Megnövelt akkumulátor üzemidőt hoz az Android 4.2

Frissítés: a cikkben leírt információk csupán csak pletykák, így az is megeshet hogy egyik megoldás sem fog szerepelni az Android 4.2-ben. Kezeljük tehát így az olvasottakat.

Hamarosan itt a november, ismét eltelt egy év az előző nexus bejelentése óta. Itt az idő egy új szoftververzió és egy új készülék bemutatására, melyről több részletes információ is napvilágra került.

android 4.2

1. Több Nexus készülék: a pletykák szerint idén több nexus készülék is megjelenhet, melyek ugyan különböző gyártók kezei alól kerülnek majd ki, de a futtatott rendszer mindegyik esetében az Android 4.2 lesz. Ez egy nagyon jó meglátás, hiszen a jelenlegi Androidos mobilpiac rettentően szétszabdalt, így az Ice Cream Sandwich és Jelly Bean még mindig kevés eszközön szaladgál. A Google ezzel a módszerrel talán egy olyan szintre kívánja vinni az Android operációs rendszert, ahol készülék típustól függetlenül mindig a legújabb verziót kaphassuk majd meg.

2. Új testreszabhatósági központ: egy olyan felületet adna az új Android verziók fölé, mely összegyűjti azokat a legfontosabb beállítással kapcsolatos funkciókat, melyek elengedhetetlenül fontosak egy felhasználó számára, továbbá minden beállítást egy helyen azonnal elérhetünk készülékünkből akár gesztusok, vagy éppen hangvezérlés útján. Ez talán azt is jelentheti, hogy az Android 4.2 végre tartalmazhat gyárilag beépített témákat és egyedi grafikákat is.

3. Project Roadrunner: mint tudjuk, a 4.1 a project butter a 60 fps alapon működő szupergyors sebességet hozta el az egy- és többmagos készülékekre, melynek köszönhetően jelentősen javult a kezelőfelület és az alkalmazások gyorsasága. A Roadrunner ezúttal az akkumulátorra gyúr: egy új algoritmus segítségével jelentősen emelkedni fog a készülék készenléti és használati ideje, nem beszélve azon appok szabályozhatóságáról, melyek eddig merítették a készülékünk akkumulátorát.

4. Frissített Google Now: az iPhone-ban jelenlevő Siri ellenfele most még okosabb lesz. Segítségével elérhetőek lesznek az alap operációs rendszer funkciók is, mint például a Bluetooth, vagy éppen a fényerővel kapcsolatos beállítások.

5. Frissített videólejátszó: ahogy iOS-en, úgy Androidon sincs még egy olyan gyárilag kifejlesztett alkalmazás, mely a jelenleg ismeretes és legtöbbet használt videóformátumokat probléma mentesen lejátssza. Ezt szeretné orvosolni a Google, a pletykák szerint egy új gyári videólejátszóval.

Eme öt ponton kívül biztos lesznek még apróbb újítások és hibajavítások, de valljuk be: a nemrég megjelent iOS 6-hoz képest az Android 4.2 egy digitális kánaán lesz, természetesen csak akkor, ha a fenti funkciók megvalósulnak.

Más: egyre több az Android 4.2 user-agent címkével rendelkező készülék és felhasználó, tehát elmondható hogy javában folyik a rendszer tesztelése, és várhatóan november környékére már elkészül belőle a végleges verzió is, mely elérhető lesz Galaxy Nexusra, és persze az új készülékekre is (lásd ábrák).

android 4.2

Jelenleg kiszivárgott Android verziók és készülékek:

Linux; Android 4.2; Nexus 7 Build/JOO92B
Linux; Android 4.2; Nexus 7 Build/JOP02B

Linux; U; Android 4.2; en-us; Galaxy Nexus Build/JOP04C
Linux; Android 4.2; Galaxy Nexus Build/JOO92B
Linux; Android 4.2; Galaxy Nexus Build/JOP04

Linux; Android 4.2; occam Build/JOO92B
Linux; Android 4.2; occam Build/JOP04B
Linux; Android 4.2; occam Build/JOP04C
Linux; U; Android 4.2; en-us; occam Build/JOP03B
Linux; U; Android 4.2; en-gb; occam Build/JOP03B
Linux; U; Android 4.2; en-us; occam Build/JOP04

Linux; Android 4.2; manta Build/JOP04C
Linux; Android 4.2; manta Build/JOP03
Linux; Android 4.2; manta Build/JOP05