Project Volta: az Android L energiatakarékos megoldása

Project Volta

Sok okostelefonban láthattunk különböző beépített energiamegtakarító alkalmazásokat és egyéb hasonló megoldást, de ezek eddig nem voltak az operációs rendszer részei, ezáltal nem tudtak teljes hatásfokkal működni. Az Android L már gyárilag tartalmaz egy fogyasztáscsökkentő algoritmust, mellyel kis akkufeszültség láttán már nem kell azonnal a töltő társaságát keresni, hiszen olyan állapotba állítja a készüléket, mint eddig még soha.

Android L Project Volta

A Project Volta névre keresztelt megoldás csak és kizárólag az Android L frissítésben található meg. Az akkumulátor kímélő opció a 15%-os töltöttség elérésekor kapcsol be, erre a rendszer is figyelmeztet az értesítősávban. A takarékos mód minimálisra csökkenti a processzor órajelét, kikapcsolja a rendszeranimációkat, leveszi a fényerőt és megszakítja a Wi-Fi és mobilnet kapcsolatot is. A hátralévő 15% a Google állítása szerint 90 percnyi telefonhasználatot garantál, de ez természetesen nagyban függ attól, hogy mire is használjuk ki az akku maradék töltöttségét.

Mi is megnéztük hogy mit produkál a Volta Project: a következő képernyőmentést az energiatakarékos mód bekapcsolása után mentettük, ekkor ugyanis 5 óra hátralévő időt jósolt a rendszer. Durván egy 15 perccel később már 3 órán volt a figyelmeztető sáv, de közben visszakapcsoltuk a Wi-Fi-t és OTG kábelen keresztül zeneszámokat másoltunk a telefonra (Nexus 5). Néztünk emaileket, böngésztünk egy keveset, és nagyjából olyan 30 perc elteltével kaptunk 9 százalékos értéket. Természetesen ha nem használtuk volna készüléket, akkor ez az időbecslés nagyjából igaz is lett volna.

Mivel ez az Android verzió még béta állapotú, ezért ezek az értékek még nem pontosak. Ugyanezt a tesztet a végleges verzión is elvégezzük majd.

Project Volta