Szoftverteszt: Opera Mini 5 beta

Van rá ok, hogy miért használjunk egy JAVA-s webböngészőt, bármilyen mobiltelefonunk is van?
Nos igen: 30 millió. Ennyit kell csak mondani a bizonyításhoz. Az Opera Mini böngészőt jelenleg több, mint 30 millió felhasználó birtokolja telefonján, és használja is. Ez eléggé meggyőző adat.

Lássuk, miben jobb a többinél! Szoftverteszt a tovább után.

Kezdjük sorjában.

Ha valaki internetezni szeretne mobiltelefonján, nem elég egy izmos mobilt megvásárolni egy korlátlan és gyors netkapcsolattal. A legfontosabb a gyors és könnyen kezelhető felület.

A mai mobilokba épített böngésző általában nem elégíti ki a tulaj netezési vágyait, ezért a többség új program után néz. Nos, amit előszőr ajánlhatunk, az az Opera Mini 5.

Az első Opera Mini megjelenésétől fogva letaszíthatatlan trónjáról a cég, hiszen a legtöbbet a Mini az, amit használnak.

Hogy miért is jó? Kis méretű, gyorsan fut, az Opera központi szerverének segítségével pedig gyorsan tölti be az oldalakat, és szinte bármely JAVA képes telefonon eldöcög.

A jelenlegi legújabb 5 beta verziót egy Samsung i8910HD csodatelefonon teszteltem. Mit is mondjak: egyszer csak azt vettem észre hogy több órán át nyomogatom a telefont.

Kép

Kezelőfelület:

Szép, igényes kialakítás, nagyon átgondolt felület, élmény hozzáérni és használni. Felül az URL bevitel és a neves Google kereső lapul, középen az asztali verzióból megszokott gyorshívó. Itt 3x3 formában menthetjük ki a kedvenc lapjainkat.

Kép

Legfőbb újítás az érintőképernyő használata. Teljesen érintőbarát, könnyű és jó a kezelhetősége.

URL bevitelekor egy álló Qwerty billentyűzet fogad minket. Ezt is csak dicsérni tudom, jó használni. Bevallom, sokszor mellényúl az ember, ilyenkor érdemes a fektetett módot használni, ugyanis ezt is tudja a szoftver. Fektetett módban viszont valamiért lassú a program.

Kép

Böngészés:

Nincs sok említeni való - no nem azért mert rossz - hanem épp az Operától megszokott gyors és kényelmes kezelést kapjuk. Sok böngésző-összehasonlító tesztet végrehajtottak, de eddig még senki se tudta gyorsaságban letaszítani trónjáról az Operát. Természetesen a weboldalak betöltését ismét az Opera szervere segíti, de hát kit érdekel mit s hogyan oldanak meg: lényeg hogy működik! De nem is akárhogyan, sebesen.

Kép Kép

Immáron lehetőségünk van többlapos böngészést nyitni, így több weboldal egyidejű megjelenését kaphatjuk. Végre!
Tetszetős az alsó sáv, ahol a legfontosabb funkciókat gyorsikonokkal elérhetünk, valamint az ablakok közti váltást elég látványosan itt oldhatjuk meg.

Navigálás:

Akár érintőképernyőről, akár gombról van szó: az Opera Minivel gyorsan lapozhatunk az oldal mind a négy irányába, valamint az adott link kijelölése is fantasztikus.

Érintőkijelzőknél mondani szokás: kinetikus görgetés történik. A Symbianos Nokiák gyári böngészőjéhez viszonyítva sokkal jobban reagál a linkekre. Flash támogatás még mindig
nincs, de kutyának se kell a sok csili-vili animáció. Igaz sok menüt flashben oldanak meg, ekkor így jártunk.

Kép

Ami kicsit bosszantó, az az oldalgörgetés. Húzás közben nem fix vonalon csúszik az oldal, hanem úgymond összevissza. Így a keresett adatot könnyen szem elől veszthetjük.
Másik förtelmes hibaként meg kell hogy említsem - igaz ez csak béta verzió még - de többen is jelezték és én is tapasztaltam, hogy böngészés során véletlenszerűen odafagy a szoftver. A betűk "szétmállnak", olvashatatlan lesz az oldal, és rettenetesen belassul. Kis időbe telik, míg az ember eljut az Exit feliratig, onnantól egy restart és ismét működik. Remélem ez még javítva lesz.

Kép

Összegzés:

Nagyon jó, modern, igazi sebességgel teli, "élmény használni" böngésző, a béta verzió révén történő hirtelen fagyást és a kellemetlen oldalgörgetést leszámítva adok neki egy: 8 pontot!

Plusz: gyors, könnyű kezelni, látványos
Mínusz: néha odafagy, görgetéskor elmoccan az "útról"

Pont: 8

Gyorslinkek:

Opera Mini 5 beta letöltés

Opera Mobile (S60, Win) letöltés