Még a gyenge okostelefonokon is használható lesz az Android 4.4 Kitkat

Még a gyenge okostelefonokon is használható lesz az Android 4.4 Kitkat

Hiába a hatalmas képernyős okostelefon trend, amíg vannak olcsó készülékek és azok száma nem elenyésző, addig gondolni kell azokra is. A Google ezt helyesen tette, hiszen a pár héten belül megjelenő Android 4.4 a gyenge okostelefonokat is kezelésbe veszi majd.

Az Android legnagyobb hátulütője a túlzott fragmentáció, pontosabban az hogy rengeteg régi készüléken még a már nem támogatott verziók futnak. Ez pedig nemcsak a fejlesztőknek, hanem a felhasználóknak is gondot okoz, hiszen több készülékre kell megírni magát az appot. Sajnos ezt többen nem teszik meg, így a régi telefonok kimaradnak a kosárból és csak az újak kapják meg a folyamatos frissítéseket.

Ezen változat majd a Kitkat, hiszen a frissítésnek köszönhetően jelentős üzemidő növekedés, és alacsony memóriahasználat jellemzi majd az új rendszert. Ezáltal több alkalmazás lesz elérhető az olcsóbb készülékekre is, és a frissítések sem lesznek elhanyagolva rajtuk.

Kitkat újdonságok

Egy Android mindenek felett

A Kitkat a Jelly Bean másfél éves uralmát kívánja leváltani a lehető legtöbb okostelefonon. Ahogy az Apple is a legtöbb készülékére kiadta az iOS 7 frissítést, ezáltal egyesítve az iOS eszközök alapját, így a Google is ezen példát követve szeretné egységessé tenni az Androidos okostelefon piacot. igaz, hogy a régebbi készülékek hivatalosan nem fogják megkapni az update-t, azonban egy kis mókolással szinte minden készülékre rácsalható lesz a legújabb Android (lásd az XDA fórum lelkes moddereit).

Miben lesz más az Android 4.4 Kitkat?

Jelentős memória optimalizáción esett át a 4.4-es verzió, így az 512MB RAM-mal rendelkező készülékek is futtatni tudják majd a kattanós finomságot. A rendszer egy olyan alapot ad majd a feljesztőknek, melyen a saját alkalmazásukat még jobbá és gördülékenyebbé tehetik majd a régebbi telefonokra is. Egy kiszivárgott dokumentum szerint ezek a belépő szintű készülékek alkalmasak lesznek majd a legújabb Android futtatására.

Ha kevesebb memóriával is beéri a Kitkat, és a processzort sem fogja zabálni egyik app sem, joggal mondhatjuk azt, hogy az akkumulátor üzemidő is (még ha nem is jelentősen) jobb lesz. Most már valamennyire megérthetjük azt, hogy miért is csak 2.300 mAh-ás akku lesz a Nexus 5-ben.

Mozgás, mozgás!

Az iPhone 5S egyik újdonsága a beépített M7 mozgásérzékelő processzor volt. A kiszivárgott infók szerint az új Android készülékekbe is hasonló chip kerül majd, hiszen a 4.4 Kitkat beépítve fogja tartalmazni az alábbi szenzorok támogatását: geomagnetikus szenzor, lépésszámláló és mozgásdetektor. Ezek a funkciók már javában sejtetik, hogy hamarosan lesz itt Google okosóra, valamint a Google szemüveg is új lehetőségeket kap majd.

NFC bővítés

A Google azt szeretné, hogy bankkártyák és fizetőeszközök helyett mindent a mobilunkkal végeznénk. Ezek alapján a beépített NFC is megkapja azt a lehetőséget, hogy a fejlesztők valódi bankkártyaként lássák a készüléket, ezáltal megvalósíthassák azt az álmot, melyben csak a mobilunk szerepel majd. Ez egy teljesen új lehetőség lesz majd, és ez az a technológia, mely az Apple ujjlenyomatolvasójának "haszontalansága" mellett valódi funkciókat ad a felhasználónak, melyet ténylegesen használni fogunk a későbbiekben.

Mindent a TV-re!

A Google célja az, hogy Android készülékünkből távirányítót varázsoljon. Igaz hogy a jó öreg infra még minden háztartást kielégít, azonban néha kicsit többre vágyunk, és ezt a kis pluszt szeretné megvalósítani a Google, mellyel a készülékünk teljes tartalmát is kitehetjük akár egy érintéssel. A Miracast technológia már rég jelen van a piacon, és most a Kitkat rendszer beépítve fogja tartalmazni. A TV-nket pedig Bluetoothon vagy WiFi-n keresztül tudjuk majd irányítani a szoba bármely szögéből. Természetesen vannak olyan új készülékek (lásd pl.: Note 10.1) melyekben beépített infra adó is van, a Kitkat ezeket is tudja majd kezelni.

Még mindig nem tudunk fájlokat küldeni és fogadni iPhone-nal

... de Androiddal még mindig lehet, és a Kitkat új funkciókat is tartalmazni fog a beépített chip még széleskörűbb használatára. Itt már nem csak az adatok cseréjére kell gondolni, hanem például ha autóban ülünk vagy éppen TV-n játszunk: az új Android ezek vezérlésére is lehetőséget ad majd. Pontosabban két új BT profillal gazdagodik majd az Android 4.4. Egyik a Bluetooth HID (over GATT), másik pedig a Bluetooth Message Access Profile.