Mobilsuli 2. rész: mi az a WLAN, másnéven Wi-Fi?

A 2. leckéből megtanulhatjuk, hogy a már eléggé elterjedt közép- és felsőkategóriás telefonokban mit jelent a WLAN funkció? Miért van olyan nagy sikere? A cikkből megtudhatod!

Mi az a LAN?
A LAN az angol Local Area Network, vagyis helyi hálózat rövidítése. Ezt a szót manapság a vezetékes számítógép-hálózatok megnevezéseként használják.
Mi az a WLAN?
A WLAN az angol Wireless Local Area Network szó rövidítése, melynek jelentése vezeték nélküli helyi hálózat, amit leginkább a „vezeték nélküli hálózat”, WiFi és a WLAN névvel illetnek. A WLAN működése hasonló a LAN hálózatokéhoz, csak a jelek más közegben terjednek. Míg a LAN vezetéket használ (hálózati kábel), addig a WLAN a levegőben továbbítja az információt.
Miért előnyös a WLAN?
Azért előnyös a WiFi, mert teljes szabadságot, és így mobilitást biztosít. Nem leszünk helyhez kötve számítógépünkkel, így internetezhetünk a folyosóról, az irodánkból, de akár még az udvarról is. Nem kell bajlódnunk a sok kábellel, és azért aggódnunk, hogy lesz-e hálózati kábel a közelben!
Mik a rendszer korlátai?
Mint minden rendszerben, itt is kompromisszumot kell kötni. Egy WiFi hálózat átviteli sebessége nem éri el a vezetékes kapcsolatét (vezetékes 100/1000 Mbps, a WLAN 11/54 Mbps), ám a kutatásoknak és a fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan megközelítik a vezetékes hálózatok sebességét (a 802.11n szabványtervezet már 540 Mbit/s maximális sebességet biztosít). Másrészt WLAN hálózatokban egyelőre nem megoldott a biztonságos és gyors hozzáférési pontváltás, így hozzáférési pontváltáskor néhány másodpercre megszakadhat a kapcsolat. Szerencsére ez nem zavaró, és csak mozgás közben fordulhat elő, és a legtöbb felhasználási területet nem érinti.
Könnyű használni a rendszert?
Megfelelő és helyes beállítások mellett egy WiFi hálózat használata ugyanolyan egyszerű, mint a vezetékes hálózatoké. Ennek oka, hogy a számítógépen elmentett beállítások lehetővé teszik, hogy a számítógép elindítását követően automatikusan csatlakozzon a megfelelő hálózathoz, minden gombnyomás és egyéb művelet nélkül.
Hogyan működik a WLAN?
A számítógép-hálózatban elhelyezett, úgynevezett hozzáférési pontok (AP - Access Point) segítségével. Ezek az eszközök elektromágneses jeleket sugároznak. A felhasználó rendelkezik egy megfelelő adó-vevő egységgel (WLAN kártya), amely veszi a hozzáférési pont jeleit, majd válaszol azokra. Így jön létre a kommunikáció. A WiFi hozzáférési pontok szabadtérben kb. 300m-es, zárt térben 50m-es hatótávolsággal rendelkeznek.
Ha WLAN rendszert vásárolok, lesz Internetem is?
A WLAN önmagában nem nyújt Internetet. Természetesen ha rendelkezik internet-előfizetéssel, lehetőség van a WiFi hálózaton keresztül használni az Internetet. Ha azonban csak önmagában WLAN rendszert vásárol, nem lesz Internete.
Futtathatom a kedvenc internetes programjaimat?
A WLAN semmiféle korlátot nem szab erre vonatkozóan, így ugyanazok az alkalmazások (pl. levelezés, Skype, web böngészés, FTP-zés) természetesen használhatók egy WLAN rendszerben is. Internetszolgáltatótól és WLAN hálózattól függően előfordulhat, hogy egyes szerverfunkciók nem működnek.
A WLAN biztonságos?
Mivel a jelek a levegőben terjednek, elméletileg bárki lehallgathatja (eavesdropping) a hálózati forgalmat, így a jelszavakat és a céges információkat is. Megfelelő védelem (hitelesítő és titkosító protokollok) használatával azonban a WiFi rendszer teljesen biztonságossá tehető. Mi csak ilyen, biztonságos rendszereket helyezünk üzembe.
Mi kell egy biztonságos WLAN rendszer működtetéséhez?
Szükség van vezeték nélküli hozzáférési pontokra (AP), amelyek támogatják a biztonságos hitelesítést (hogy csak a megfelelő személyek férjenek hozzá a hálózathoz) és a titkosítást (hogy mások ne lophassák el adatainkat, jelszavainkat). A felhasználó számítógépében szükséges egy vezetéknélküli hálózati kártya. Néha szükséges még egy hitelesítő szerver, amely lehetővé teszi a felhasználók azonosítását.
Milyen frekvenciatartományban működik a WLAN?
A WLAN az ISM- (Industrial Scientific and Medical) sávban működik 2,4 GHz környékén vagy a szabadon felhasználható 5 GHz-es sávban (viszonyításként a GSM vagyis a mobil telefon az 1,8 GHz-et használja). Az ISM-sávban más eszközök is működhetnek (pl. Bluetooth, mikrosütő), amelyek zavarhatják az átvitelt, de általában ezek nem okoznak problémát.
Nem okoz egészségügyi károsodást a sugárzás?
Az ISM-sávban 100 mW a megengedett kisugárzott teljesítmény, tehát korlátozott. Jelenleg a WiFi esetében nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy bármiféle egészségkárosító hatása lenne, úgy ahogy a mobiltelefonok esetében sincs.