Mobilsuli 3. rész: Mit rejt a ma népszerű HSDPA mozaikszó?

A mai Mobil suli témája a HSDPA mozaikszó. A legtöbb telefonban megtalálható ez a funkció. De mit is takar? Mire lehet használni? Érdemes e ilyen telefont venni? Válaszok a tovább mögött!

A HSDPA (mozaikszó az angol High-Speed Downlink Packet Access kifejezésből, tükörfordításban „nagysebességű csomagletöltési hozzáférés”) harmadik generációs mobilkommunikációs protokoll, melyet előszeretettel használnak világszerte mobil internet illetve egyéb nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások kiszolgálására. Feltöltésbeli megfelelője a HSUPA.
A HSDPA a használt eszközöktől függően 1,8-3,6-7,2-14,4 Mbit/s maximális letöltési sebességű adatátvitelre képes. A maximális letöltési sebesség több mint az alkalmazás által elérhető sebesség, tehát amit a végfelhasználó érzékel.
A szemléltetés kedvéért: a 7,2 Mbps-es sebességet a felhasználó FTP szinten körülbelül 6 Mbps-os sebességként fogja érzékelni, ha közel ideális a rádiós környezet.

A letöltés sebességét több tényező befolyásolja:
Bázisállomás konfigurációja, átviteli kapacitása
Rádiós környezet minősége ( interferencia, jel-zaj viszony stb )
Felhasználók száma az adott cellában
Felhasználó által használt eszköz típusa
Felhasználó távolsága az adótoronytól, illetve a felhasználó sebessége ( áll, vagy mozgásban van a mobil terminál )

Hazai helyzet

Magyarországon mindhárom mobilszolgáltató üzemeltet HSDPA hálózatot. 2008 őszétől már elindult a kísérleti 14,4 Mbit/s-os szabvány[1], de általánosságban még csak a 3,6-7,2 Mbit/s-os szolgáltatás üzemel.

Forrás: Wikipédia