Rwatch M26S okosóra teszt: ami olcsó az jó

Rwatch M26S okosóra teszt: ami jó az jó

A Gearbest jóvoltából megkaptuk tesztelésre az Rwatch egyik idei újdonságát, az M26S okos karórát (mely a kifutott M26 utóda). Amióta elindult az okosóra őrület, azóta Kína csak ontja magából az olcsóbbnál is olcsóbb karórákat, melyek közül akadnak nagyon gagyi, de elég jól viselhető példányok is.

Jelen tesztalanyunk az alacsony árcédulájú órák csoportjába tartozik, nem kell érte sok pénzt a kasszánál hagyni, jóval tízezer forint alatt miénk lehet egy ilyen óra, mely nagy tudásával nem okoz problémát a hétköznapokban.

Csomagolás

Az Rwatch M26S egy kis fehér dobozban érkezett, rajta az óra fényképével. A dobozon van egy QR kód, melyen keresztül letölthetjük az óra okostelefonos alkalmazását. A doboz kinyitásakor egyből az óra néz felénk szépen bezacskózva, majd alatta megtaláljuk a micro USB adatkábelt és a kis kézikönyvet is. Az órára gyárilag applikáltak egy védőfóliát, mely nem nagy szám, hiszen pár érintés után karcos lesz, de legalább védi a (valószínűleg műanyag) képernyőt.

Rwatch M26S csomagolás, tartozékok

Külső

A készülék mérete nem éppen a vékony csuklójú embereknek kedvez, ugyanis kissé méretes, egy normál karóránál jóval nagyobb, de nagyon könnyű. Formatervezése ebben a kategóriában kiemelkedő, az óratok lekerekített szélei jóval vonzóbb formát kölcsönöznek a készüléknek, mint ha egy szögletes órával állnánk szemben. Az egész tok műanyagból készült: kivéve a hátlapot, mely fémből van, és még a megmunkálása is profi. Az összeszerelés kiváló, nem recseg-ropog, minden a helyén van. A szíja szilikonból készült, ami puha és kényelmes, sőt még a nyári melegben sem izzad alatta nagyon a csuklónk. Jó hír, hogy cserélhető és könnyen tisztítható is.

Rwatch M26S külső, felépítés

Kezelőszervek

Az óratok jobb oldalán található a készenléti gomb: ezzel kapcsolhatjuk ki-be az órát, illetve ébreszthetjük fel, ha kíváncsiak vagyunk az időre, vagy az értesítésekre. Elhelyezése tökéletes, még akarva sem tudtam megnyomni a kezem mozgatásával.
A tok bal felén a hangszóró, mikrofon és az USB 2.0 port található. Utóbbi kapott egy gumiborítást, mely az én példányomon nem zárt rendesen, néha pár millimétert kioldott. Igaz, az óra csak cseppálló (IP57), így ezt a kis hibát hamar elfelejtettem.

Rwatch M26S hátlap fémből

Képernyő

A készülék egy színes kapacitív, 128 x 128 pixel képpontos normál TFT megjelenítő, mely napfényben is látható. Mérete 1.4 hüvelyk, ami sajnos elég kicsi ahhoz, hogy kitöltse az óralapot, ezáltal jó vastag keretet hagyva a széleken. A kijelző érzékenysége megfelelő, viszont akinek nagy ujja van, annak elég jól kell céloznia, hogy eltalálja a kívánt menüpontot. A képernyő alján három érintőgomb is helyet kapott, mellyel még könnyebben kezelhető a készülék.

Rwatch M26S képernyő, TFT

Hardver

Az Rwatch M26S okos karóra hardvere igencsak egyszerű: mindösszesen 32MB RAM és 24MB ROM található benne, ami az egyszerű szoftvernek bőven elegendő. A processzor viszont már nem gagyi, papír szerint a legújabb mobil MTK2501 chipet kapta, ami már Bluetooth 4.0 modult és továbbfejlesztett energiagazdálkodási rendszert kapott. Ezáltal 180 órát tud működni folyamatos BT kapcsolattal, ami nagyjából 1 hetet jelent. Ha kikapcsoljuk a párosítást, akkor ez az idő duplájára is emelkedhet (360 óra).

Akkumulátor

Ha már a készenléti időnél tartunk, meg kell említenem a beépített akkumulátor valós teljesítményét. Maga az akku egy 230 mAh-ás parányi telep, mely nem cserélhető (szakavatott kezek viszont másodpercek alatt szétkaphatják az órát). Nálam átlagos használattal (kihangosítás, zenehallgatás, képernyő nyomkodás), úgy 2-3 napig simán kibírta (napi 35-40% merülés), szóval a gyári készenléti érték nem tűnik marketing rizsának.

Hangok és hangátvitel

Az óra alkalmas telefonbeszélgetések lebonyolítására (SIM kártyát nem fogad, csak okostelefonon keresztül működik), azaz kihangosítóként is funkcionál. A beépített mikrofon és hangszóró minősége jó, a beszélgető felet tisztán lehet hallani, és még a városi (kisvárosi) zajban is lehet vele telefonálni. Közben viszont el kell viselni azt, hogy mindenki bámulni fog minket.

Rwatch M26S menü, Bluetooth kapcsolat 4.0

A Bluetooth kapcsolat meglepően stabil, így akár 15 méterig is eltávolodhatunk a telefonunktól minőségromlás és szakadás nélkül. Az óra képes kezelni a mobilunk zenetárát is, a menüből egy gombnyomással indítható a muzsika, ami az óra beépített hangszóróján hallható egészen jó minőségben, ám kicsit alacsony hangerőn. A lejátszó nagyon egyszerű: zenét nem lehet választani, csak oda-vissza váltó és megállító gomb van. Ha az okostelefonunkon előre létrehozunk egy összeállítást, akkor máris megoldódott a probléma (nagyjából).

Menürendszer

Nem írom azt, hogy operációs rendszer, hiszen egy ilyen árkategóriájú órában egy végletekig leegyszerűsített szoftvert találunk csak. A szoftver kinézete kissé hasonlít a Samsung óráin található Tizen rendszerre, de a beállítások mennyiségében meg sem közelíti azt.

Telefonkönyv: megjeleníti a telefon névjegyzékét, melyből azonnal kezdeményezhetünk hívást, más beállítást viszont nem érdemes keresni, mert nincs.

Üzenetek: szintén kilistázza a készülékben tárolt SMS-eket (csak bejövő és kimenő). A beszélgetéseket külön üzenetként kezeli, így sokat kell nyomkodni, mire elolvassuk a teljes írást. Itt már létezik törlés gomb és meg lehet tekinteni az üzenet részleteit is.

Hívások: megjeleníti az összes hívást. Nem tapasztaltam limitet, szerintem simán átveszi a telefon összes bejegyzését.

Értesítések: itt jön a nagy szomorúság, hogy a hívásokon és üzeneteken kívül más alkalmazás értesítéseit nem jeleníti meg, és nem is jelzi az óra. Az értesítő hangot átviszi, de a tartalmat sajnos nem.

Kamera: képes megjeleníteni a telefon elő- és hátlapi kamerájának élőképét. Nekem ez nem sikerült (Samsung Galaxy S3 Neo).

Beállítások: nyelv, idő, dátum, időformátum, háttérvilágítás ideje

Music: zenelejátszás (pár sorral feljebb már írtam róla)

Antilost: jelez, hogy ha megszakadt a Bluetooth kapcsolat a telefonnal

Pedometer: lépésszámláló (működik, nincs vele probléma)

Energiatakarékos mód: lecsökkenti a fényerőt, és hamarabb kapcsolja a kijelzőt

Alvásfigyelő: monitorozza az éjszakai viselkedést, és át is menti a telefonba

Ezek mellett van még: ébresztő, stopperóra, egyedileg beállítható időzítő (pl.: hány percenként igyunk), és van telefonkereső is.

Háttérképet nem lehet állítani, óra-képből három féle van: két digitális, egy analóg. Csengőhang beállítási lehetőség van: három gyári hang (elég gáz, így felejtős), rezgés, és néma mód. A rezgőmotor megfelelő, én ezzel a beállítással fogadtam a hívásokat.

Rwatch SMS app

Rwatch zene music lejátszó MP3

Rwatch M26S lépésszámláló

Rwatch app

A készülékhez írt alkalmazás futtatható Android és iOS operációs rendszerű telefonokon is. Ez egy elég jó motiváció a nagy gyártók felé, mert ha egy olcsó okos karóra ennyire sok készüléket támogat, akkor talán a drágább és márkásabb példányok is részesülhetnének ebből.

Az Rwatch Android appját egy Galaxy S3 Neo készüléken próbáltam ki. Szépen fut, nem fagy, nem lép ki, nagyon stabil. Az óra segítségével mutatja a megtett lépések számát, az elégetett kalóriát (kcal), és a megtett távolságot is jelzi kilométerben. A szinkronizálás működik, ehhez egy online regisztráció is szükséges, mielőtt kezelésbe vennénk a programot. Az alvásmérő szintén jól funkcionál, így ez az óra egy mini fitness segédként is megállja a helyét. Pulzusmérőt sajnos ennyi pénzért nem kapunk.

A programból létezik külön BT 3.0 és BT 4.0 változat is. Valamint le lehet hozzá tölteni a használati útmutatót is.

Rwatch app Rwatch app

Összegzés

Az Rwatch M26S egy olcsó okosóra, bár az árához képest elég sok funkcióval rendelkezik. Ezért a pénzért már magáért a kihangosító funkcióért is érdemes megvásárolni. A hívás és SMS kezelés tökéletesen működik, és maga a „szerkezet” is jól összeszerelt. Ez nem egy hamisítvány, ez az Rwatch M26S, mely az új MTK chipsettel és Bluetooth 4.0-val tökéletes kis szerkenytű a mindennapokban.

Az M26S három színben kapható: fehér, fekete és kék.

Pro: kezeli a hívást és SMS-t, kihangosítható, zenét is lejátszik, fitness segédként is működik, jól összeszerelt.
Kontra: az óra méretéhez képest kicsi a képernyő, az USB fedél néha kijár, külső app-okat nem támogat

Videóteszt (nem saját):

Az Rwatch okos karóra 26 dollárért (7.500 Ft) ingyenes házhozszállítással megvásárolható a Gearbest kínai webáruházból, ahonnan mi is kaptuk a készüléket. Hasonlóan jó és olcsó okosórákat találhatsz még ugyanitt.