Megérkezett a Chrome OS és a Chrome netbook

Az év végi hajrába belehúzott a Google. Az Android frissítés után bemutatta a Chrome OS-t is egy igen egyszerű netbookkal.

A héten debütált operációs rendszerhez egy Cr-48 típusú netbook is érkezett, melyet a legfürgébb jelentkezőknek osztanak szét kemény tesztelésre.

Azért vártam kicsit az írással, hiszen az első tesztek most kezdtek el szállingózni, így már ki is alakult bennem valami kép a dologról. Nem éppen a legjobb, de ezt embere válogatja.

Ha megnézzük a készülékről készült képeket, egyből szembetűnik a design mivolta, hiszen a gép alapból a Macbook formára hajt. Nagy touchpad, alu feeling, és modern billentyű. Természetesen ez nem baj, hiszen ez a megoldás a legkényelmesebb egy netbook számára. A billentyűkiosztás már eltér a riválisoktól, hiszen egyedi gombokat is kapott a kis gép. A netbook egyelőre nem kapott márkajelzést, hiszen egy tesztpéldányról van szó, ezért is szerepel rajt a Cr-48-as szám. Annyit tudhatunk, hogy Intel processzor dolgozik benne, valamint a későbbiek során az Acer és a Samsung is fog hasonló gépeket gyártani.

A gépről nagyjából ennyit, röviden még jöjjön egy kis Chrome OS. Az erős kritikák nyilván itt törnek elő az emberből, hiszen látható, hogy ez egy nagyon-nagyon lebutított rendszer, egyszerűen mondhatjuk rá azt, hogy egy Chrome böngésző fut rajta, valamilyen Linux alappal. Mivel a mai világ az internet nélkül szinte semmit sem ér, ezért a Google programozói is ezen az elven elindulva alkották meg magát a rendszert.

Ennek a dolognak egyetlenegy célcsoportja lesz: akiket nem érdekel a számítógép működése, csak az internetet szeretnék gyorsan és egyszerűen használni, valamint a munkájukat bárhol és bármikor fel tudják használni.

Az OS többfelhasználós, így az egész családunk külön jelszó ellenében egymástól függetlenül tudja használni a rendszert. A telepítés nagyon rövid, pár perc alatt elkészül a rendszer, majd azonnal használható is, csupán netkapcsolat kell hozzá.

Jogosan kérdezzük hogy mit fogunk csinálni a géppel, ha csak egy Chrome böngésző található rajt? Egyszerű a válasz: a Google-nak számtalan szolgáltatása van, melyekkel szöveget szerkeszthetünk, képeket vághatunk, levelezhetünk és csupa olyan dolgokat végezhetünk, mely egy átalag felhasználó igényeit bőven kielégíti. Az App központból pedig számos alkalmazást tölthetünk le, illetve a 3G kapcsolatnak köszönhetően bárhol kommunikálhatunk a nagyvilággal.

A HDD nélkül érkező számítógépre nyilván nem lehet mentést készíteni, így maradt az USB, valamint a lényeg: mindent elmenthetünk a netre. Ez viszont egy elég pofás dolog, hiszen az alábbi videót megtekintve máris rájövünk hogy adataink teljes biztonságban lesznek, és bárhol bármikor elérhetjük őket.

Igen tudjuk: az egyszerűségnek is ára van, de néha ezzel érhetjük el a legtöbbet.

Videó: