NO.1 D5+ okosóra teszt: Android elegancia kínai módra

NO.1 D5+ okosóra teszt

A Gearbest webáruháztól vásároltuk ezt a gyönyörűséget, mely kedvező árával sok vásárlót meghódíthat, főleg miután elolvasták e tesztet.

Csomagolás, tartozékok

Az óra egy kicsi fehér dobozban érkezett, amin a márkanév, a színes kis ikonok és a specifikációs táblázat látható. A doboz gyárilag zárjegyes, így nem kell azon agyalni, hogy valaki a postázás során használta vagy megtekintette volna.

A doboz kinyitásakor az óra egy szivacsba süllyesztve néz kifelé a dobozból. A hátlapján ott figyel a gyárilag hozzáadott dokkoló, mely a készülék töltésére szolgál, más feladata nincs. A dokkolón négy kis pöcök található, ezen keresztül mennek az adatok és az áram is.

A dokkoló nagyon könnyű, az alján egy kis tapadós gumicsík fut körbe, amivel lehet rögzíteni. Az anyaga műanyag, a felülete pedig puha tapintású matt bevonattal van ellátva. A kis tömeg ellenére egy jókora mágnes van benne, amivel lazán fel tudjuk pattintani a hátlapra, és ennek köszönhetően nem kell bajlódnunk a rögzítéssel.

A csomagban az alábbi kiegészítők kaptak helyet: négy tartalék csavar a hátlaphoz, egy kis csavarhúzó, egy képernyővédő fólia és egy micro usb adatkábel.

NO.1 D5+ csomagolás

NO.1 D5+ töltő

NO.1 D5+ akkumulátor feltöltés

Külső

Az órát kézben fogva már nem az a tipikus kínai feeling érződik. Ez nem egy párezer forintos okos karóra, amit egy hétig használunk és utána mehet a süllyesztőbe. Ez az óra egy tartós darabnak mutatkozik, ami köszönhető a kiváló tervezésnek és anyaghasználatnak.

A tok rozsdamentes acélból (316L) van, a szíj pedig valódi bőrből (juhnappa). Hozzánk fekete színben érkezett, ami a képernyő színe miatt is jobb választás mint az ezüst. Ezáltal teljes összhangban van a színvilág. A kijelző valódi üvegből van, de azt sajnos nem tudjuk megmondani hogy milyen eljárással készült. Aki hosszabb távra tervez, annak érdemes egy normális fóliát ráapplikálni.

NO.1 D5+ kézben tartva

Az óra elején csak a képernyő található (forgatható lünetta nincs), mely egy 1.3 inches, 320x320 pixel felbontású IPS panel. Ugyan nem annyira mondható takarékosnak mint egy OLED, de a feketék így is szépen mutatkoznak, és a színek is rendben vannak. A háttérvilágítás erős, még napfényben is olvasható marad az amúgy sem apró képernyő.

Az óra jobb oldalán egy benyomható funkciógomb helyezkedik el, mely az óra felébresztésére és egyéb némítós-nyugtázós műveletekre szolgál. A hátlap fémből van (ez ezüst színű), közepén a pulzusmérő érzékelőjének kivágásával, mely szintén üvegborítást kapott. Az óra egyben van, a tömege is kellemes. Illesztési hibákat nem találtam rajta, egyszóval masszív és valóban egy hordható darab. A szíja a régies elegáns világot idézi. Személy szerint el tudtam volna képzelni valami fiatalosabb és sportosabb megoldást, de szerencsére ez bármikor cserélhető.

NO.1 D5+ külső

NO.1 D5+ külső

NO.1 D5+ külső

Az óra mérete részemről megfelelő: nem kicsi és nem is túl nagy. Az átmérője 46mm, ami átszámítva L-es csuklóméretnek felel meg. Kényelemre csillagos ötös: szépen illeszkedik a csuklóra és nem zavaró a napi munkákban sem.

Hardver, chipset

A készülék lelke egy MTK 6580 1.3 GHz-es négy magos processzor 1GB RAM-mal megspékelve. Ez mellé jön a 8GB tároló, melyből közel 5GB szabadon felhasználható. Én kapásból telepakoltam képekkel és zenékkel, de még a HD videók sem jelentettek neki akadályt.
Használat közben olvasgattam a fórumokat, és láttam hogy a gyártó nem hagyja magára a termékeit, hiszen számtalan frissítést és támogatást nyújt a jobb használhatóság érdekében. Ezt azért is írom, mert a D5+ verzió most már nem DDR2-, hanem DDR3 memóriákkal készül. Ezáltal még gyorsabb és még gördülékenyebb rendszert kapunk. Nálunk a DDR2 verzió járt, de én személy szerint nem tapasztaltam fagyásokat vagy lassulásokat és a külső applikációk is kiválóan futottak. Rá kell csak nézni az Antutu pontszámra (22650) és látjuk, hogy felesleges a még ritkaságnak számító DDR3 variánsra vadászni (amiből jelenleg nagyon kevés példány van, és csak kibontás után tudjuk meg hogy mit vásároltunk).

Hangminőség

Az órában egy mikrofon és egy hangszóró is helyet kapott. Mindkettő jól végzi a dolgát. A hangszóró túl magas és kissé éles hangot produkál, mély hangoknál néha torzít, de ebben a kis méretű eszközben ez szerintem nem számít annyira rossznak. Zenét tudunk vele hallgatni, illetve a hívásokat is kihangosíthatjuk. Az amúgy is magas hangszínű értesítések pedig kellő hangerővel szólnak és az utcán is tisztán hallhatók.

Kis error: az órában kapásból érdemes lenémítani a telefonnal való kapcsolat elvesztésekor hallható hangjelzést. Ez nagyon hangosan szól, nagyon béna dallammal és ha megszólal, akkor addig cseng amíg vissza nem térünk a telefonunk közelébe. Sőt: a hangjelzés közben hiába nyomogattam az órát, nem tudtam elnémítani. Ez az eset az első napon egy kis üzletben sajnos megesett velem, így kénytelen voltam kimászni a kocsiban hagyott telefonomhoz.

Szoftver

A lényeg csak most következik, hiszen minek a csili-vili okosóra, ha nem lehet rendesen használni? A D5+ esetében hála az égnek nem kell szidni a tervezőket, hiszen a szoftver maga a gyönyör a kínai órák piacán, sőt még olyan extrákat is kínál, amiket még egy Samsung sem tud.

A D5+ Android Lollipop 5.1-es rendszert kapott, amely az eredeti képfájl csökkentett verziója (mérete kb.: 450MB). Ezt nem negatívumként írom, hiszen az óránál nincs szükség olyan energiazabáló funkciókra ami egy telefonnál létkérdés lehet. Tényleg csak olyan menüpontokat hagytak bent a programozók, ami a hétköznapi használat során szükséges.

Ilyenek például: telefon, üzenetek, beállítások, címtár, egészség, zene, ébresztés, időjárás, naptár, böngésző, fájlkezelő, letöltések, hangvezérlés és a szépséges Play áruház. Ez utóbbi a legnagyobb öröm, mivel ennek segítségével bármilyen alkalmazást letölthetünk az órára:

igen, bármilyen appot, amit telefonon rendszeresen használunk

Play áruház és telepíthető alkalmazások

A telefonon használt alkalmazásaim közül kivétel nélkül mindegyik fut az órán, így kijelenthető hogy egy valódi okostelefont viselhetük nap mint nap a kezünkön. Ez megnyugtató, hiszen így akár a mobilunk nélkül is megoldhatunk több problémát: gondolok itt sportolás vagy munka közbeni tevékenységekre. A határt csak a kis képernyő húzza meg, melyhez erős szem és pontos ujj kell a jó kezelhetőség érdekében.

Mivel az áruházas appok nincsenek a kör alakú képernyőre optimalizálva, ezért a széleit azoknak sajnos nem láthatjuk. Ez nekem nem volt zavaró, mivel még abból az ámulatból sem ébredtem fel, hogy egy ekkora kis eszköz mi mindenre lehet képes a mai világban.

Példának kedvéért: FTP vagy HTTP szerverként is tud üzemelni az óra a megfelelő applikáció segítségével. Aztán még lehetne sorolni a jobbnál jobb praktikákat.

Update: közben kijött egy frissítés, amely a kör alakú képernyőn négyzet alakú megjelenítést varázsol, így minden már app jól látható (igaz így nem teljes képernyőn)

NO.1 D5+ Play áruház app telepítés

NO.1 D5+ Play áruház app telepítés

NO.1 D5+ Play áruház app telepítés

NO.1 D5+ Play áruház app telepítés

NO.1 D5+ Play áruház időkép app

Watch Helper

Ahhoz hogy a D5+ az okostelefonunk értesítéseit fogadni tudja (mivel a normál Androidban nincs ilyen funkció, arra ott a Wear rendszer) ezért kell egy alkalmazás, ami összeköti ezt a szakadékot. A Watch Helper maga az óragyártó csapat programja, melyet az órán már gyárilag megtalálunk, de a telefonunkra külön le kell tölteni (kézikönyvben és az órában is benne van a link). Ez app sajnos nem tud magyarul, így kénytelenek vagyunk az angol értesítéseket olvasni. Ez csak abban az esetben érvényes, ha az okostelefonunkról vesszük át az adatokat Bluetooth kapcsolat segítségével online. Aki viszont magyar nyelvet szeretne, az kénytelen lesz egy SIM kártyát tenni az órába, mert úgy máris a gyári Android funkciók lépnek életbe magyar nyelven.

Én mégis inkább a telefonos összeköttetést javaslom, mert az óra akkuját ezzel is kíméljük, és nem kell kétfelé szakadni. A Watch Helpernek sajnos még egy negatívumát meg kell említenem: az értesítések információs megjelenítése sajnos nem elegendő. Híváskor nem jeleníti meg a fél nevét, üzenetnél nem ír feladót. Külső appok értesítéseit viszont szó nélkül áthozza. Ott is van egy-két helyen hiányosság, de a lényeg legtöbb esetben leolvasható az óra készenléti képernyőjéről.

Az óra természetesen eltárolja az összes értesítést, ezt a főképernyő balra húzásával lehet megtekinteni és törölni is.

Watch Helper app

Óraképek

A D5+ gyárilag több mint egy tucat szépen kidolgozott óraképet (számlapot) tárol, mely az áruház segítségével még tovább növelhető. A számlapok igényesek, van köztük analóg és digitális formátum is. A legtöbb képen pedig a fitness és akkumulátor információk is megjelennek. A másodperc mutatók animáltak, az egész szép egységet alkot az órával.

NO.1 D5+ képernyő számlapok

Kapcsolatok

Az óra önálló készülékként és társított eszközként is funkcionál. Van benne SIM kártya foglalat, és támogatja a 2G/3G hálózatokat is. Találunk benne Wi-Fi-t, Bluetooth-ból pedig kapásból két modul is helyet kapott (V4.0 + V3.0) a könnyebb szinkronizáció érdekében. NFC nincs, így fizetésre és egyéb dolgok azonosításra nem használható. A Google Fitness fiókkal sajnos nem tud kommunikálni. A beépített lépésszámláló és barométer pontos és nagyszerű.

Akkumulátor

A készülék rögzített akkumulátort kapott, amit az egyszerű szerelhetőség miatt talán lehet is cserélni, de nem valószínű hogy szükség lenne rá. A beépített telep teljesítménye 450mAh, mely ugyan még mindig csekély (melyik gyártóé ne lenne az). Két napot kibír, ha tényleg arra használjuk amit egy okos karóránál szokás tenni (folyamatos bluetooth kapcsolat és lépésszámlálás, néha pár perc WLAN használat). Természetesen a letöltött alkalmazások hamar leszívják az akksit, hiszen ez egy okostelefon, annak meg így kevés a közel félezres telep.

Összegzés

Szerény véleményem szerint egy okosórára manapság még nem szabad sokat költeni, hiszen a főbb feladatok elvégzéséhez még mindig az okostelefont használjuk, a többi kisebb melóra pedig bőven elegendő egy alacsonyabb árú vekker is, a titok az hogy jót kell választani. Aki olyan órát szeretne amivel meg is lehet jelenni és van is rá bőven pénz, az biztos hogy nem (vagy nem csak) okos karórát fog vásárolni. Az okosóra piac még mindig nagyon ingatag, ezért valóban érdemes olyan modellt rendelni, mely az eladásakor is ér még valamennyit és használható lesz azután is. Tudjuk hogy kiváló egy Apple Watch és a szuperszenzációs Samsung órákról ne is beszéljünk (tényleg nagyon jók), de szerencsére az alacsonyabb kategóriában is van mit megtekinteni.

Már a teszt előtt sejtettem, hogy a D5+ valahogy más lesz, mint a többi kínai vacak. Ez szerencsére így is történt, hiszen a technikai lehetőség már régóta adott, csak jól kell vele bánni. A szögletes képernyős órák már a múltat idézik (sorry Apple), a kerek kialakítás még a rosszabb olvashatóság szempontjából is szebb és előnyösebb. Az anyagválasztás egy óránál nagyon fontos szempont, a szoftver és kezelhetőség is számít. Ebben nagyon jól remekel a D5+ és ennek örültünk.

Az óra megrendelhető a Gearbest webáruházból ingyenes szállítással 101 dollárért (EU raktárból 108 dollár vám és áfa nélkül).

Vélemény, pontozás

Pro:

  • szép kijelző
  • jó szoftver (Android funkciók)
  • kiváló anyaghasználat
  • alacsony ár
  • beépített Play áruház

Kontra:

  • a kiegészítő program csak angol nyelven tud kommunikálni a telefonunkkal
  • kevés az információ az értesítésekben

Pontszám: 8/10

Videóteszt

Fotók az óráról