Elmélkedés: miben lehetne jobb az Android 4.1?

4.1 android update

Most, hogy már szinte biztos hogy a jövő heti Google IO konferencián bemutatásra kerül az Android 4.1 verziója (Jelly Bean), kicsit elmélkedtem azon, hogy mit is hozhatna számunkra az új rendszerfrissítés. Mi az ami eddig nagyon hiányzott, vagy éppen mi az ami felesleges feature?

1. Első, egyben számomra legfontosabb javítás lenne, ha az alsó menü- és felső állapotjelző sávot átlátszóra változtaták a fejlesztők, így nemcsak az AMOLED képernyők beégésétől szabadulnánk meg, hanem a háttérképeket is teljes kijelzőn élvezhetnénk.

2. Nagyon nem szokott fagyni a Galaxy Nexusom (habár jégkrém lévén megengedett :), azonban néha tapasztalok olyat, hogy a gyári programok szépen gondolnak egyet és FC-olnak (force close).

3. A külső hangszóró hangerejét egy csöppet megemelhetnék.

4. Az akkuidőt valamelyest még lehetne növelni, hogy a készülék(ek) azt az 1 napot is 24 órának vegye.

5. Sokszor történik olyan eset, mikor a rendszer elkezd laggolni (akadozik a lapozás a menüben), ezeket talán lehetne korrigálni.

6. Tehetnének bele egy full offline Google navit, mely akár országszinten letölthető térképekkel rendelkezne.

7. A Siri-hez hasonlóan egy gyári Google hangasszisztens is jól jönne (akár angolul is).

8. A memóriakezelésben is elképzelnék egy kis tuningot. Igaz, hogy a 4.0.4-ben már javítva lett, de egy kis plusz szabad RAM-ot szerintem mindenki el tudna még viselni.

9. Ami még eddig bosszantott, az az óra widget: tudom, fel lehet menni a Play-re és ott van egy rakás, de azért egy szép beépített analóg és digi órát elképzelnék.

10. Nyugodtan el lehetne tüntetni a főképernyő tetejéről a Google keresés widgetet (erre szerintem nincs esély, hiszen az előző cikkben is csatolt képen szintén jelen van, és grafikailag is módosítva lett fehér színűre).

Többi: WiFi-vel, GPS-szel, 3G-vel nincs bajom, ezért ezekre külön nem szeretnék kitérni. Más hibát nem észleltem eddig a rendszerrel, de akinek van véleménye, bátran írja meg.