Mobil suli: amit a képernyő felbontásokról tudni kell

Sokan nagy bajban vannak, amikor új mobilt, Lcd TV-t vagy monitort vásárolnak a boltokban. Mi az a felbontás, mit kell róla tudnunk, valamint megmutatjuk a legelterjedtebb értékeket.

Ha ránézünk egy képernyőre -legyen az LCD TV, vagy a mobiltelefonunk kijelzője-, rögtön szembetűnik valami, ami nem más, mint a képernyőn látható kép nagysága és élessége. Ha egymás mellé teszünk több különböző mobiltelefont ugyanazon tartalommal, láthatjuk hogy más-más méretben jelenik meg az, aminek csak egy oka lehet: a felbontás.

Az adott megjelenítők pixelből, azaz képpontokból alkotják meg a kívánt képet. Természetesen ebből a pixelből nem egy, hanem több száz és ezer darab található, amit szabad szemmel nem látunk. E pixelek sokaságát egy vezérlő szabályozza, amellyel a sok-sok képpont együttesen adja vissza az eredményt.

Hogy miért látjuk ugyanazt a fényképet többféle méretben többféle képernyőn?

Egyszerű: van olyan készülék, amely kevesebb pixelt tartalmaz, ezáltal a képünk talán ki sem fér rá, de van olyan, amelyben akár 4-szeresét is megtaláljuk, ezen egyértelműen kisebb méretben lesz látható a fotó. Ez utóbbin még ha kicsi is a kép, attól még nem rossz a képminőség, hiszen egy készülékben minél több képpont van, annál jobb felbontásról beszélhetünk. Ennek következtében ezeken a megjelenítőkön sokkal több tartalom elfér. Hátránya lehet az, hogy jobban igénybe veszi a szemünket, hiszen sokkal közelebbről kell nézni, mint egy átlagos felbontású eszközt.

A képen az iPhone 3GS vs. iPhone 4 felbontása

Természetesen a túl jó felbontású képernyőkhöz is léteznek olyan trükkök, mellyel az adott tartalmat tetszőlegesen nagyíthatjuk, így a szemünk világát még kevésbé rongáljuk. A kép ennek ellenére is sokkal tisztább lesz, valamint a lekerekítések sem lesznek "recések". Lásd az előző képet!

A felbontás megjelenítőként eltér, és rengeteg változatban létezik. A méretek szabványosak, tehát a pixelszámot a gyártók nem hasraütés szerűen határozzák meg, ezekhez be kell tartani az arányokat is.

Ide kattintva megtekinthető egy kiváló ábra, melyen az összes legelterjedtebb felbontás megtalálható, ezzel tisztázva az eddigi téveszméinket. Érdemes jól megjegyezni a HD és Full HD méreteit, hiszen nagyon sok gyártó hasznája a divatos HD szót, amely nem mindig jelenti azt amit az ember valóban gondol róla.

Ismét egy jó példa a felbontás-különbségre

Hogy milyen képernyőjű készüléket érdemes vásárolni?

1. Ha szeretsz jó minőségű HD filmeket nézni, egyértelműen a nagy HD felbontású készülék tartozik hozzád.

2. Szeretsz netezni, böngészni, olvasni? Ide nem szükséges nagy pixelszám, hiszen minden weboldal és alkalmazás kisebb pixelszámra optimalizált.

3. Játékos vagy? Minden bizonnyal magas felbontás érdekeljen, de ehhez fontos, hogy a videókártya is rendelkezzen ilyen "mérettel".