Már nem érdemes külföldről vásárolni

A hazai magas árak ellen csak egy dolgot lehet tenni, méghozzá azt hogy a kiszemelt árut - legyen az mobiltelefon, tablet, tartozék és egyéb multimédiás eszköz - külföldi országokból (pl.: távol kelet) szerezzük be. Mint mindenki tudja, a hazai árak mellett igencsak eltörpül a kínában kapható elektronikai cikkek cédulája, nem csoda hogy az utóbbi időkben megnövekedett az ebből az országokból származó postai küldemények száma. Jómagam is heti szinten szoktam rendelni külföldről, hiszen pl. egy itthon 70-80 ezer forintos táblagépet Kínából csaknem fele árán megszerezhetünk. Eddig a vámon simán átcsusszantak az efféle termékek, így ÁFA és VÁM nélkül nagyon kedvező áron a miénk lehetett. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbben továbbértékesítés céljából rendelik az árukat.

ipad

A NAV vasárnap kiadott egy hivatalos közleményt, melyben elrendelte az EU-n kívülről magánszemélyektől érkező áruk és ajándékok ÁFA és VÁM díjfizetését. Tehát a 45 eurót meghaladó értékű küldemények után adót és vámot kell fizetni, az ajándékozás ténye pedig nem ad mentességet ez alól - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

Az unión kívül élő magánszemélyektől magyaroknak küldött küldeményeket 45 euró értékig illeti meg vámmentesség, e fölött azonban már adót és vámot kell fizetni. A magánszemélyek által az interneten megrendelt és az Európai Unión kívülről érkező, 22 euró értéket meghaladó áruk is vám- és adókötelesek.

Sajnos így most sokan elestek a távol kelet csodáinak lehetőségeiről, azonban azt ne felejtsük el hogy az EU bármely országából adó- és vámmentesen rendelhetünk terméket.