Huawei Mate 20 Pro teszt: csúcsra járatva

Huawei Mate 20 Pro teszt: csúcsra járatva

Pont egy éve járt nálunk a Huawei Mate 10 Pro, mely az akkori okostelefon felhozatal egyik kiemelkedő terméke volt. Azonban az egy év alatt sok víz lefolyt a Dunán, a szélsebes technológiai fejlődés máris meghozta a P20 családot egy teljesen új külsővel és még jobb kamerákkal. Aztán elérkezett az év vége, és piacra dobták a P20 Pro alapjaira építkező Mate 20 Pro okostelefont is.

A készüléken látszik az a megszámlálhatatlan munkaóra, melyet a Huawei munkatársai töltöttek el a tervezéssel és megvalósítással. A külső letisztult és futurisztikus, a benne rejlő hardver pedig a legjobb az Androidos készülékek között. Ez ugyan az árcéduláján is meglátszik, azonban a legújabb technológiáknak köszönhetően minden porcikája figyelemre méltó.

Külső és csomagolás

A Mate 20 Pro a megszokott elegáns fekete dobozban érkezett, melynek fedelét leemelve elsőként a telefont tárja elénk. Alatta találunk egy kis induló kézikönyvet, a SIM kártya kivételére szolgáló tűt, a 40W-os SuperCharge gyorstöltőt és adatkábelt, valamint egy fülhallgatót átalakítójával együtt. Plusz extra, hogy egy kellően vastag (ezáltal elegendő védelmet biztosító) átlátszó szilikon hátlapot is kapunk a készülékhez.

A design valami fenomenális: a hosszított készülékház könnyedén illeszkedik a kézbe, az ívelt képernyőnek köszönhetően pedig a szélek is elegánsan ívelnek oldalra. A tesztkészülék kék színben érkezett hozzánk. Ennek külön örültem, hiszen pont ez a szín passzol a legjobban a telefonhoz.

Huawei Mate 20 Pro teszt

A váz fémből van (ez is kék színt kapott), az előlap és hátlap karcálló üvegből készült. Utóbbi első ránézésre gondolkodásba ejtett, mivel kicsit műanyagos beütése van. Természetesen ez is üvegből készült, csak kapott egy réteg átlósan recézett felületet, melynek köszönhetően nemcsak szép, hanem fokozottan karcálló is. Ennek a mintázott felületnek köszönhetően egy normál üvegfelülethez képest kevésbé csúszik. Kézben is masszívan fogható, ám az ismerkedés első pár hetében nem árt a mellékelt tokban óvni.

Huawei Mate 20 Pro teszt

A Huawei odatette magát rendesen. A környezetemben mindenki ámulattal nézte a Mate 20 Pro-t. Mondjuk nem is vártam mást. Sőt még vásárlót is szereztem.

Jöhet a bekapcsolás, és leesik az állunk

A teszt előtt egy rövid ideig már volt lehetőségem megtekinteni, azonban most kényelmesebben is szemügyre vehettem a hatalmas 6.39 inches OLED képernyőt, mely szinte már az egész előlapot elfoglalja (19,5:9 arányban). Sajnos a betüremkedő kamera és szenzorsziget a Mate 20 Pro esetén is jelen van, azonban a vékony keretnek és a hosszúkás háznak köszönhetően ez szerencsére kevésbé zavaró.

A készülék nagy. Ha a képernyőt aktiváljuk, még nagyobbnak érződik.

Egy kézzel már lehetetlen elérni a kijelző felsőbb részeit, de a beépített egy kezes mód sokat segíthet a használatban.

Az OLED panelre nincs panasz. Tűéles, nagy felbontással rendelkezik (3120 x 1440 pixel és 562 nites fényerő, gyártó: LG) és a színek is rendben vannak. Szoftveresen szinte mindent beállíthatunk, a szemkímélő módtól kezdve az olvasómódon és színhőmérséklet állításon át szemünkre szabható. Az ívelt megoldás már csak hab a tortán. Inkább csak designelem, viszont megunhatatlan ahogy a kép kigördül a készülék két oldalára. A magas felbontás nem tesz jót az akkumulátornak, de a Huawei erre is talált megoldás. A Beállításokban több felbontás közül választhatunk, valamint hagyhatjuk a választást a szoftverre is, hogy akkuigényes feladatoknál a felbontás lecsapolásával energiát takaríthassunk meg (főleg játékoknál).

Járjuk körbe

A készülék izgalmas újításokat hozott, de a régi jóságok is megmaradtak. A keret felső részén szerencsére még mindig megtalálható az infravörös adó. Ezzel a megszokott módon tévét, klímát és egyéb otthoni eszközt vezérelhetünk. Mellette van a mikrofon és az antenna kivezetései is. A készülék bal oldala üres, míg a jobb oldalon a hangerő-, alattuk pedig piros színnel festett készenléti gombot látjuk. Az alsó rész további két mikrofont és a SIM tálcát rejti, utóbbi két nano SIM kártya fogadására képes (vagy tehetünk bele akár 256GB-os nano memóriakártyát is).

Huawei Mate 20 Pro teszt

Középen az USB-C port látszik, ebben kapott helyet a hangszóró is. Ez nagyon ötletes, viszont csatlakoztatott kábellel a takarás miatt élvezhetetlen a zenehallgatás. A hangzásvilág kicsit lehetne teltebb is, mely még a beépített és nem kikapcsolható Dolby javítónak köszönhetően sincs a magaslaton a kellően magas hangerő ellenére sem. A kihangosított anyag sztereóban szólal meg, ekkor a felső hangszóró is működésbe lép. A beszélgetési hangminőséggel nincs probléma, a kiegészítő zajszűrős mikrofon pedig hasznos választás.

Huawei Mate 20 Pro teszt

Újdonságok tárháza

Térjünk kicsit vissza a képernyőhöz, hiszen az újdonságok egyike ide köthető. Mivel se az előlapon, sem pedig a hátlapon nem találunk ujjlenyomat olvasót, jöhet a találgatás a szenzor helyéről. Ez nem tart sokáig, mivel a készülék már a kezdeti beállítások elvégzése közben értesít minket a képernyőbe integrált olvasó létezéséről és használatáról.

Huawei Mate 20 Pro ujjlenyomat olvasó

A folyamat egyszerű és kényelmes, csak megérintjük a képernyőt és felold a készülék. A szenzor fix helyen, a képernyő alsó harmadán helyezkedik el, amit egy ikon is folyamatosan jelez még kikapcsolt képernyőnél is. Érzékenysége kiváló, nálam 10 érintésből néha egy-egy tévesztés történt. Előre sejtettem hogy nagy kedvenc lesz, ám rádöbbentem hogy van itt még más is. Ez pedig a 3D arcfelismerés.

Huawei Mate 20 Pro teszt

Az iPhone X-ben láthattuk először ezt a megoldást, mely az utóbbi hónapokban több készülékben is bemutatkozott. A funkcióhoz tartozó érzékelő tömeg az előlapi kamera mellett rejlik, a feloldáshoz pedig elég csak ránézni a készülékre. Ha a készülék útmutatójának megfelelően (minden oldalról) rögzítjük az arcunkat, akkor a feloldás alig egy másodpercet fog igénybe venni. Plusz pont hogy sötétben is kiválóan működik (infravörös szenzor és dot projektor segítségével), és napszemüvegben vagy éppen szakállvágás után sem kavarodik meg.

Huawei Mate 20 Pro teszt

Teljesítmény

Ez az a pont, amiben már nehéz újat mutatni. A processzor, memória és tároló mérete és sebessége már az előző szériában is bőségesen elegendő volt. Ez most sincs másképp. A Mate 20 Pro új Kirin 980 egysége mellé pakolt 6GB LPDDR4X RAM és 128GB UFS 2.1 tároló ezúttal is szélsebesen végzi dolgát. Érdekesség, hogy a Mate 10-ben a ugyanekkora sebességű meghajtó volt jelen.

Az operációs rendszer sem újdonság. A legújabb EMUI felület által vezérelt Android Pie hozza a legjobb formáját. Nincsenek szoftveres problémák, nincsenek lefagyások, a számos funkcióval felpakolt EMUI felületre sincs panasz. Akinek már volt dolga Huawei készülékkel, annak egyáltalán nem lesz újdonság a Mate 20 Pro. A megszokott egyedi alkalmazások itt is jelenlétüket teszik. Kapunk számológépet, tükröt, valutaváltót, adatmozgatót, biztonsági mentés funkciót, okosvezérlőt, zenelejátszót és sok mást. A lehúzható értesítési felület itt is testre szabható, számos vezérlőt pakolhatunk bele, és kedvünkre rendezhetjük.

Mate 20 Pro EMUI Mate 20 Pro EMUI

Kirin 980

A 2018-as év Androidos készülék vonalon gyártott felhozatal csúcsa lett a Kirin 980, mely a Snapdragon 855 megjelenéséig biztosan üti a versenytársakat. Természetesen a méltán jól sikerült Snapdragon 845 (mely már egy éves darab) még mindig szorosan követi a Huawei üdvöskéjét. Példának kedvéért a Mate 20 Pro Kirin 980 Antutu eredménye 313396 pont, míg a Xiaomi Mi Mix 2S Snapdragon 845 chip 294733 pontos eredményt produkált.

A különbség elenyésző, viszont a Kirin 980 valóban csúcsdöntő a maga 7nm-es gyártástechnológiájával, és az elsőként alkalmazott ARM Cortex-A76 magokkal. Grafikus része szintén az elsők között van az új generációs Mali-G76 MP10 videó feldolgozóval. A Kirin 980-as SoC két darab 2,76 GHz-en és két darab 1,92 GHz-en működő Cortex-A76-os processzormagot kínál, amiket négy darab 1,8 GHz-es Cortex-A55 mag egészít ki. A GPU mellett dupla NPU és negyedik-generációs ISP egészíti ki a lapkát.

Mate 20 Pro Antutu Mate 20 Pro Disk

A Huawei szerint 20 százalékos teljesítménynövekedésre számíthatunk, míg takarékosság terén akár 40 százalékos előrelépést is tapasztalhatunk. A dupla NPU 120 százalékkal gyorsabb lehet, mint a Kirin 970 egyetlen NPU-ja. Percenként 4500 kép felismerésére is képes. A dual NPU-nak köszönhetően a mesterséges intelligenciával működő alkalmazások jobban teljesítenek az előző modelleknél. Gyorsabb a kamerák működése és a rendszer teljesítménye is sokat javult.

Akkumulátor és töltés

A Mate széria még mindig az élen jár akkumulátor terén. A fejlett biztonsági funkcióknak és alapos tervezésnek köszönhetően a Mate 20 Pro beépített 4200mAh-ás akkumulátora egy órán belül feltölthető a dobozban mellékelt 40W-os SuperCharge töltő segítségével. Az üzemidő elmehet akár két teljes napot is, ha kímélve használjuk. Az napos készenlét pedig még erős használattal is garantált. Mondjuk ilyen sebességű töltés mellett nem nagyon figyeltem az akkumulátor százalékokat, hiszen fél óra alatt csaknem 70%-ra tudtam tölteni az akkut.

De most jön a meglepetés!

A Mate 20 Pro támogatja a vezeték nélküli (Qi technológiás) töltést is. Fordítva is. Ha a hátlapja közelébe helyezünk egy ugyancsak vezeték nélküli töltésre képes eszközt, azt szépen elkezdi tölteni. Igen. Vezeték nélkül, egy érintéssel. Szerencsére volt nálam egy Xiaomi Mi Mix 2S, melyet probléma nélkül kezelt a csúcs Huawei. A töltés sebessége ugyan nem gyors, de szükséges helyzetben kiváló megoldás.

Kamera

A mai okostelefon vásárlások nagy százaléka a kamera következtében dől el. Egy jobb okostelefon választása során mindig figyelembe vesszük a kamerás képességeket (ha már erre szánjuk a sok havi megtakarított minimálbérünket). A Mate 20 Pro érkezésekor én is a kamerák tesztelésére fordítottam a legtöbb időt. Többszáz képet és több tucat videót készítettem vele, hogy lássam a fejlődést az előző modellekhez képest.

A készülék videós képességei nem igazán kiemelkedők, inkább átlagosak. Ezt sok portálon megjegyzik, és a fórumokban sincsenek róla igazán pozitív véleménnyel. A problémát a Kirin 980 chipben kell keresni, ugyanis a magasabb felbontásban és nagyobb képkocka sebességgel történő felvételt (azaz a 4K 60fps módot) nem támogatja és csak EIS stablizáció van. Mondjuk bruttó 330.000 Ft-ért nem ezt várja el az ember, de azért ez mégis csak egy telefon. Ha videóra kellene eszköz, van bőven a piacon rendes kamera is.

Videót rögzíteni az alábbi felbontásokban és képkocka sebességekben lehetséges: 2160p@30fps, 1080p@60fps, 1080p@30fps (gyro-EIS), 720p@960fps.

A Mate 20 Pro hátsó kamera elrendezése korrekt. A P20 szériánál jobban bejön, viszont oda kell figyelni a nagy felületű üvegborításra, mert az kényes a karcokra. Ez a modell is három kamerát kapott, a negyedik körben a vaku található, melynek fénye zseblámpaként is funkcionál.

Huawei Mate 20 Pro hátsó kamerák

Lássuk a kamerákat

Így utólag megvallva nem kedveltem az előző modellek monokróm kameráját, mert nem láttam értelmét. Ha szeretnék ilyen fotót készíteni, egyszerűen fogok egy színes képet és átalakítom azt. Tisztában vagyok vele hogy a két dolog nem ugyanaz, de a mai instasuttyó világban nem sok embert érdekel egy kép technikai eredete. Szóval szerencsére a monokróm kamera már nem került be a készülékbe (szoftveresen viszont tudja továbbra is), helyette viszont jött egy ultra nagylátószögű lencse és íme a többi kamera paramétere is:

  • 1db ultra nagylátószög (0,6x jelölés) - 20 megapixel (f/2,2-es rekeszérték)
  • 1db normál látószög (1x jelölés) - 40 megapixel (f/1,8-as rekeszérték)
  • 1db teleobjektív (3x és 5x jelölés) - 8 megapixel (f/2,4-es rekeszérték, OIS, 5x-ös hibrid zoom)

Pont ez az összeállítás, ami kell nekünk.

Kamera alkalmazás, minőség, funkciók

A kamera egy érintéssel aktiválható a főképernyőről. Az alkalmazás remek, azonban kissé túlzsúfolt. Rengeteg benne a funkció, így az első hetekben el leszünk foglalva ezek tesztelgetésével. Az egy hónapos tesztidőszak alatt volt időm kiismerni a kamerarendszert, de egy kicsit olyan érzésem volt, mintha az előző évben nálam járt Mate 10 Pro lenne a kezemben. Annál is megjegyeztem a borús időben jelen levő gyengébb teljesítést, ami itt sincs másképp. Ellenben már van automatikus HDR funkció, így ha a készülék is jól dönt, parányival dinamikusabb eredményt kapunk.

Mate 20 Pro EMUI Mate 20 Pro EMUI

Van víz alatti felvétel is, mivel a telefon vízálló (IP68)

Jó fényeknél (napsütés, lámpafény) viszont remek képminőséget produkál. A színek élénkek, a tárgyak élesek, a portrémód és a rekesszel történő variálás egy mai csúcskészülékhez méltó eredményt produkál. Gyenge fényben már előfordulnak színhibák, az élességgel bajok lehetnek, illetve a zaj mennyisége jelentős.

A kamera képtömörítő mechanizmusa sem az igazi, a képeken nagyítva már erősen látszódik az élesítő algoritmus következtében létrejött festményszerű megjelenés és színzaj. Azonban nem kell megijedni, mert nincs nagy baj: aki bátor és bevállalós, az ilyen esetekben használhatja a kézi módot is. Itt már beállítható a RAW mentés is, a készülék az elkészült képeket DNG formátumban is kimenti a belső tárhelyre. Egy forráskép mérete meghaladhatja a 80MB-ot is, így érdemes időnként ezeket számítógépre is kimenteni a belső tár kímélése céljából.

Sok fotó mellé lőttem DNG-t is, kíváncsi voltam hogy mennyire szerkeszthető a közvetlenül szenzorról érkező képanyag. Őszintén megvallva igencsak nehéz jó végeredményt kihozni a formátumból, mivel a nagyobb látószögeknél olyannyira jelen van a zöldes vignettálás, hogy órákat lehetne eltölteni a korrekcióval. Aminek viszont nagyon örültem, az a képminőség volt. Ha kellően fényes helyen készült a fotó, akkor kevés utómunkával készíthetünk kiváló produktumot. A színek rendben vannak, a kép kellően éles, a zajszint megfelelő, a zöld széleket meg levágtam. Na erre jó a sok megapixel.

Huawei Mate 20 Pro DNG formátum RAW

Balra a forrás anyag, jobbra pedig a készülékkel mentett fotó

Mate 20 Pro kész fotó

Az eredmény pedig ilyen lett!

Szóval a kamerák jók, magával a szoftverrel vannak kisebb-nagyobb problémák. Aki szép eredményt szeretne elérni, ajánlom számára a PRO módot és egy stabil kameraállványt. Aki megelégszik az automata móddal és elég számára a képernyőn visszanézni a rögzített felvételeket, az egyáltalán nem fog csalódni a telefonban. Pláne hogy a legtöbb helyzetben segít a beépített mesterséges intelligencia is (ami egyébként nagyon jól végzi a dolgát). Nem téveszt, többszáz élethelyzetet felismer, és AR funkcióval is szolgál (tudjátok, azok a kis állatfejek, melyekbe saját arcjátékunkat ültethetjük) vagy internetes keresést is végezhetünk vele, ugyanis képes termékfelismerésre is.

Tesztképek ide kattintva elérhetők!

Az előlapi kamera sem rossz: a 24 megapixel felbontású érzékelő f/2.0 értékkel kecsegtet, és támogatja a széles látószöget is három lépésben. Rögzíthetünk vele HDR-ben is, valamint videózni is lehet vele 1080p 30fps-ben.

Adatkapcsolat

A Huawei Mate 20 Pro minden olyan adatátviteli módot támogat, melyet egy mai csúcskészüléknek képviselnie kell a piacon:
Wi-Fi 802.11 a/b/g5/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0, A2DP, aptX HD, kétsávos A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NFC, Infra port, USB 3.1 Type-C 1.0, USB OTG, Face ID, képernyőben épített ujjlenyomat olvasó, accelerometer, gyro, proximity, barometer, iránytű, 40W-os gyorstöltés kábelen (70% 30 perc alatt), Qi vezeték nélküli gyortöltés 15W-on, fordított vezeték nélküli Qi töltés.

Összegzés

A Huawei Mate 20 Pro egy nagyon jó készülék lett. Gyors hardver, jó kamerák és kiváló szoftveres működés jellemzi. Egy átlag vásárlónak már zavaró is lehet a hatalmas tudás, ám hamar megtanulható, főleg akinek előtte is Huawei készüléke is volt. Izgalmas újítás lett a ultraszéles látószögű kamera, mely a továbbfejlesztett teleobjektívvel együtt kínálja a telefonos fényképezés határtalan használatát. A telefon továbbá minden játékot hibátlanul futtat, és a későbbiekben még további támogatást is kap a hardver. A design egyedülálló, a képernyő jelenleg az egyik legjobb a piacon, és a hatalmas akkumulátorral bátran mehetünk messzebbre is töltő nélkül. Egyedül az ára aggasztó, mert ekkora összegbe beleférhetett volna a jobb videós képesség. A továbbfejlesztett mesterséges intelligencia és a friss Android viszont mindenért kárpótol.

Pro: nagy tudású tripla kamera rendszer, gyors hardver, vízállóság, nagy akkumulátor, gyönyörű ház és képernyő, vezeték nélküli fordított töltés
Kontra: a konkurensekhez képest gyengébb videóminőség, rossz helyre tervezett hangszóró, magas ár.