Take a Photo: életképek

Take a Photo: életképek

A természetfotózáson túl, de valamennyire köthetően hozzá szerves részét alkotja a repertoáromnak a életképek.

Az életképeket igazából bárhol,bármiről lehet csinálni, egy nagyon is szabad ágazat, amit látni is fogtok a képeimen. Sokaknak az életképekről a pipázó öregemberek, afrikai népekről készült képek ugranak be,de készülhet egy óvodaudvaron is, vagy egyszerűen az utcán.

Lényeges rész,hogy mindig az adott térségre jellemző eseményekről,népről szóljon a dolog, így az afrikai földúton guruló Audi R8-ról készült kép nem igazán számít ebbe a kategóriába.

Portré? Nem

Mint mondtam sok területtel kapcsolatban áll az életfotók készítése, mint például a portré fotózás. Jól mutat,ha fekete-fehér effektet teszünk a képre.

1
Lehetne portré is,de nem követi a szabályokat,ez kimondottan határérték.

Az effektet (PhotoShop-ban) az Image>Adjusments>Black&White menüpont alatt lehet találni.
Itt be lehet állítani,hogy melyik szín,milyen tónusú legyen FF-ben. Ha a háttér túl világos lenne és mindig egy kicsit vissza veszek abból a színből,hogy hangsúlyozzam a témát.

2
Image>Adjusments>Black&White

Tájkép? Nem

Itt következik az első törés,ahol látni fogjátok,hogy megint súrolja a kép a határokat,de teljesen a másik oldalon:

3
Bárka,sunshine,tenger...

Ezen a képen is a helyi adottságokat lehet látni, a halászok készülnek az idényre. Itt jön az a lehetőség,hogy többet mutasson egy kép mint amit egy gyors pillantásra látni. ha másik szögből készül a kép, vagy esetleg másik hajóról, akkor nincs meg a napernyős összehatás, ami életet visz a képbe.
Egy adott környezetet is be lehet mutatni ilyen fotókkal, ami nem tájkép, inkább a természet fotót súrolja, de az sem igazán.

4
Szemetes,de ez még nem minden...

A képen látszik,hogy a környezetvédelem háttérbe szorul a térségben(ez még egy nagyon apró szelet a szemétből). A képen nincs semmi olyan ami miatt más kategóriába szorulna, inkább dokumentációra alkalmas.

Bármi? Igen

Pár példa az életképre: Az első képen A mai Széll Kálmán téren készült, alatt pedig a kutyám látható.

6
Magyar reality

7
Nem vicc: a kutya neve Cica

A lényeg, hogy járj nyitott szemmel és kapj el minden olyat ami nagyon jellemző, vagy bizonyos keretek között nem oda illő (a bizonyos kereken értendő a cikk elején írt autós példa,az már kívül esik a kereten). És még egy fontos dolog mielőtt elfelejtem, a téma ne szoruljon ki a képből,ha lehet a kép közepén helyezkedjen el, ez lényeges!