Samsung Galaxy Ace: root, cwm és cyanogenmod

Samsung Galaxy Ace: root, clockworkmod és cyanogenmod

Galaxy Ace Cyanogenmod

Szervizünk kapott egy Samsung Galaxy Ace készüléket egy szoftveres tuningra, ugyanis a gyári firmware kezdte beadni az unalmast. Erre egy egyszerű megoldás a gyári szoftver visszaállítása, de nekünk most nem kellett a Samsung szoftvere, ezért kerestünk helyette egy gyorsabb és stabilabb ROM-ot. Ekkor került a választás a Cyanogenmod csapat munkájára.

FIGYELEM: mindenki a saját felelősségére végezze el a műveletet!

Galaxy Ace-hez már van Android 4.4 Kitkat is, viszont itt a stabil és gyors működést kellett produkálnunk, ezért a hivatalos CM7-es kiadást választottuk (Gingerbread). Ehhez viszont nem elég a gyári Recovery, így le kellett töltenünk a ClockWorkMod (CWM) loadert is.

1. Mielőtt nekivágunk egy ilyen folyamatnak, mindenképpen mentsük le a készülék teljes memóriáját, beleértve a memóriakártyát is. Továbbá legyen feltöltve az akkumulátor is. Legyen a gépünkre telepítve a KIES is a driverek végett.

2. Töltsük le a CWM loadert! Ide kattintva mentsük le a számítógépre, majd helyezzük rá a telefon memóriakártyájára (vagy a belső tárra).

3. Kapcsoljuk ki a készüléket (lassan teszi, várjuk meg míg teljesen leáll). Nyomjuk meg a Home gombot és a bekapcsológombot egyszerre, és várjuk meg míg betöltődik a gyári Recovery (addig ne engedjük el a gombokat). Ha betöltődött, lépjünk az "apply update from sdcard" sorra és válasszuk ki az előzőleg felmásolt fájlt. Nagyjából 10-15 másodperc alatt be is égeti a memóriába a CWM-et, ezután indítsuk újra a telefont, és teszteltjük le hogy megjelenik e az újonnan felrakott loader. Ezt ugyanúgy tehetjük meg mint az elején (Home + Power gomb). Ha bejön a CWM, siker van.

Galaxy Ace root + cwm

4. Most jön maga a firmware. Töltsük le innen a nekünk tetsző Cyanogenmod verziót (stable a stabil, többi nem). Tegyük rá ezt is a memóriakártyára.

5. Kapcsoljuk ki a telefont és lépjünk be a frissen telepített CWM-be a Home és Power gomb megnyomásával. Itt a hangerő és a Home gombokkal mozoghatunk a menüben.

6. Válasszuk a "wipe data/factory reset" opciót, ezzel minden adatunkat töröljük a telefonról, és még sok minden mást is.

7. Majd ha ezzel végeztünk, válasszuk ismét az "apply update from sdcard" vagy "install zip from sdcard" opciót. Utóbbit akkor érdemes, ha teljesen egyedi módon neveztük el a felmásolt fájlt. Ilyenkor meg kell keresni és máris települ a Cyanogenmod 7-es verziója.

8. Indítsuk újra a készüléket. Sok percig tart mire elindul, feltétlenül várjuk meg. Bootolás után elő fog jönni a CM7 főképernyője.

9. Alapból nincs a ROM-on Google apps, ezért ezt is kézzel kell feltelepíteni, ugyanúgy mint a CM7-et (5. ponttól ismételd meg a lépéseket). A csomagot innen letöltheted a CM verziójához megfelelően.

+1. Ha csak root kell, akkor azt akár a gyári recoveryből is megteheted az alábbi fájl telepítésével.

Galaxy Ace CM7