Mobilsuli 5. rész: Mi az Android?

Ötödik leckénkben kis betekintést kaphatunk a Google Android mobiltelefonokra írt operációs rendszeréről.

Mi az az Android?

Az Android egy nyílt forrású, Linux alapú operációs rendszer, amelyre bárki fejleszthet alkalmazásokat.

Az Android

Az Android fejlesztését teljesen az alapoktól kezdték, hogy a fejlesztők olyan mobil alkalmazásokat tudjanak létrehozni, melyeket egy telefonnak tudnia kell.

Ténylegesen nyílt forráskódúra tervezték. Például az alkalmazás megtudja hívni a telefon bármelyik fő funkcióját, például telefonhívás indítás, szövegüzenet küldés, vagy akár a kamerát is kezelheti.

Az Android Linux Kernelre van építve, továbbá egy virtuális gép fut rajta, amit úgy fejlesztettek ki, hogy optimalizálja a memória és egyéb hardwarek kihasználtságát egy mobil környezetben.

Tehát a fő előnye a nyílt forráskódúság, így által folyamatosan fejlődhet a fejlesztő csapatoknak köszönhetően.

Mindegyik alkalmazás egyenértékű

Az android nem tesz különbséget a telefon eredeti és egy harmadik fél által készített alkalmazás között. Mindegyik ugyan annyi erőforrást kap.

Azokon a készülékeken amelyek Android Platform alapúak, a felhasználó teljesen egyénire szabhatja telefonját. Megváltoztathajták a telefon hátterét, a tárcsázó stílusát vagy akár azt is, hogy a saját képnézegető programjuk kezelje a telefonon lévő képeket.

Átlépi az alkalmazás határait

Az Andorid átlépi a határokat, hogy új és innovatív alkalmazásokat tudjunk létrehozni. Például, ha egy fejlesztő Kombinálhatja a webről gyűjtött információkat, egy mobiltelefonon - mint például a felhasználók közötti kapcsolatok, a naptár, illetve földrajzi elhelyezkedések - nagyobb felhasználói élményt nyújthat.

Az Androiddal egy fejlesztő létrehozhat egy alkalmazást mely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy megnézhesse, hol vannak a barátai és figyelmeztesse őket, hogy ha kapcsolódási közelségbe érnek.

Gyors és egyszerű alkalmazásfejlesztés

Az Android hozzáférést biztosít a sokféle hasznos könyvtárhoz és eszközhöz, amelyeket felhasználnhatunk ahhoz, hogy gazdag alkalmazásokat fejlesszünk. Továbbá tartalmaz olyan eszközöket amelyeket teljesen az alapoktól kezdve a fejlesztők a magasabb szintig juttatak el, így elérték a magas termelékenységet és a mély betekintést az alkalmazásokba.

Android 1.5-ös kiadás

A legújabb Android platform verzió új funkciókal, javításokkal, fejlesztésekkel bővült.

Főbb újítások:

  • Gyors, sima gépelés a képernyőn megjelenő virtuális billentyűzettel.
  • Könnyű hozzáférés a kedvenc programokhoz, kapcsolatokhoz és könyvjelzőkhöz.
  • Videó felvétel, lejátszás és megosztás.
  • Teljes web élmény a javított böngészővel.
  • Kihangosított hívások és zenehallgatás a sztereó Bluetooth-al.
  • Sok UI finomítás és teljesítmény javítás.
  • Új API-k és elemek, hogy a fejlesztők még innovatívabb alkalmazásokat hozhassanak létre.