Szerviz: egy Alcatel Pop C7 okostelefon felélesztése

Szerviz: egy Alcatel Pop C7 okostelefon felélesztése

A napokban került hozzánk egy alsó-közép kategóriás Alcatel Pop C7 okostelefon (abból is a dual-simes független 7041D verzió), melyet sikerült a tégla szintről működőképesre állítani. A készülék hibája elég súlyos volt, ugyanis egyáltalán nem kapcsolt be, és nem is vette a töltést. Bekapcsoláskor csak az Alcatel logóig jutott el, aztán totál fagyás következett be. Szerencsére az akkumulátor (mielőtt a szofter kimúlt) fel lett töltve, így volt időnk pár tesztet végrehajtani, melyből kiderült hogy csak szoftveresen sérült a telefon, így egy kis szerencsével javítható.

A javításnál nagyon figyelni kellett arra hogy az akkumulátor ne merüljön le, hiszen ha ez megtörténik, akkor egy másik telepet kell keresni, vagy a sajátot kell egy másik készülékben feltölteni. Ezzel szerencsére nem kellett foglalkozni, mert az akku szépen tartotta magát a folyamat alatt.

A készülékkel történt előzményeket nem ismertük, a tulajdonos elmondása szerint nem történt vele semmi extra, csupán a hétköznapi módon használta. Ehhez képest sajnos az egész partíciós tábla elszállt, így újra kellett formázni a készüléket, mely minden adat elveszik (tényleg minden, így ha nincs mentésünk, akkor szomorkodhatunk). A formázás nem egy bonyolult folyamat: ehhez elég egy sima microusb kábel, egy számítógép és a gépre telepített MTK SP Flash Tools, mely bármely MTK alapú készülékhez használható.

A Flash Tools programban mielőtt bárminek nekiállnánk, fontos kiválasztani (Options menüben) az USB, és Download opciókat (DL DA Download All legyen bepipálva, és az USB menüt High Speed-re kell állítani, továbbá a Battery részben az auto chekcboxot kell bejelölni). Ezek után készítsük elő a telefont.

1. Kapcsoljuk ki a telefont (utána akku ki, majd be)
2. Dugjuk be a számítógépbe az USB kábel egyik végét, de a telefonba még ne!
3. Indítsuk el a Flash Tools programot és a fenti pár opciót állítsuk be
4. Lépjünk a Format fülre, és állítsuk be a lentebb látható képen látottakat
5. Nyomjuk meg a Start gombot, és utána tegyük rá a készüléket a számítógépre
6. Ekkor a program érzékeli a készüléket (MTK drivereket előtte fel kell telepíteni)
7. Végigmegy a folyamat, melynek végét egy zöld pipa jelzi, ekkor lehúzható a készülék a kábelről

A formázás után keressük meg a készülékhez tartozó Android szoftvert. Az XDA és a Needrom weboldalakon szinte mindent megtalálhatunk (mi a Needromról szedtük le a gyári 7041D Androidot). Ha ez kész, akkor bontsuk ki a szoftvert, és tallózzuk be a benne található Android Scatter TXT fájlt a Flash Tools programba (lásd második kép). Ha betallóztuk, akkor a program szépen egymás alá felvezeti a szoftver "darabjait", majd ha mindent rendben találunk, akkor vegyük ki a pipát a PRELOADER sor elől. Ez ugyanis a készülék boot részét képezi, mely ha hibásan kerül fel a készülékre, akkor már nincs megoldás az újraélesztésre. Mondom ezt azért, hogy ez az Alcatel típus "érzékenyen" veszi ezt a programmodult, így 50-50% az esélye hogy sikerül a művelet. Szóval mindenképpen vegyük ki a pipát, hiszen ez nem szükséges a telepítéshez.

Jöhet a második menet:

1. Flash Tools elindítva, telefon kikapcsolva (még ne tegyük gépre!)
2. Tallózzuk be a Scatter fájlt (ha azt előbb nem tettük meg)
3. PRELOADER elől vegyük ki a pipát (ha még nem tettük meg)
4. Nyomjuk meg a Download gombot, majd ezután dugjuk rá a gépre a telefont
5. 10-15 perc mire az alsó sárga csík végigmegy (ezalatt tölti le a szoftvert a készülékre)
6. Ha kész, akkor itt is egy zöld pipát láthatunk

Ha mindennel elkészültünk, már csak be kell kapcsolni a készüléket, és megvárni (1-2 perc) míg az Android elindul.

Figyelem: az Alcatel Pop C7-nek több variánsa van, így nagyon figyeljünk oda, hogy melyik szoftvert tesszük rá. A másik verzió telepítése a telefont működésképtelenné teszi! A leírtakért felelősséget nem vállalunk, ha problémába ütköztök, küldjétek el hozzánk a készüléket és mi elvégezzük a műveletet.