Mától teljesen ingyenes a Symbian!

A Symbian Foundation megtette azt az égetően szükséges lépést, mellyel a verseny élmezőnyében tarthatja a világ legnépszerűbb mobil operációs rendszerét.

Eddig megközelítőleg 330 milliónyi symbianos mobiltelefont adtak el a világon, melyek elsöprő többsége Nokia telefon. A finn gyártó még 2008-ban, 410 millió dollárért vette meg az eredetileg a psionos múlttal rendelkező Symbiant, és most teljesen ingyenessé és nyílt forráskódúvá tette a platformot.

A Symbian Foundation BBC-nek nyilatkozó ügyvezető igazgatója, Lee Williams szavai szerint "ez a világ eddigi legnagyszabásúbb nyílt forráskódra váltása". Az "ihletet" nem titkoltan a már eleve nyílt forráskódú, ingyenes Google Android sikere adta.

Az operációs rendszer (tovább)fejlesztéséhez szükséges minden összetevő ingyen letölthető a Symbian platform oldaláról. Az eredeti tervek szerint ennek csak az év második felében kellett volna megtörténnie.

Az IDC elemzőcég előrejelzése szerint a Symbian megőrzi, sőt talán erősíteni is tudja vezető szerepét a következő években. (Az ingyenessé és nyílttá válás által megnyílt új lehetőségekkel meg főleg van rá esély.) A Nokia egyébként mostanában sorban lépi meg a merészebbnél merészebb dolgokat. Legutóbb a navigációs szolgáltatását/szoftverét tette teljesen ingyenessé, most pedig a "nokiás oprendszer" bárki általi fejlesztése elől is elhárult minden korlát. Reméljük, az év további részére is jut még pár hasonló meglepetés.

Forrás: Mobilport