Windows XP telepítése netbookra pendrive-ról

Lehet hozzá vásárolni külső egységet, de felesleges megvenni, mert ha van usb meghajtónk (pendrive), annak segítségével könnyedén feltelepíthetjük rá a kívánt rendszert, jelen esetben egy jó öreg, ám csudajó XP-t.

Hogyan telepítsünk fel egy Windows XP-t pendriveról?

1. Az első lépésben szerezzük be a szükséges eszközöket és programokat. Természetesen szükségünk lesz egy másik PC-re, amin fontos, hogy 32 bites, lehetőleg Windows XP (esetleg Windows 7) operációs rendszer fusson. Dobjunk hozzá egy minimum 2 GB-os pendrive-ot, és egy tetszőleges XP-s telepítőlemezt.

2. Ahhoz, hogy a pendrive-unk használható is legyen, szükségünk lesz pár programra. Elsőként töltsük le az USB_PREP8, majd sorban utána a PeToUSB és Bootsect programokat. Ezeket a csatolmányban megtalálod (cikk végén). Ja, és tegyük be a meghajtónkba az XP telepítőt is (vagy ha gépünkön van az iso, egyszerűen csatoljuk fel daemon tools-szal).

3. Most csomagold ki az USB_PREP8 mappát, majd ebbe rakd bele a szintén kicsomagolt PeToUSB.exe fájlt. Indítsd el az usb_prep8.bat programot.

4. A megnyíló ablakban értelemszerűen nyomjunk egy gombot a "Press any key to continue" feliratra. Ekkor elindul a PeToUSB alkalmzás, ami az USB meghajtód fogja megformázni. A képen látható az utasítás. A pendrive-ről természetesen minden adat törlődni fog.

5. Ha végeztél, zárd be, de a parancssort - ami ugye alatta van - ne csukd be! A PeToUSB bezárása után ez a képernyő fog fogadni minket az elején megnyitott promptban.

6. Még ne nyúljunk a menühöz, hanem nyissuk meg mellé a Bootsect programját. Csomagoljuk ki egy könnyen megjegyezhető helyre, majd egy új parancssort nyitva tallózzuk be azt a helyet, ahová azt kicsomagoltuk. Majd írjuk be a következő parancsot: "bootsect.exe /nt52 F:". A macskakörmök nem kellenek, és az F: helyére a pendrive elérési jelét írd be. Mehet az Enter és kicsit dolgozni fog a pendrive-on. Ha végzett (pár másodperc csak), akkor bezárhatod.

7. Most már visszaléphetünk a legelső promptba, ahol a menünk látszik. Az 1. pontban adjuk meg az XP telepítőnk forrását, a 3-masnál a pendrive betűjelét, és a 4-essel indíthatjuk a másolást.

8. Most jó pár percig dolgozni fog, felmásolja az Xp-t a stickre. Ha végzett, mehet a stick a netbook USB portjára, bootoljunk be róla, és íme, xp-t telepítünk. Fontos, hogy amikor a telepítő elindul, a kettes menüből telepítsünk, majd ha utána újraindult, akkor az egyesről (grafikusról). A pendrive végig legyen benn a meghajtóban.

Egy új megoldás: WinToFlash, ezzel a kis programmal pár kattintással varázsló-szerűen másolhatjuk át USB-re a Windows rendszereket
Másik megoldás: közben a Microsoft is kiadott egy ilyen programot, mely ingyenes, de csak a hivatalos lemezekkel és ISO-val működik. Nagyon egyszerű és gyors!

Jó munkát mindenkinek!

Tomee