Szerviz: annyira védett a Sony tablete, hogy el sem lehet indítani

Annyira védett a Sony tablete, hogy el sem lehet indítani

A Sony Z4 táblagépe egy nagyon izmos és kifejezetten jól sikerült készülék. Azonban annál rosszabb dolog nincs, ha az új tulajdonos az első bekapcsoláskor gyári hibába ütközik. Egyik ügyfelünkkel is ez történt, a frissen vásárolt (gyári zárjegyes bontatlan) gépe is megadta magát, de nem is akármilyen módon:

A készülék működése nem hardveres hiba miatt állt meg, hanem egy olyan szoftveres biztonsági funkció miatt, mely jelenleg a Sony csupán pár készülékén fut (Xperia M4 Aqua, Xperia Z4 Tablet, Xperia C4), ez pedig nem más mint a My Xperia Theft Protection (MXTP), avagy a beépített lopásvédelem. Ez a funkció nem újkeletű, hiszen ma már a legtöbb telefonban megtalálható többféle formában. Ha a tulaj elveszti a készülékét, akkor egy webes felületen gyorsan meg is találhatja, és távolról leformázhatja.

A Sony újdonsága is hasonlóan jó védelmet ad a készülékeinek, sőt: túl jó védelmet, hiszen itt még az USB csatlakozási lehetőség és a bootloader elérése is akadályozva van, tehát abszolút nem lehet visszaállítani a tabletet, csak ha megvan hozzá a jelszavunk.

A mi esetünkben ez a védelem okozta a készülék hibáját, de nem lopás vagy tiltás miatt. Ugyanis a készülék szoftvere az első bekapcsolás alkalmával letiltotta a készüléket, így még az Android rendszer nyelvét sem tudtuk kiválasztani. Ez nem készülékhiba, inkább a Sony távoli szervereivel lehet összefüggésben, habár a gyártó nem adott választ a hiba mivoltára, ilyenkor ugyanis kapásból kicserélik a táblagépet egy újra.

Megjegyzem, hogy a bekapcsolt védelem mellett még a szoftvert sem lehet újratölteni, sőt még a Fastboot elérés is tiltva van. A készülék csak egy minimális webböngészőt enged használni, melyen begépelhetők a Google belépési adatok, melyek után a My Xperia rendszer feloldja a készüléket. De mivel a regisztrációig sem sikerült eljutni, ezért a gép azonnal "repült" vissza a gyártóhoz.

Ez egy jó példa arra, hogy egy szoftveres hiba is lehet garanciális.

A Sony lopásvédelméről bővebben a hivatalos blogon olvashattok.

Xperia védett mód hiba