Extra: 70 gigapixeles panorámafotó Budapestről

Elképesztő méretű panorámakép készült Budapestről, aminek felbontása rekordot döntött a világon, hiszen jelenleg a mi fővárosunkról készült kép a földön a legnagyobb. Kötelező megtekinteni, és természetesen elismerés a készítőknek.

"A világrekorder felvételt a 360 World nevű, panoráma rendszerek tervezésével és 3d-s alkalmazások fejlesztésével és webes megjelenítésével foglalkozó cég munkatársai - fotósok, informatikusok - készítették. "A panorámafotók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, az emberek imádják, hogy a számítógép előtt ülve is körülnézhetnek olyan helyeken, ahova fizikailag nem jutottak le, s lehet, hogy soha nem is fognak. Ráadásul a panorámafotózás technikailag és szakmailag is kihívás, egy rekord méretű, 60 milliárd pixeles kép elkészítése pedig pláne az, igazi csemege" - mondta Mihályfi Zsolt projektvezető.

Az előző világrekorder egy Drezdáról készült panorámakép volt, ami 26 gigapixeles, ezt a magyar fotósok jócskán túlszárnyalták. A forgatható, nagyítható körpanoráma mérete 590508x120750 képpont, azaz összesen 71 milliárd pixel lett. A képet a http://www.70-billion-pixels-budapest.com/ címen lehet megtekinteni, a böngészéséhez Microsoft Silverlight plugin szükséges.

A fotózás során a készítők körülbelül 4500 darab, egyenként 24 megapixeles képet exponáltak egyszerre két fényképezőgéppel egy speciális, robotizált állvánnyal, sorról sorra haladva. A művelet így is három órán át tartott, és a fotózásra való alkalom megválasztása sem volt egyszerű, mivel ehhez tiszta égboltra, és páramentes levegőre volt szükség, így a 360 World május végén csak a harmadik próbálkozásra tudta elkészíteni a felvételt."

Forrás: Engadget és Origo