Android tipp: autópályák kikerülése Google Maps-en

Google Maps autópálya kikerülése

Mint tudjuk, az egyik legkiforrottabb és leghasználhatóbb mobiltelefonos GPS navigációs rendszer a Google Maps. Legyen az iOS vagy éppen Android, a Google Maps mindkettőn megtalálható és egy koppintásra életre kel: útvonalat tervez, térképe folyamatosan frissül, magyar nyelven navigál és sok más érdekességet is magában hordoz. De egy valami azért mégis nehezen megtalálható benne, az pedig a fizetős utak egyszerű kikapcsolása az útvonaltervezés során. Nem sok beállítási lehetőséget tartogat a Google alkalmazása, de ezt a kis - ám nagyon hasznos - opciót jól elrejtették benne a fejlesztők. Alaphelyzetben a program beállítás menüpontjában kellene megjelennie a lehetőségnek, de sajnos egészen máshol van, melyet első alkalommal hosszas percekig keresgéltem:

1. Tervezzünk meg útvonalat, tehát adjuk meg a kiindulási és érkezési pontot
2. Koppintsunk a bal alsó sarokban látható "Útvonallista" gombra
3. Az előugró útvonalterv listában nyomjuk meg a jobb alsó sarokban látható három pontot, majd a felugró menüben válasszuk az útvonalopciók lehetőséget
4. Az előbukkanó kis ablakban tiltsuk le tetszés szerint a fizetős utakat és/vagy az autópályákat.

Google Maps

Google Maps

Google Maps

Google Maps

Ha esetleg kilépnénk a programból, a későbbi visszatérés és új útvonal tervezése esetén ismét be kell állítani a tiltást.

Ezzel meg is vagyunk, jó navigálást mindenkinek!