Akkumulátor kímélés, avagy miért ne használjunk ingyenes alkalmazásokat

Akkumulátor kímélés, avagy ne használjunk ingyenes alkalmazásokat

Több millió ingyenes alkalmazás díszíti ma az Apple és Google áruházát az interneten, melyek közül a legtöbb program valóban ötletes és megéri letölteni őket. Azonban érdemes jól odafigyelni rájuk, mert könnyedén megehetik a készülékünk akkumulátorát. Sokszor mondják azt, hogy az ingyenes app több hasznot hoz a fejlesztők konyhájára, mint a fizetős: ez valóban igaz, hiszen egy ingyenes program hátterében olyan kis scriptek futhatnak, melyek számos információt gyűjtenek rólunk, mint amennyit mi gondolnánk.

Az ingyenes alkalmazások buktatója tulajdonképpen ezeknek a beépített folyamatoknak köszönhető, melyek a program használata során erősen meríthetik a telefon telepét. Két éve készítettek egy röpke felmérést, ahol megnézték a véletlenszerűen kiválaszott alkalmazások "fogyasztását". Megdöbbenve tapasztalták a teszterek, hogy a telep jelentős merülését nem maga a program okozta, hanem a háttérben futó folyamatok:

  • pozició meghatározás (Wi-Fi vagy mobilhálózat segítségével)
  • hirdetések megjelenítése
  • beépített kérdőívek
  • extra hozzáadott alkalmazások (parancsikonok, webcímek, társprogramok)

A felmérés eredménye brutális százalékokat mutat: az alap alkalmazás 10-30% energiát használ fel átlagosan, míg a maradék arány mind a reklámra és adatgyűjtésre fordul. A készülékünk akkumulátora tehát nem az operációs rendszer és nem az általunk kedvelt alkalmazás miatt merül jobban a kelleténél, hanem azoktól a háttérben futó szorgos hangyáktól, melyek sok-sok információt adnak át rólunk a fejlesztő cégnek. Gyengébb telefonoknál sokszor panaszkodnak a felhasználók, hogy belassul a készülék vagy akadozik az egyébként nem nagy erőforrást igénylő alkalmazás. Erre már meg kaptuk a magyarázatot, hiszen a program futása mellett más forgalom is mozog, ezáltal az olcsóbb készülékek valóban belassulhatnak.

Hogyan tudjuk meg, hogy a letölteni kívánt app káros e az akksinak?

Mikor egy játékot vagy programot letöltünk, a "Telepítés" gombra nyomva először az app feltételei jelennek meg, melyet sokszor átugrik az ember, viszont érdemes átböngészni, hiszen itt tudhatjuk meg, hogy milyen háttérfunkciókkal emészti fel a fejlesztő készülékünk telepét. Ha mégis szeretnénk használni az adott letöltést, akkor célszerű közben kikapcsolni a telefon Wi-Fi-jét és mobilnetet, így több app nem tudja használni a háttérben a szinkronizálást.

Android app meríti az akkumulátort