, hanem nyissuk meg mellé a Bootsect programját. Csomagoljuk ki egy könnyen megjegyezhető helyre, majd egy új parancssort nyitva tallózzuk be azt a helyet, ahová azt kicsomagoltuk. Majd írjuk be a következő parancsot: "bootsect.exe /nt52 F:". A macskakörmök nem kellenek, és az F: helyére a pendrive elérési jelét írd be. Mehet az Enter és kicsit dolgozni fog a pendrive-on. Ha végzett (pár másodperc csak), akkor bezárhatod.

7. Most már visszaléphetünk a legelső promptba, ahol a menünk látszik. Az 1. pontban adjuk meg az XP telepítőnk forrását, a 3-masnál a pendrive betűjelét, és a 4-essel indíthatjuk a másolást.

8. Most jó pár percig dolgozni fog, felmásolja az Xp-t a stickre. Ha végzett, mehet a stick a netbook USB portjára, bootoljunk be róla, és íme, xp-t telepítünk. Fontos, hogy amikor a telepítő elindul, a kettes menüből telepítsünk, majd ha utána újraindult, akkor az egyesről (grafikusról). A pendrive végig legyen benn a meghajtóban.

Egy új megoldás: WinToFlash, ezzel a kis programmal pár kattintással varázsló-szerűen másolhatjuk át USB-re a Windows rendszereket
Másik megoldás: közben a Microsoft is kiadott egy ilyen programot, mely ingyenes, de csak a hivatalos lemezekkel és ISO-val működik. Nagyon egyszerű és gyors!

Jó munkát mindenkinek!

Tomee

Hozzászólások

Egyetértek a cikkben leírtakkal. Már telepítettem ilyen módon és működik a dolog szépen. A saját Asus Eee PC 1000H gépemen teszteltem.

Hello olyat nem tudtok ami windows7-hez valo.

Igaz, azt még nem próbáltam, de szerintem ha xp lemez helyett beraksz egy win7-et biztos, hogy azzal is jó lesz. Csak akkor egy 4 gigás pendrive kell.

Próbáld ki a fenti leírást win7-tel, szerintem mennie kell.

Mér probáltam de nem fogadja el.

Ne vegyétek sértésnek, de ennél bonyolultabb leírás nem volt?! :)

Itt egy egyszerűbb:

1. Szerezz be egy Win7-et/Xp-t, ha eredeti tedd a meghajtódba, ha nem akkor tömörítsd ki az ISO-ot egy mappába.
2. Töltsd le és telepítsd a WinToFlash programot.
3. Tegyél be egy 4 GB-os vagy nagyobb pendrive-ot és indítsd a programot.
4. Add meg a windows fájlok elérési útját (1-es pont) és add meg a Pendrive meghajtójelét, és nyomj az OK-ra.

És ezzel kész is vagy! nem kellet 3 különböző program, nem kellet cmd-ben turkálni, és végig grafikus felületen maradtál.

Köszi a másik módszert, de én a másikkal szoktam, azért is azt írtam le. Pláne egy kis oprendszer gyakorlás nem árt :) Valamint itt több a beállítási lehetőség.

De köszi szépen, azt is ki fogom próbálni.

SZIA
Megprobáltam és egyszerüen nem pedig mindent ugy csináltam ahogy le van irva az XP-t sikerül a pendrivera raknom de telepitésnél mindig egy NTDRL fájl hiányára hivatkozik és leállitja
Ha valaki tud legyenszives segiteni
KÖSZI

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a művelet után tudom-e rendesen pendrive-ként használni a pendrive-omat?

Előre is köszi a választ!

Nagyobb vagy, mint HAMLET atyja.
Tényleg jó és felhasználóbarát!
Köszi

Hali Tomee! Kérdezné h Windows7 64-bit en vagy live cd felületén? Nekem 64-bit-en nem sikerült. Válaszod előre is köszönöm. Üdv!!

Nem értem a kérdést: live cd-t akarsz winből? XP-ből van, de 7-esből még nem láttam még.

Köszönöm ez a módszer bejött nagyon sokat segítettél.annyit tudok hozzá szólni hogy nekem a másik módszer a usb prep8-al nem működöt lehet hogy azért mert win7 64bit-es verzioval próbálkoztam.üdv Satyesz

Hello.
Asus eee pc 2g surf re szeretném telepíteni de nem sikerül hal.dll hiba, nem találja vagy sérült. 20x megpróbáltam már a leírt módszerrel, de nem jön össze.

miért nem találja a hal.dll -t ?

Ott szerintem a telepítővel lesz valami. Van már új egyszerű megoldás: winflash program. Ezzel is próbáld meg.

HELP MÍÍÍ!
Elindítom a 2-es opcióval a telepítést(már mint próbálom), fekete képernyő és annyi nem reagál semmire. Mi lehet a gond? WinToFlashhel csináltam.
Verbatim STORE N GO 8GB a pendrive, a gép megy egy Samsung NF210

Nem mindegy hogy mikor nyomod meg a 2-es opciót az induláskor. Csak akkor kell amikor már grafikus módban fut a telepítés. Addig az egyest kell.

szabi113 leírt verziójával csináltam hamar kész is volt egyszerű de nagyszerű egy a porblémám van usbről bootolok indul az xp telepítő de amikor eljut odáig hogy a windows licencet kell el fogadni az F8 gomb lenyomásával egyszerűen nem engedi pedig az F8 Gomb működik három telepítőt próbáltam ki de egyse az egyik még idáig se jutott el :D
Esetleg vkinek vmi szuper ötlete?

Nálam kékhalál történt telepítéskor wintoflash módszert használtam :/

nagyon.köszönöm.sok,lehetőséget próbáltam.de csak ez jött be hála neked....

Sziasztok!

Nekem olyan problémám lenne, hogy eljutok a PetoUSB ablak megnyitásáig, de ott nem veszi észre az USB-t. LG X110-es netbookom van, és 2 gigás penyoval probálkozok. Win 7van rajta, és XP-t szeretnék rárakni.
Mit tudok tenni hogy működjön?
Előre is köszönöm a választ :)

Próbáld ki a wintoflash programot, azzal már elég jól lehet pendrive-ra másolni két kattintással.

Nem azért, de hol van a cikk végén csatolmány?

Szia, pótoltam, valamiért eltüntek. Közben a cikk végére raktam fel még két egyszerűbb megoldást is.

De van, nekem.
Teljes működésű angol-magyar win7ultimate-t telepít pendrive-ra egy virtualhardrive-fájlba ágyazva. Egy megfelelő sebességű pendrive-al(minimum 70mb/s) és elegendő rammal már majdnem olyan gyors mintha a vinyóról menne. Az összes pendrive-ról bootolható vacokat megeszi reggelire, mivel teljes működésű a rendszer, tehát minden előnyét szabadon kihasználhatjuk, amikre természetesen elődjei nem voltak képesek. Van 32 ill 64bites verzióm is. Telepíthető XP-Vista-Win7 és elvileg Linux alatt is.
Akinek meg usb-ről futtatható win7 telepítőre volna szüksége, az csak annyit tesz hogy a pendrive-on lévő Win7USBEdition fájljait beteszi egy pl. W7USB-re keresztelt könyvtárba, majd UltraISO-val kibontja a win7 telepítőlemez teljes tartalmát a pendrive-ra. Így bootoláskor a Win telepítőt fogja a vas látni és sokkal gyorsabban fog futni a telepítés mint DVD/CD lemezröl. Ehhez legalább 16GB-os eszközre lesz szükség, ha mind2 cuccot meg akarja tartani a felhasználó.
Ha pedig a bootolható rendszerre lenne szükség, csak beteszi a Win7 telepítő fájljait egy W7-re keresztelt könyvtárba, a W7USB könyvtárból meg kivágja a cuccot a Pendrive gyökérmeghajtójára. Ennyi

Mert a program csak XP alatt látja a pendrive-ot lol

Persze, mivel nem találta meg a telepítő a kibontáskor az i386-ban a setupldr.bin-t, amiböl így nem tudott csinálni NTLDR bootfájlt a meghajtóra.
Ez vagy azért van mert sz@r a telepítő lemezed, vagy azért mert te másoltad be a cuccot és nem a telepítő. Mivel Xp alapú NTLDR bootkódot megkapta az aktívvá tett pendrive-od, de az NTLDR fájl nem lett rámásolva ezért nem is fog menni.
Ha mégis ott van a gyökérmeghajtóban és mégsem indul, akkor rossz szektorba került és nem látja a bios.

Már nem azért, de a WinToFlash nálam nem vált be, talán mert csak home editionként müxik a licenszfájlja de azt tudom hogy ez a módszer beválikk még a módosított, pl nLite-al tuningolt XP telepítőknél is, mondjuk ki kellett kicsit bővítenem a scriptet a hiányzó rendszerfájlok miatt amik emiatt keletkeztek, illetve az egész cuccot betettem egy .exe fájlba, azzal kell indítani a telepítést. Így csak egy setup fájl lett belőle, ez mindent végrehajt ami a sikeres telepítéshez kell.
Akit érdekel jelezze.

Akit érdekel a bootolható USB készítés win7 telepítőhöz, az innen lekapja: http://depositfiles.com/files/ste87w5xv
A program befejeztével csak másolja rá a lemezröl a cerkára a telepítő fájlokat.
Ajánlom ehhez az ultraISO-t, ha nincs telepítve akkor azt is felteszi.

ui.:
Ez itt mégjobb, ez már képes xp,vista,Win7 alatt is a Pendrive NTFS fájlrendszerre formázására: http://depositfiles.com/files/r1sxgdmkg

Akk ez jó xp-hez is ?