Honor 6 teszt - full extrás okostelefon alacsony áron

Honor 6 teszt - full extrás okostelefon alacsony áron

A Huawei márkát sokaknak nem kell bemutatni, hiszen ez a nem kicsi kínai gyártó már számos okosmobilt letett az asztalra kiváló minőségben és baráti áron. A Honor név is ennek a cégnek a terméke, melyet idén októberben mutattak be a nagyközönség előtt.

A Honor 6 most hozzánk is megérkezett, melyet lehetőségünk volt 1 héten át tesztelni. A Honor 6 egy szeretnivaló készülék, megrendítően jó hardverrel és szoftveres képességekkel. Ilyen jól megtervezett és profin működő készüléket a Nexus telefonok óta csak ritkán láttunk. Most mondjuk azt, hogy az Androidos telefonok iPhone-ja? Igen, valami olyasmi. Az októberi bemutató után még mindig nagy érdeklődés övezi az új jövevényt, és mivel hamarosan itt a Karácsony, máris adunk egy nagyon jó vásárlási tippet a Kedves Olvasóknak: ez a készülék ugyanis egy remek választás mindazoknak, akik a középkategóriás áron szeretnének egy több évre elegendő erős és letisztult telefont.

Honor 6

A külső
Első pillanatra kicsit agyalni kell, hogy milyen készülékkel lehet dolgunk. A formavilág láttán egyből egy iPhone 4S-re tippelhetnénk, hiszen elejét-hátulját is üveg borítja, felül van a jack csatlakozó és ugyanott van a kamera is. Azonban a mérete már nem egyezik az Apple egykori készülékével, ugyanis a Honor 6 egy 5 incses képernyővel szerelt házban érkezik. Ez a méret már nem számít nagynak, hiszen ennél már bikább méretű telefonokat gyártanak manapság. Ez egy kompakt méret, melyet csodák-csodájára egy kézzel is lehet kezelni.

Honor 6

Az elő- és hátlapi üveg is Gorilla Glass 3, mely fokozatosan ellenáll a külső behatásoknak. Enyhe koppintásra kicsit vékonykának tűnik, de a kecses készülékház megtartása érdekében nem volt szabad kockáztatni. A készülék oldalán és tetején egy ezüst csík fut, mely sajnos nem fém, hanem műanyag, ahogy az egész készülék is az. A bal oldal teljesen üres, viszont a jobb felén tapinthatók a hangerő és zár gombok, valamint a microSIM és microSD nyílás is itt rejtőzik. Alul találjuk a töltőcsatlakozót, fent pedig a három és feles jack csatlakozó, a másodmikrofon és az infra kapott helyet. A design megnyerő, az üvegfelülettel nagyon jól mutat a készülék, viszont egy kis probléma azért van vele: nagyon csúszik. Ha ilyen telefont veszünk, érdemes egyből egy jó minőségű tokot mellé tenni a kosárba, ha nem szeretnénk véletlenül leejteni (úgy mint egy iPhone-t).

Honor 6

A Honor 6 hardvere
A Huawei készüléke az alacsony ár ellenére döbbenetes hardvert kapott: egy saját fejlesztésű nyolc magos HiSilicon Kirin 920 processzor (2 x 4 Cortex mag, Mali T628 MP4 grafikus gyorsító) került az alaplapra 3GB RAM és 16GB tárhely társaságában, melyek csapatmunkája szépen megpengeti az Antutu benchmark negyvenezres pontszámát.

Képernyő
A képernyő egy élénk színekkel és kellemes színhőmérséklettel (manuálisan is állítható) megáldott IPS panel. A betekintési szögek kiválóak, a fényerő erős (491 nit), a felbontás pedig Full HD. A fizikai méret 5 col, melynél a pixelek szabad szemmel történő vizsgálatát felejtsük is el, mert olyan sűrű hogy nem fogjuk látni a képpontokat. Az erős hardver úgy gördíti előre a pixeleket, mint az ember a kenyéren a vajat. Minden művelet pöccre indul, nincs akadás, nincsenek idegesítő lefagyások és idegbajok. Egyszerűen gyors és kellemes használni.

Honor 6

Hangok, vételi stabilitás
Ezen a téren sincs panasz a Honor 6-ra: a hívó felet tisztán, torzításmentesen és kellő hangerővel hallani, a másik félen szintén kiváló a hangunk minősége, a HD hívás pedig erre még rá is tesz egy lapáttal. Amin még lehetne csiszolni, az a proximity érzékelő: amint egy pár milliméterrel távolabb tartottam a fülemtől a készüléket, vagy éppen a készülék élén telefonáltam, bekapcsolt a képernyő. Sajnos többször megesett, hogy kinyomtam a hívást, vagy átváltottam repülő módra és így szintén megszakadtam a hívott féllel.

A hátlap bal alsó sarkában helyezkedik el a készülék hangszórója, mely nem túl szerencsés helyen van. Az asztalra letett telefon hangját ugyan hallani, de az eltakart nyíláson sajnos elég halkan hallatszik a csengetés. A hangszóró ettől függetlenül megfelelő hangerejű és a szoftveres DTS hangzásjavítónak köszönhetően még egy kis extra basszust is kapunk hozzá.

Honor 6

Honor 6

Adatkommunikáció
A Honor 6 vezeték nélküli megoldásai kiemelkedőek. Van benne n-es Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 3G, 4G LTE Cat6 (300Mbps is) adatátvitel, és egy infravörös adó. Egyedül az NFC maradt ki a repertoárból, ami csak a drágábbik változatban van jelen (32GB + dupla SIM). Mobilnet terén minden benne van, sőt még az a 300 Mbites LTE megoldás is, mely hazánkban még nincs jelen. A ritkaságnak számító infra a közeljövőben remélhetőleg egyre több okostelefonban jelen lesz, mert igencsak hasznos a háztartási és szórakoztató kütyük irányításában. Gyárilag nincs telepítve a hozzá járó alkalmazás, de a Google segített és rátettem a hivatalos programot. A képen látszik, hogy hány féle eszközt tud kezelni a Honor 6 adója.

Honor 6 kézben

Szoftver
Elérkeztünk a hardver működtetőjéhez, az Android operációs rendszerhez. A gyárilag telepített 4.4.2-es verzió a jövő év elején már Lollipopra is tud majd frissülni, ami egy jó pont a gyártótól. Az Androidot mindenki ismeri, így azt most nem vesézzük ki. Play áruház természetesen van a készülékben, így bármely alkalmazást rátölthetünk másodpercek alatt, de az ismeretlen források sem jelentenek akadályt. Az első használat során a rengeteg frissítés kicsit megizzasztotta a processzort, de ezután helyreállt a rend, és simán gördült a szekér.

A Honor 6-ba az Emotion UI 2.3 kezelőfelület került, melynek egyik sajátossága hogy nincs benne főmenü, minden a főképernyőről érhető el. Ez kezdetben nagyon furán fest (és már megint szóba hozom az iPhone-t), de percek alatt megszokható. Átváltható egyszerűsített csempés módra is, de letölthetjük hozzá a Google gyári launcherét is, vagy bármi mást.

Az Android alapfunkciói mellett pár extra kiegésztő app is helyet kapott. Ilyen például a telefontisztító, mely összegyűjti a programok által generált szemetet (cache és egyebek), amik aztán egy gombnyomással törölhetők. Emellett találunk benne egy intelligens akkumulátor kezelőt is, melyben három mód közül választhatunk: takarékos (csak telefonálás), optimális- és teljesítmény mód. Ha nincs nálunk töltő, akkor az első opció életmentő megoldás lehet számunkra. Ez akár több órára elegendő energiával is ellátja a készüléket.

Az értesítő felület is átszabásra került a gyári Androidhoz képest: a kijelző tetejéről lehúzható rolón minden fontos beállítást megtalálunk, amire hirtelen szükségünk lehet. Ennek töredéke a lezárt képernyőnél is előbukkan, ha az ujjunkat a képernyő aljáról felfelé húzzuk. Van itt zseblámpa, tükör, repülő mód, és természetesen a megszokott GPS, Wi-Fi, bt, mobilnet kapcsolók is.

Honor 6 Honor 6

Fényképező
A Honor 6 két kamerával rendelkezik, mint egy mai átlagos okostelefon. A két kamera viszont nem kispályás, mert a remek fogyasztói árba egy hátlapi 13 megapixeles- és egy előlapi 5 megapixeles fényleső is belefért, melyek minősége a legjobb érzékelők közé tartozik. Míg az első kamera szelfizésre több mint tökéletes, addig a hátlapi Full HD videókat vesz fel, remek a fényereje (f/2.0) és számos szoftveres szolgáltatást nyújt a fotózás szerelmeseinek. Aki nem akar „vesződni” a temérdek kapcsolóval, az egyszerűen használja az intelligens módot, mellyel a legjobb képeket készíthetjük.

HDR rögzítésekor figyelni kell, mert a készülék csak az első expónál jelez, és míg a többi kép készül a háttérben, addig mi úgy látjuk hogy végzett a készülék és könnyen elmoshatjuk az eredményt. Erre ugyan egy apró szöveggel jelez a telefon, de nem tekinthető felhasználóbarát megoldásnak. A dupla LED villanó teszi a dolgát, megfelelő a fényereje, és még zseblámpának is használható.

Tesztfotók teljes felbontásban innen letölthetők

Akkumulátor
A készülék egy 3100mAh kapacitású telepet kapott. Ezzel az energiával 2 napig normál használat mellett simán elmegy a készülék, de talán még a harmadik nap is megkockáztatható. A beépített szoftveres akkukímélő mód pedig még egy lapáttal rádob az üzemidőre, így nem igazán kell félnünk a gyors lemerüléstől. Egy öt colos készüléktől ez több, mint tökéletes. No persze azt is megjegyzem, hogy a folyamatos játék – zene – videó – internet 1 napnál többet nem fog adni az akkumulátornak.

Összegzés
A Huawei ismét nagyot dobbantott a minőségi okostelefonok piacán. Merész ötlet belekezdeni egy teljesen új márkanévbe, de a kitartó és precíz munka már most meghozta a gyümölcsét. A Honor 6 egy kiváló készülék lett: erre biztosíték a friss és gyors hardver, a nagy felbontású és jó minőségű kamera, a jól optimalizált Android rendszer és a szép külső. Ja igen, és ami a legfontosabb, az az ár.
Hogy mennyibe is kerül a készülék? Itt megtekinthető.

Vélemények

Pro:

  • alacsony ár
  • kompakt méret
  • remek hardver
  • jó fényképező
  • jól optimalizált kezelőfelület
  • nagy akkumulátor

Kontra:

  • műanyag keret
  • rosszul elhelyezett hangszóró
  • nincs főmenü (de lehet rá applikálni)