Nokia Flash 1.rész: Firmware letöltése

Útjára indítjuk az egyik legmerészebb tervünket, amelyben a Nokia és egyéb más mobiltelefonok programozásával, fejlesztésével és firmware-moddingolással kapcsolatosan olvashatsz hasznos írásokat és műveletei instrukciókat.

Fontos, hogy amit majd olvasni fogsz, kellő odafigyelést és elővigyázatosságot fog majd igényelni a műveletek során. A leírtakért természetesen nem vállalunk felelősséget, viszont ha alaposan átrágod a leírtakat, garantáltan sikerélményben lesz részed.

Ne feledd, ez egy sorozat: minden héten, vagy havonta kirakunk egy leírást, amellyel folyamatosan beléphetsz a mobiltelefonok mélyebb világába. Legelőszőr a firmware-ekkel foglalkozunk, ahol az egyszerűbb letöltéstől a szerkesztés, átírás és visszatöltés területén mutatjuk meg a fontosabb teendőket.

Induljon hát az első résszel:

A Nokia mobiltelefonok firmware-einek letöltése manuálisan.

A Nokia mobiltelefonok szoftvereit elsősorban a legalitás és garanciamegtartás végett a Nokia Software Updater segítségével frissítjük. Nos, ez elég "egyszerű" és védett módszer ahhoz, hogy az ember ne tudjon hozzáférni a telefon fő rendszerfájlaihoz, és ne tudja módosítani azt. A következőkben egy kis egyszerű program segítségével az összes jelenlegi Nokia telefon belső szoftverét letölthetjük, amit később szerkeszthetünk, és az egyénileg módosított firm-et visszatehetjük a telefonunkra. Ezt hívjuk főzött ROM-nak.

Viszont használhatjuk egyszerű szoftverfrissítés céljából is, például ha nem akarunk variálni a fájlokon, hanem csak frissíteni szeretnénk. De erről később írunk, hiszen ez az egy program már nem lesz elég hozzá. Tehát akkor töltsük le a kívánt Nokia firmware-t a telefonunkhoz.

Töltsük le a csatolmányból a NAVIFIRM nevű programot (.net keretrendszer szükséges hozzá, amit a Windows frissítésével letölthetsz). A programot csak el kell indítani, és a képen látható módon kezelni. Internetkapcsolat szükséges hozzá.

1. Indításkor elkezdi betölteni a bal első oszlopba a jelenlegi
telefontípusokat, amik közül válaszd ki s sajátot, vagy azt amelyiket szeretnéd. A következő oszlopban a firmware számát jelölheted be, majd a következőben a Product Code szerint választhatsz. Fontos, hogy olyat válassz, amellyel a telefonod rendelkezik (S60 esetén EURO3, S40 esetén EURO_D latin kódokra lesz szükség).

2. Majd a 4. oszlopban jelölj ki minden Firmware fájlt és töltsd le. Végeztünk. A letöltött firmware tulajdonképpen a telefon Z: meghajtóját tartalmazza. Ezt fogjuk a következő írásban megfőzni.

Firmware letöltése Phoenix-szel:

Töltsük le és telepítsük fel a Phoenix programot. Indítsuk el, majd a Tools -> Image File Download-ea kattintva kiszedhetjük a telefonunkból a szoftvert.

Írd be a frissíteni kívánt Product kódot, majd kattints a Download gombra. Várd meg, míg lejön és készen is vagy.

Köszönjük, hogy elolvastad a cikket. Kérdésed nyugodtan tedd fel a
hozzászólásokban, de szívesen elfogadjuk segítséged, tapasztalataid is.

Figyelem

! A leírtakért nem vállalunk felelősséget, és a telefon garanciája is elveszik, ha a Product kódokat nem kellő odafigyeléssel használod, illetve firmware-t frissítesz főzött ROM-mal!

CsatolmányMéret
Fájl navifirm.exe71.5 KB

Hozzászólások

O.o EJha... hogy mik vannak?!?!?!
Ez nagyon zsíííÍÍÍííR

Bocsika... de .. van 1 kis ? (GÁZ)
A főnikszet honnan töltsem le? mivel tudom a telóra rátölteni
a navifirm-el leszedett firmvarét?
..vagy várnom kell a következő cikkekre??? hmm már várom...

Bizony, nemsokára itt lesz :)
De a Phoenix linkje benne van a cikkben! A végén a kép alatt.

Mikorra várható a következő rész megjelenése? Nagyon várom már!

A héten mindenképp!

Nagyon jó és szép de nekem a N95 8GB-nál nem megy!
Hiányzik egy file,akár a navifirmel töltöm le,akárv a BBsupport-tól!
A főnix szuper program,minden beállítási és tuningolási lehetőség benne van,csak a frissítésnél nem talál egy filét,flashelés közben! :)
Ezt leszámítva,semmi baja :)
Amúgy,ez az okosság,már rég fent van a nokiaprogramok.hu oldalán,csak megsúgom! :)
ha valakinek mégis van valami 5lete,a frissítésre,azt szivesen meghallgatom!

Köszi a hasznos infókat!

Próbáld esetleg a J.A.F.-al,és szedd le hozzá az OGM JAF PKEY emulatort,valamint a JAF drivereit.Nekem evvel ment a Downgrade is,bár avval óvatosan,mert kinyirhatja a telót.A Phoenix is legyen fent,és elinditva,mert a flashelésnél azt hiszem a Phoenix drivereiböl is tölt be a BB5 flashoz valamit.Remélem tudtam segiteni.A JAF kiirja hova kell pakolni a flashez szükséges file-okat.A phoenixel nekem sem sikerült a Flash.
http://forum.gsmhosting.com/vbb/showthread.php?t=799127 egy kis segitség,és a progik is megtalálhatóak.

Köszi előre is....
Megpróbálom,ha azzal sem múködik akkor kuka... :)
Unom,hogy angol a menü!

Na, magyar menüs a teló:)
Az N95-8GB-om 1 percre volt a biztos haláltól,de a J.A.F. megoldotta 10 perc alatt ,amit a Phoenix nem tudott!
Köszi a segítséget!!!!!!! :)

Törölve!

+ info

Phoenix-hez:
- Telefon inditása PC Suite módban
- File menü -> Scan Product
- Tools menű -> Data Package Download

JAF útmútató:
- http://nokia5230stuffs.blogspot.com/p/szoftverfrissites-jaf-al.html

Sziasztok. Az lenne a problémám, hogy nem tudom elindítani a navifirm-et. A .Net keretprogit feltettem, most más hibaüzenet jelenik meg de most sem indul. Hogyan tudnám megcsinálni? Esetleg másik progival leszedni szoftvert a telóhoz?
Üdv.