Take a Photo: makró képek

A második Take a Photo cikkben még nem szeretnék a nagyobb tudást vagy Photoshop ismereteket igénylő trükköt bemutatni, eleinte a szükséges alapokat kell elsajátítani ahhoz, hogy később összetettebb fotókat is készíthess. A mai téma a makró fotók lesznek.

Ezen részlet gazdag képeknél a fókuszálás nagy odafigyelést igényel, ezért exponálás előtt akár többször is fókuszálj. Ha a géped több fókuszponttal is rendelkezik (amelyek közül még választani is tudsz, akkor az élesnek kívánt területen lévő pontot válaszd ki).
A rekeszérték lehetőleg minél alacsonyabb legyen, így a háttér könnyen mosódik (avagy az előtér, nem oda fókuszálsz) érdemes ezt az effektet is kihasználni, hisz mindig valami pluszt adsz a képhez és a lényeget jobban kiemeled.

1

Kis kitérő: Ezt a hatást például állatkertben is tudod alkalmazni

Ha ilyen helyeken csinálsz képet a kerítés rácsai olyannyira elmosódnak ,hogy a kész képen észre se veszed.

Én szeretek a témához közel menni, így mindig a lehető legkisebb fókuszhosszal készítem a képeket. Állványt is előszeretettel használok, biztosítva a mozdulatlanságot.

Fotózáskor a fényekkel is jól lehet játszani, így ha szabad téren vagy, keress olyan témát ami köztéri lámpa alatt van, vagy vigyél magaddal elemlámpát amivel sötétben az exponálás alatt megvilágítod a témát (nem mellékesen a fókuszálás ideje alatt is segít a plusz fény).

2
Neon fény előnyben

3
Ha lakásban vagy egy íróasztali lámpa is megteszi.

Hasznos trükk, hogy ha pausz papírt teszel a vakud elé ami tompítja a vakud fényét viszont a háttered is kevésbé lesz élénk, ami megint csak a téma kiemelését segíti. Lesz egy cikk is a házi derítőről, ahol megmutatom, hogy a sokezres eszközöket otthon fillérekből lehet csinálni.

A makró fotók tulajdonsága a szűk kivágások, így ha a nyers kép elkészítésekor túl sok minden van a képen, utólag nyugodtan vágd le. Fényes felületeknél nyugodtan használnád ki a nap csillogását a témán.

4
Kombináld egy kis vízpermettel, amit egy kiürült takarítószeres flakonnal meg tudsz csinálni.

A főbb dolgokat összeszedtem amivel jó közelképeket tudsz készíteni, ha kérdésetek van azt, hozzászólásban vagy privát üzenetben nyugodtan feltehetitek.