Ha jót akarsz, ne rendelj: másfél hónapos vámkezelés a postán

Lassú posta: külföldi csomagnál hosszú vámkezelés

Köztudott, hogy ha Kínából vagy más nem EU-s országból rendelünk, akkor a csomagok vámkezelése hosszabb időt is igénybe vehet az oda-vissza papírmunka és a NAV általi engedélykiadás miatt. De hogy mennyire hosszú ez az időtartam?

Volt az úgy május közepén, hogy a Gearbest küldött hozzánk egy kis tesztcsomagot kb. tízezer forint értékben, mely 1 hét alatt lazán meg is érkezett az országba a holland posta közreműködésével egyenesen Kínából. Kis naívan azt gondoltuk, hogy másnap már hozza is a postás a szerény kis pakkot, de csak vártunk és vártunk, és nem jött semmi. Aztán megjelent a trackingben az vámos adatbekérő üzenet és a posta is szép lassan kiküldte a szokásos tájékoztató lapokat levélszekrény útján.

A tracking frissülésekor azonnal be is küldtünk minden dokumentumot, amit pár napon belül sikeresen el is fogadtak (sajnos hiába a kis csomag, keményen ráteszik a 30%-os vámtehert), úgyhogy ez csak fizetés ellenében vehető majd át. MAJD....

Ez a "majd" lett előszőr 1 hét.....aztán 2 hét......aztán három hét..... és jelenleg 1 hónapnál tartunk. Nagyon kiváncsiak voltunk hogy mi ez a lassulás a postánál, hiszen egy átlagos karácsonyi rohamban sincs ekkora várkozási idő. Telefonon felhívtuk a posta központi számát, hogy ugyan már legyenek kedvesek megmondani hogy egy icipici csomag miért tartózkodik 1 hónapot a posta raktárában.

Aztán jött a fekete leves, amikor az ügyfélszolgálatos munkatárs a vámkezelés eddig eltelt idejét teljesen rendben találta, és mivel nem akart zsákbamacskát árulni, ezért elmondta hogy ez az időtartam még további minimum kettő hétig, vagy tovább is eltarthat. Türelmünket kérték, de a pontos okot nem sikerült megtudni, hogy miért is kell egy nyamvadt borítékra több mint egy hónapot várni......

Aki hozzánk hasonlóan nem szereti a várakozást, az válassza a Gearbest vagy más áruház EU raktárát, hiszen az a pár dolláros felár simán lealázza a kiszabott áfa és vám díját és azt a kimaradt időt, mely alatt boldogan használhatnánk a rendelt terméket.

Ui.: ausztriai olvasóinktól kaptuk az információt, hogy az osztrák vámon ünneptől függetlenül maximum 1 héten belül, de 1-2 nap alatt lezajlik egy vámkezelés, továbbá nincs akkora szigor és csomagelfogás, mint itt Magyarországon.