Android 5.0 Lollipop: az édességek királya

Android 5.0 Lollipop: az édességek királya

Már nyáron meglepetésként ért a dolog, hogy a következő Android verzió miért nem kapott a korábbiakhoz hasonlóan valami értelmes és édes nevet, de a tegnapi bemutató teljesen jóváírta elszomorodásom, hiszen az Android eddig jól titkolt neve napvilágra került: így lett az 5.0-ás verzió Lollipop.

Android Lollipop 5.0

De a név mit sem számít, ha nincs mögötte még édesebb tartalom: egy könnyedén kezelhető, de mégis minden igényt kielégítő és teljesen testre szabható rendszer. Az Android 5.0 újdonságait már a nyár óta próbálgathattuk az Android L fejlesztői verzióban, de van pár dolog, ami még csak most került fel a színpadra. Íme, az új rendszer újdonságai több pontban érthetően és magyarul:

Material Design

Egy erős, színes és reszponzív felhasználói felület vár minket az Android 5.0-ában. Teljesen megújult design, új rendszerikonok, új betűtípus, új keresősáv és természetes animációk jellemzik az új kiadást. Fények és árnyékok, kiváló vizuális elemek fogadnak majd minket az első használatba vételkor, mellyel élmény teljesebb lesz készülékünk használata.

Értesítések

Mostantól a zárolt képernyőn is megjelennek a hozzánk érkező értesítések. Ezekre válaszolhatunk (ha üzenetet kapunk), vagy akár odébb is „lökhetjük”, ha nincs szükségünk rá. Továbbá egy olyan időintervallumot is megadhatunk, amikor a készülék megjelenítheti a bejövő értesítőket. Ha például hívnak minket telefonon és mi közben játszunk, felvehetjük a hívást, de akár tovább is vihetjük az adott pályát.
Az alkalmazások terén is fejlődött a menedzsment: saját listát állíthatunk fel arról, hogy melyik program jelezhessen nekünk. Az értesítők továbbra is a képernyő felső sávjában találhatók meg, és egy egyszerű lehúzással máris láthatók időrendben.

Akkumulátor

Az akku- kímélő üzemmód egy jelentős előrelépés az Android rendszerben. Akár 90 percig is használhatjuk a készüléket, ha annak töltöttsége 15% alá csökkent. A menüben pedig figyelemmel kísérhető a hátralevő időtartam, mely igencsak pontosan jelzi az időmennyiséget. A funkció automatikusan bekapcsol, amint a készülék elérte a 15%-ot.

Biztonság

Minden Android 5.0-ával telepített készülék automatikusan védi tartalmainkat a lopás áldozatául esett felhasználóknak. Az SELinux modul az összes alkalmazás esetén védi eszközünket a hibás vagy kártékony kódoktól. Új fejlesztés a Smart Lock, mely biztonságos párosítási lehetőséget és kezelhetőséget ad közeli eszközeinkkel.

Megosztások

A több felhasználós megoldás még tovább fejlődött: ha nincsen nálunk egyik eszközünk, vagy éppen máshol felejtettük, egyszerűen beléphetünk egy másik Lollipopot futtató készülékre, hogy elérhessük fontos adatainkat. Tökéletes megoldás ez egy családban.
A több felhasználós mód a telefonokra is átkerült. Itt egy vendégfiók aktiválásával adhatunk megosztást egy másik felhasználónak, aki az adataink teljes elrejtése mellett tud böngészni a készüléken. „Hé! Új telód van? Hadd nézzem már meg!” – ismerős, ugye?
Screen pinning: a képernyőjelölő funkcióval megosztható mással az éppen megtekintett tartalom.

Megújult gyors-beállító

Az Android egyedi lehúzható menüje ezennel még több beállítási lehetőséghez juttatja a felhasználót: Zseblámpa, hotspot, képernyő-forgatás, cast kontroll funkciók, wi-fi, bluetooth, és helyek (GPS). Ezeken kívül továbbra is elérhető a fényerőállítás is.

Kapcsolódás

Frissítésre kerül a Wi-Fi és Bluetooth modulokat ellátó rendszer is. Mostantól még gördülékenyebben válthatunk több-féle beszélgetési mód között, legyen az videó hívás, VOIP beszélgetés vagy éppen egy hagyományos 3G hívás.
A Bluetooth alacsony fogyasztású profilnak köszönhetően (eszköznek is támogatnia kell) a hordozható eszközök (pl.: okos órák) is kevesebb energiával csatlakozhatnak egymáshoz.

Rendszer és teljesítmény

Új ART futtatási környezet a Dalvik helyett: gyorsabb programindítás, gördülékenyebb működés csak a Lollipopban. Akár 4-szeres teljesítmény növekedés érhető el az előző verziókhoz képest. Simább UI szinte minden alkalmazáshoz, a Material Designnak köszönhetően teljesen egyedi élmény mindennütt.
64 bites támogatás (Nexus 9), akár asztali teljesítménnyel. 64 bites előre telepített alkalmazások az 5.0-ában már megtalálhatók: Chrome, Gmail, Naptár, Play Zene, stb…

Média

Gazdagabb grafika, továbbfejlesztett audió, videó és kamera scriptek. Kompatibilitás az 5.1 és 7.1 csatornákat igénylő alkalmazásokkal. USB audió támogatás külső mikrofonhoz, hangszórókhoz és egyéb USB alapú eszközökhöz.
OpenGL ES 3.1 támogatás: asztali és konzol szintű teljesítménnyel

Egyéb: RAW formátum támogatás (fotósok előnyben), bővített meta adatok, UHD 4k 10-bit videó lejátszás támogatás hardveres gyorsítással kevesebb energia felhasználás mellett. Továbbfejlesztett „Ok Google” hangvezérlés

Android TV

A szobában elhelyezett eszközök támogatása egy erre kialakított felhasználói felületen. Kevesebb böngészés, több élmény. Hangvezérlés, hangalapú keresés a Google Play-en, Youtube-on és egyéb támogatott alkalmazásokban. Játék lehetőség akár a tévére vetítve telefonon keresztül. Google Cast támogatás.

Kezelés

Még nagyobb segítség és lehetőségek a gyengén látóknak: színek, nagyobb szövegek, kontraszt állítási lehetőséggel. Több, mint 68 nyelven elérhető hangos súgómodul.

Egyéb

  • Tap & Go: azonnali készülék beállítási lehetőség NFC-n keresztül (régi és új készüléket kell csak egymással összeérinteni)
  • Új eszköz beállításakor az összes eddig használt program átkerül az új készülékre
  • Tap & Pay: többféle fizetési mód támogatás, egyszerű kezelhetőséggel
  • Nyomtatási előnézet lehetőség
  • Új Bluetooth, akkumulátor, adathasználat, Wi-Fi beállítások képernyők
  • Új felhasználói visszajelző felület
  • Megújult megosztás menü
  • Külső billentyűzetek pontosabb és széleskörű támogatása