CES 2013: Nvidia Tegra 4 és Project Shield konzol

Elindult a CES szakkiálltás, melyen jobbnál jobb elektronikai kütyük kapnak majd szerepet, köztük játékkonzolok, okostelefonok, házimozik, OLED és LED TV-k.

Első alkalommal az Nvidia új processzora mutatkozott be, mely Tegra 4 névre hallgat. Egy éve az előző verzió is nagy durranás volt, azonban a negyedik generáció már a Cortex-A15 alapokra épül és nagyjából hatszor gyorsabb az elődnél. A négy magos processzor egy ötödik kiegészítő magot is tartalmaz, mely az energiagazdálkodásért felel, továbbá a játékok és 4K videók lejátszásához profi segítségként érkezik az integrált 72 magos Geforce ULP egység.

nvidia tegra 4 soc lte 4g

A SoC már OpenGL ES 3.0-ás verziót is támogatja, valamint LTE 4G kiegészítő egységet is kapott, ami ugyan a magon kívülre kerül és sokat is fogyaszt, azonban minden Tegra 4-es mobil mellé megkapjuk.

nvidia project shield

Az Nvidia ezzel a készlettel mutatta be első Android 4.2 alapokon nyugvó játékgépét, a Project Shield konzolt. A játékkarhoz csatolt felnyitható képernyővel rendelkező gép Tegra 4-es processzort kapott, valamint az Android is teljesen alap kiépítést kapott rajta. Újdonság, hogy a készülék GTX-es kártyával rendelkező számítógéphez is csatolható, így a mobil játékok mellett akár PC-s verziókkal is játszhatunk. A kezdeményezés elég érdekes, az hogy sikeres lesz e, azt majd a vásárló közönség eldönti.

nvidia project shield konzol

Az elkövetkező napokban fog debütálni a Gorilla Glass 3 kijelzőüveg is, mely még ellenállóbb és edzettebb lesz az előző típusoknál.