Apple WWDC 2014 összefoglaló: iOS 8 és Mac OS X Yosemita

Apple iOS 8

Lezajlott az Apple WWDC 2014 bemutatkozó keynote, melyen megmutatkozott az új iOS és az új designt kapott Mac OS X. Utóbbi egészen jóra sikerült, minden olyan funkciót megkapott, melyekről az előző hónap pletykái szóltak. Az iOS viszont csak olyan változtásokat hozott, melyek csak később lesznek hasznunkra.

Mac OS X

Az OS X 10.10 verziója a Yosemite kódnevet kapta a tavalyi Mavericks után. Főbb újdonságai között az új designt érdemes megemlíteni, ugyanis a tavaly debütált iOS-ben megismert grafikák és funkciók jelentős részét megörökölte, legyen az az átlátszó (windowsos aero glass-szerű) ablakfejléc, a világos és sötétre változtatható panelek, az oldalsáv (settings), és az új flat ikonok. Ez utóbbiak egy hajszállal komolyabb megjelenést kaptak az iOS-nél, ezáltal még könnyedebb és felhasználóbarátabb rendszert kapunk.

Megjelent az iCloud drive is, mely 5GB-ig ingyenes, azon felül is egészen korrekt árak vannak, melyet bárki kipróbálhat: nem csak OSX-en!

OSX 10.10

iOS 8

Nem értjük hogy miért kellett verziószámban ekkorát előrelépni, ha lényegében csak pár új (máshol már régesrég látott) megoldást kapunk csak. Na jó: igazából ez a verzió most inkább a fejlesztőknek kedvez, hiszen rengeteg új API nyílt meg előttük, melynek gyümölcsét az ide év végére talán már a felhasználók is tapasztalhatják majd.

Ami a felhasználókat érinti: kaptunk új interaktív értesítési megoldást, mely gyorsabb elérést biztosít az alkalmazások között, tehát nem kell ki-be lépkedni, egyszerűen csak lehúzzuk a sávot és kezeljük az értesítést. Ez a képernyőzáron is működik, ha például egy naptármeghívót kaptunk.

Az iOS és az asztali rendszer ezentól még közelebb kerülnek egymáshoz, ugyanis kidolgoztak egy olyan megoldást, mely a mobilkészüléket helyezi át a Mac képernyőjére: ezáltal tudunk hívásokat kezdeményezni és fogadni, szöveges üzeneteket cserélhetünk, illetve fájlokat oszthatunk meg: ha éppen az iPhoneunk az egyik szoba konnektorán töltődik.

Bemutatták a Healthkit alkalmazást, mely az egészségünkre fókuszál, továbbá orvos és páciens között is kapcsolatot tart.

Kaptunk egy Family Sharing funkciót is, amin keresztül az egész családdal megoszthajuk tartalmainkat, akár azokat is amelyeket megvásároltunk. Ez maximum 6 főig működik. A Siri viszont újabb nyelveket kapott (magyar is van köztük), lehet vele érintés nélkül is kommunikálni, és kapott egy kis Shazam integrációt.

Továbbfejlődött a multitasking felület, mely a keresett kontaktokat is megjeleníti a kártyák felett. Jöttek új képszerkesztési megoldások (képvilágosítás), és billentyűzet is okosodott, ahogy azt már az Androidon régesrég láthattuk.

iOS contacts

Végül a fejlesztők is örülhettek: több, mint 4000 új API érkezett, melyekkel több szolgáltatást is meghívhatunk. Ezennel lehet már billentyűzetet is fejleszteni, ha a gyári már nem tetszik, valamint a Touch ID is elérhetővé vált a programozóknak. Megjelent a Swift nyelv támogatása, mellyel még jobb és takarékosabb appok írhatók.

Elérhetőség: az iOS 8 iPhone 4S-től-, valamint iPad 2-től felfelé lehet letölteni és telepíteni. Az iPhone 4 támogatása megszűnt.

További információk az iOS 8-ról