Figyelem! Symbian veszély!

Támadás miatt csendesednek el az okostelefonok.

Curse of silence*, vagyis a csend átka - így hívják azt a DoS-támadást, amely a Nokia S60-as okostelefonjait veszélyezteti. Olvasd tovább!

Felfedezője, a német Tobias Engel nemrég közzétette, hogyan hozhat átkot a finn gyártó elit készülékeit birtoklókra ez a fenyegetés. A biztonsági szakértő szerint egy ártó szándékkal megalkotott e-mailes üzenet továbbításával elérhető, hogy a célpont telefon ne legyen képes a továbbiakban SMS és MMS fogadására. A jelenséget egyébként be is mutatta a Chaos Communication Congress nevű rendezvényen, Berlinben.

Arról van szó tulajdonképpen, hogy ha egy 32 karakternél hosszabb e-mailcímről érkezik e-mail a Nokia S60 2.6, 2.8, 3.0 és 3.1-es szoftverrel bíró készülékeire, akkor azok nem tudnak több rövid üzenetet fogadni. A 2.6-os és 3.0-s változatok azonnal, már egyetlen elektronikus levél után „zárolják” a telefont, míg a 2.8-as és 3.1-es szoftverrel rendelkező mobil esetében 11 e-mailre van szükség ugyanehhez. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az e-mail törlésével nem semlegesíthető a jelenség; ahhoz a gyári beállítások visszaállítására van szükség.

Egyelőre - legalábbis a tegnapi állás szerint - nincsen szoftverfrissítéssel járó megoldás a jelenségre. A Nokia mindazonáltal már értesült a támadás lehetőségéről, de nyilatkozatuk az szerint nem jelent komoly veszélyt. Ugyanakkor a Symbian csapattal együttműködve vizsgálják, hogy konkrétan mely platformokat érintheti a jelenség. A Nokia állásfoglalása szerint az S60 harmadik kiadásának második feature packjét tartalmazó termékek nem támadhatók (ezen a módon). A vállalat szóvivője megjegyezte, hogy a támadás hálózati szűréssel megelőzhető.

Az F-Secure szerint azonban nem csak a Nokia telefonokat veszélyezteti a jelenség. Az IT-biztonsággal foglalkozó szakértők szerint valószínűleg a Sony Ericsson UIQ eszközei is ki vannak téve ennek a támadási formának.

* Érdekesség: a the curse menstruációt is jelent az angol szlengben.

Forrás: terminal.hu
Szilágyi Szabolcs, 2009. 01. 06. 13:31