Miért laggol az Android 4.2? Most megmutatjuk!

Nem értettem az Android 4.2 megjelenése után kiváltott viták alapját: avagy az új frissítés telepítése után a rendszer a 4.1.2-nél lassabb, szaggat és eszi a memóriát. Nálam ez a mai napig nem fordult elő, a 4.2 sebessége teljesen jól hozza az előző verziókét. A megoldás egyszerű: én alapból letiltom azokat az appokat, melyeket nem szoktam használni, így sikeresen kizártam már a frissítés után a laggolást okozó programokat.

google

1. Google Currents

Több felhasználó visszajelzése alapján a szaggatás és lassulás legfőbb akadályozója a Google Currents alkalmazás (magyarul: Aktualitások). Ezt úgy szüntethetjük meg, hogy a Beállítások menüben az összes alkalmazást megjelenítve letiltjuk az appot, vagy ha szeretnénk tovább használni akkor a programban a felső három pöttyre lépve tiltsuk le a háttérbeli szinkronizációt. Egyik probléma így kilőve.

2. Gyári főképernyő

Az Indító néven szereplő főképernyő már a Jelly Bean első verziójában is stabil működést nyújtott, de voltak benne hátrányok (pl.: a keresősávot nem lehetett eltüntetni), vagy éppen az ikonokat nem tudtuk méretezni, stb. Megfigyelésem szerint a gyári Launcher sok memóriát eszik 4.2 alatt, ezért úgy döntöttem hogy lecserélem. Az új kiválasztott a Nova Launcher lett, melyből még az ingyenes verzió is sebesebb a gyári megoldásnál. Memória szemszögből nézve pedig akár plusz 50MB szabad területet nyerhetünk.

Figyelem: a leírt módszerek valóban hasznosak és teszteltek, azonban ha több harmadik féltől telepített alkalmazást futtatunk a készülékünkön, akkor azok is csökkenthetik a szabad RAM méretét, továbbá csökkenthetik a telefon teljesítményét is.