Mennyire meríti a Wifi az okostelefonunk vagy tabletünk akkumulátorát?

Android wifi tipp

Köztudott, hogy a Wi-Fi az első olyan adatátviteli megoldás, melyet a leggyakrabban használunk okostelefonunkon, legyen az netezés, fájlmegosztás, vagy helyzet meghatározás. A Wi-Fi az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb találmánya, ami vezeték nélküli kapcsolat biztosít több eszköz között, segítségével egyszerűen rácsatlakozhatunk a közeli hotspotokra, így kábel nélkül internetezhetünk kifulladásig (pontosabban az akkumulátor lemerüléséig). Itt jön képbe az energiagazdálkodás fogalma, mely a Wi-Fi esetén is felmerül: vajon mennyit fogyaszt el a készülékünk akkumulátorából? Érdemes e kikapcsolni, vagy hagyjuk teljes nap bekapcsolt állapotban?

Android Wi-Fi tipp

A Wifi használatáért egy arra kialakított chip és egy hozzá tartozó antenna felel készülékünkben. Ez egy kis teljesítményű lapka, mely rövid hatótávra lett tervezve. Használat során csupán a routerig kell eljutnia a jelnek, illetve vissza a telefonhoz. Ez nem egy nagy távolság, hiszen a rövidke beépített antenna nem tud nagy utat bejárni, mint mondjuk egy laptopé.

Ebből adódóan már sejthető, hogy a Wi-Fi nem szívhat le sok energiát a telefon akksijából. Ez így is van, egy jól megírt Wi-Fi driver és jól megtervezett chip nem fogja egyhamar megenni az energiát. Természetesen valamennyi százalékot elvesz az akkuból, viszont ez csak pár egység átlagosan. Hozzátesszük, hogy vannak olyan szoftverhibák (lásd Nexus 5 Lollipop frissítés), mely a hibásan megírt kód miatt jelentős energiafelhasználással működtette a Wi-Fi-t. Ilyekor ha ismerjük a hibát, kapcsoljuk ki az adaptert.

Milyen beállítások szükségesek a Wi-Fi leggazdaságosabb működéséhez?

  • használatakor legyünk mindig hatótávon belül (legyen jó jelerőssége az adónak, routernek)
  • mikor a telefonunk pihen, azaz mikor nem használjuk, állítsuk be hogy a Wi-Fi is lekapcsoljon: menü -> beállítások -> Wi-Fi -> speciális -> wifi bekapcsolva hagyása: ki (ezzel együtt kapcsoljuk ki a mobilnetet is)
  • a beállítások -> hely menüben tiltsuk le a helymeghatározást, így működés közben a készülék nem fogja a Wi-Fi-t használni a pozíciónk betöltéséhez. Egy másik megoldás: a Wi-Fi menüjében vegyük ki a pipát a "Keresés mindig elérhető" opció elől.
  • bejelölhetjük ugyanitt a "Gyenge kapcsolatok elkerülése" pontot is
  • a Wi-Fi optimalizálása egy jó dolog, hagyjuk bekapcsolva
  • a hálózati értesítést is kikapcsolhatjuk, így az alapállapotban levő telefon nem fog önállóan folyamatosan Wi-Fi elérhetőséget keresni

Wi-Fi Android beállítása tipp

Az alábbi tanácsok betartásával (de még anélkül is) bátran hagyjuk bekapcsolva a Wi-Fi-t teljes nap, mert az a kis elhasznált energiamennyiség nem számít jelentősnek.

Mobilnettel mi újság?

A mobilnet egy teljesen más módszeren alapuló adatátviteli megoldás. A mobil kapcsolat a nagy teljesítményű távoli adótornyok segítségével működik, melyben cellákon keresztül mozog az adat, és ezeken lépked folyamatosan a készülékünk beépített antennája (pontosan az az antenna, mellyel a telefonhívásokat is lebonyolítjuk). Ez jelentős energiát vesz el a készülékből (mivel távolabbra kell kitekintenie), így jobban meríti az akkumulátort, mint a Wi-Fi . Ennek fejében, amennyiben megtehetjük és van a közelben Wi-Fi adó, használjuk azt az adatforgalmazásra.