Mobilsuli 7. rész: Mi az NFC és hogyan működik?

Az NFC, pontos nevén a Near Field Communication egy rövid hatótávolságú kommunikációs szabványgyűjtemény mobileszközök (okostelefonok, tabletek és fizetőeszközök) nagyon közel vagy egymáshoz érintésével létrejövő rádiós adatcseréjére. Maga a kiinduló kezdeményezés még 1983-ban jött létre, ahol az RFID mechanizmus továbbfejlesztésével manapság már egyre több mobilkészülékbe is beépítésre került a technológia.

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy vajon minek is van rá szükségünk a mindennapokban, ha ezt a fajta kommunikációt a WiFi és Bluetooth megoldások is helyettesíthetik? A válasz egyszerű: míg a WiFi és Bluetooth nagyobb hatókörben létrejövő, magas és bonyolult hitelesítési mechanizmust használó technológia, addig az NFC egy pár centiméteren alapuló gyors csatolási lehetőség két eszköz között. Ezáltal nehezen lehallgatható, és az eszköz közelségének köszönhetően párosítást nélkülöző megoldásról van szó. Alkalmazása a gyors adatcserékben mutatkozik meg, sebessége azonban sokkalta lassabb, mint a nagy hatótávval bíró WiFi vagy BT szabványnak.

Mire használható az NFC?

Segítségével biztonságos és villámgyors fizetési megoldások és nagyon egyszerű fájlátvitelek valósíthatók meg a két fél által összeérintett eszközök segítségével.

Hogyan működik?

Az NFC megoldással rendelkező készülékben egy beépített NFC chip van mely kis hatótávval bír, ezért a készülék akkumulátorába szokták beépíteni a hozzá tartozó antennát.

1. Vegyünk két, a technológiát ismerő készüléket és kapcsoljuk be a Beállítások menüben az NFC-t, majd az Android Beam szolgáltatást.
2. Lépjünk készülékünkben a megosztani kívánt adatra (pl.: ha egy képet akarunk átküldeni a másik telefonra, egyszerűen csak nyissuk meg a képet és hagyjuk a képernyőn)
3. Érintsük meg a másik készülék hátlapját a sajátunkéval
4. A saját készülékünk máris érzékeli a másikat, majd tartsuk lenyomva ujjunkat a képen, mely szépen átsétál a másik mobil képernyőjére.

Videó a folyamatról:

NFC kompatibilis készülékek

Android
Google Nexus S
Google Nexus S 4G
Galaxy Nexus by Samsung
Samsung Galaxy S II (nem minden verzió)
Samsung Galaxy S III
Samsung Galaxy Note (nem minden verzió)
Galaxy Nexus
HTC Amaze 4G
HTC One X
HTC One XL
HTC Incredible S NFC
Turkcell T20
Sony Xperia P
Sony Xperia S
Sony Xperia SOLA
Sony Xperia U

Ovi store/S40 & J2ME
Nokia 6212
Nokia 6131 NFC Edition
Nokia 6216 Classic
Nokia 3220 + NFC Shell
Nokia 5140(i) + RFID Shell (csak RFID HF-et támogatott)

Ovi store/S60 & J2ME
Nokia 603
Nokia 700
Nokia 701
Nokia C7-00
Nokia 808 PureView

J2ME
Samsung S5230 Tocco Lite/Star/Player One/Avila
Samsung SGH-X700 NFC
Samsung D500E

Bada
Samsung Wave 578

MeeGo
Nokia N9

BlackBerry
Blackberry Bold 9790 (Codename Bellagio)
BlackBerry Bold 9900 (Codename Dakota/Montana)
BlackBerry Torch 9810/9860
Blackberry Curve 9350/9360/9370

Windows Phone 7.5
Nokia Lumia 610 NFC[25]

Windows Phone 8
Nokia Lumia 920
Nokia Lumia 820

A cikkben felhasznált készülékek a Wikipédiáról származnak.