Miért nem frissül a legtöbb Galaxy Nexus?

Mint tudjuk, a Galaxy Nexus a Google első számú készüléke, mely úgymond egy referencia modellként szolgál az Ice Cream Sandwich rendszer életében. Erre a készülékre érkezik meg először a keresőóriás kezéből kiadott frissítés, így a legtöbben azért vásárolják meg magát a telefont, hogy mindig naprakészek legyenek, továbbá a fejlesztők is értelemszerűen ezen a mobilon tesztelik alkalmazásaikat.

Eddig minden rendben is van, viszont a probléma csak ezután következik. A legutóbb (és előtte) kiadott frissítések a legtöbb tulajdonosnak csak hetekkel, sőt hónappal később érkeznek meg, viszont a készülékek egy bizonyos százaléka azonnal megkapja a legfrissebb kiadást.

Ennek az oka a következő:

A Galaxy Nexusok sajnálatos módon két részre oszlanak (ezen belül lehet több ág is): egy yakju és egy yakjuxw kódjelre. Míg az első kóddal rendelkező készülékek azonnal értesülnek a Google frissítéseiről, addig az utóbbiak csak késve kapják meg azokat.

És itt jön a lényeg: a yakju kóddal ellátott készülékeket a Google, míg a yakjuxw-seket a Samsung kezeli, ezáltal érkezik meg később az utóbbiakra az update.

Hogy miért sikerült ezt így megoldani, arra még nincs magyarázat, de az biztos hogy egy referenciakészülék ilyen brutális megkülönböztetésben nem részesülhetne. Sajnos a kézi szoftverfrissítés garanciavesztéssel jár, így aki nem tud várni az újabb adag update-re, az ezzel számoljon. Elvileg vissza lehet zárni a készülékek bootloaderét, azonban ennek biztosságára nincs garancia.

Készülékünk régiókódját ezzel a programmal ellenőrizhetjük.