Tartósteszt: HTC Desire vs. Samsung Omnia HD

Cikkünkben kapásból két mobilról húzzuk le a leplet. A két ellenfél nem más, mint a HTC Desire és a Samsung I8910HD.Választásom azért e telefonokra eset, mert jól ismerem, és az egyiket a birtokomban tudhatom. A két készülék közül, az egyik egy HTC Desire telefon, mely 2010. tavaszán került a boltok polcaira. Ellenfele a Samsung Omnia HD típusú készülék, aminek típuskódja i8910, és 2009 nyarán érkezett. A HTC egy taiwani cég, amely főként csak és kizárólag okostelefonokat gyárt. Ebből adódóan az ára is a felső kategóriás készülékeket jellemzi. A Samsung egy Dél-Koreában működő vállalat, amely mobilkészülékeken kívül, más egyéb elektronikai eszközt is gyárt.

A külső mindent elárul

Elsőként essen szó a főbb paraméterekről. A Desire 119mm x 60mm x 12mm-es nagysággal viszonylag jónak mondható, ebben a kategóriában. Zsebben nem ajánlott hordani a vékony formája miatt, mert kivéve onnan elég könnyem leejthetjük. Az Omnia HD a 123 mm x 58mm x 12.9mm-es méretével is még a kategóriában marad.

Másik fontos szempont a külsővel kapcsolatban az a készülék súlya. Manapság senki nem szeretne nehéz telefonokat cipelni magával, mint még pár éve, mikor megjelentek az első mobiltelefonok. A HTC a 135 grammos súlyával vezető helyzetben van az Omnia HD-hez képest, amely 150 grammot nyom.

Legtöbb ember számára a legfontosabb szempont telefonvásárláskor, az anyagminőség. A Desire készülék itt is nyerésre áll, mivel minőségileg prémiumkategóriába sorolható. Az előlap borítása fémből készült. Pontos adatok nincsenek róla, hogy vajon alumínium, vagy pedig magnéziumból készült-e. Itt található még egy karcmentes üveg, mely a kijelzőt védi.

A hátlap műanyag, de gumiborítással van ellátva, és ez által elég jól ellenáll a karcoknak, sőt még az ujjlenyomatokat se gyűjti annyira. A Samsungnál már rosszabb a helyzet. Ott a teljes készülékház fényesített műanyagból áll össze, kivéve persze a kijelzőt, ami szintén üveg. A karcokat és az ujjlenyomatokat is szívesen gyűjti a borításon.
Azt azonban elmondhatjuk, hogy a legtöbb kapacitív érintőkijelzővel szerelt készülék felülete karcmentes üveg, vagy plexi, tehát nem kell félnünk az apró karcoktól.

Itt jön a következő összehasonlítási alap.

A kijelző

Mindkét modell esetében azonos méretű kijelzőről vehetünk tudomást.
Jelen esetben ez 3,7 col. Még kevés olyan készülék létezik, amely ennél még nagyobb mérettel bír. Saját véleményem szerint, ekkora kijelző méretnél nagyobbra már semmi szükség. Az internetes weblapok is gond nélkül olvashatóak. Aki sokat utazik, annak sem fog csalódást okozni, hiszen egy normál minőségű film is jól nézhető rajta. Na de térjünk vissza a paraméterekhez. A felbontás messze nem egyezik meg a vizsgált telefonokon. Az Omnia HD 360x640-as, míg ellenfele 480x800-as felbontásán nézhetjük kedvenc képeinket, videóinkat. A konkurenciában akad ennél jobb felbontással bíró kijelző, mégpedig az Iphone 4. Retina Display elnevezéssel vált híressé, mivel az átmérője 3,5 col, de a felbontás jóval nagyobb, 640x960 pixel. Másképp megfogalmazva: kisebb kijelzőre több pixel esik, így érhető el a színnel telt, éles képhatás.

A taiwani és a koreai cég alkotása, egy ideig ugyan azzal a modullal lett szerelve. Eredetileg a Samsung alkotta meg az AMOLED technológiájú kijelzőt, amelyből a HTC is vásárolt. Ám azonban az egyezség felbomlott, mivel nem volt elég gyártási kapacitása a koreai cégnek. Az újabb Desire készülékek már S-LCD panelt kaptak, amit egy áltag felhasználó nem tud megkülönböztetni a másiktól. Nézzünk, hogy mi az amiben eltérnek: a fogyasztás, és a színvilág. Az AMOLED 30%-kal kevesebb energiát használ el mint társa. Ez már lényeges szempont lehet, egy ilyen kategóriájú telefonnál.
A színvilágról csak annyit, hogy a feketét szebben jeleníti meg a hagyományos TFT-s társaihoz képest,de azonban nagyobb hátránya, hogy a napfényben kevésbé látszik a kijelző tartalma.

Érintés

Aki figyelmesen olvasta az összehasonlító tesztet, az rájöhetett, hogy kapacitív érintőképernyővel van dolgunk. Ami az eddigi legjobb találmány. Elődje a rezisztív érintőképernyő, amely már eléggé elavult a gyártók körében. Azonban vannak olyanok, akik örömmel szerelik készülékeikbe, mint például a Nokia.

A rezisztív érintő hátránya, hogy erőteljesebben kell megérintenünk készülékünk kijelzőjét, ami sokat ront a felhasználói élvezeten. Arról nem is beszélve, hogy könnyen karcolódik a védőborítása, maga a kijelző. A kapacitív érintőképernyő esetében, könnyedén tudunk egy, vagy több ujjas műveleteket végezni, bármilyen megerőltetés nélkül.
Hardver

Érdemes tisztában lennünk saját telefonunk hardveres erőforrásaival, mert így könnyedén tudhatjuk, hogy vajon mire képes a készülékünk. Sok gyártó nem teszi közzé ezeket az adatokat, de az internetes hírportálok, fényt derítenek ezekre a titkokra.

Lássuk tehát ezeket a tényeket:

Az összehasonlító táblázaton is jól látszik, hogy a két mobil hardverileg, lényegesen eltér egymástól, de nem csak ezen a téren, hanem szoftveresen is. Vegyük szemügyre a processzor teljesítményét. A Desirenél lényegesen magasabb az órajel, ami előny is, mivel több programot is tudunk futtatni, úgy, hogy semmiféle lassulást nem érzékelünk rajta. Hátránya pedig az üzemidő, mely jelentősen csökken a nagy teljesítmény ellenére.

A legtöbb telefonba szánt processzor mobil, ugyanis ha nincs feladat, amit el kéne végeznie, akkor lecsökkenti önhatalmúlag a MHz-et. Ez a jelen, két készülék esetében is így üzemel.
RAM: Elegendő ahhoz, hogy egy átlagember számára fontosabb alkalmazások fussanak egy időben. Amennyiben ez megtelik, előfordulhat, hogy lefagy, belassul a készülék. Néhány operációs rendszernél beleprogramozták, hogy egy idő után magától leállítsa a futó alkalmazásokat, így nem lesz gondunk a lassulással.

Szoftver

Ahhoz, hogy készülékünk megfelelően működjön, szükség van egy jól programozott szoftverre. Az okos telefonok, PDA-k körében operációs rendszerről van szó. A HTC gyár majdnem minden telefonján, beleértve a Desire-t is, Android rendszert találunk. Az Omnia HD –n a Symbian operációs rendszer Series 60 Touch verziója dolgozik. A Symbian már évek óta jelentősen elavult rendszer a konkurenciához képest. Nem csak a zöld robot rendszeréhez képest, de a Windows Mobil és a iOS-től is le van maradva. A Desire mobilkészüléken az Android legújabb fejlesztése a 2.2-es (Froyo) szoftver dolgozik. Az Android egy nyitott forráskódú, Linuxra épülő rendszer, mely stabil és megbízható.

A Symbian lassan ”ősidők” óta fennálló operációs rendszer. A legelső okos telefon, ezzel a szoftverrel volt felszerelve. Azonban az idők multával szinte semmit sem változott megjelenésileg. Megbízhatóság és biztonság terén viszont lényegesen sokat fejlődött.

Kezelés, felület

Android rendszerrel felszerelt telefonunk esetében 7 főképernyőt találunk. Hívhatjuk ezeket munkaasztalnak is. Az alsó sávban három gombot találunk, a menü, telefon és a hozzáadást. Értelemszerűen itt léphetünk be a menübe, nyithatjuk meg a névjegyeket, és módosíthatjuk a főképernyőn megjelenő tartalmakat. Minden asztalt külön-külön rendezhetünk, bármilyen ikon, alkalmazást és előre telepített widgeteket pakolhatunk ki a képernyőnkre.

A HTC annyiban különbözik a Google alap rendszerétől, hogy kapott egy Sense felületet, ami lényegesen megváltoztatja a képernyőnk kinézetét.
Samsung Omnia HD felülete már kevésbé olyan szép és felhasználóbarát, mint a Sense. Sajnos csak egy főképernyőn gazdálkodhatunk a hellyel, ahova szintén widgeteket tudunk kitenni, a parancsikonok mellett.

Menü

Minden készüléknél a menüben találhatjuk meg az összes alkalmazást, csak az elrendezés az, ami sok embert megzavar egy készülék lecserélése után. De pár nap huzamosabb kezelés után már hozzászokunk a más menürendszerhez. A Symbian szinte összes kiadásánál ugyanazt a menüt találjuk magunk előtt. Omnia HD-n 3x4-es, rácsos elrendezést fedezhetünk fel, ami mappákból és programokból áll össze.

Alapesetben hosszabb keresgélés után találhatjuk meg használni kívánt alkalmazásunkat, de hála a variálhatóságnak, tehetünk ez ellen. Az Android esetében a menüben, névsorba rendezve láthatjuk az összes alkalmazásunkat. Mappák létrehozására, se rendezésre nincs lehetőség. Ez nem feltétlenül rossz dolog, mert ugyanis könnyedén megtalálhatjuk, amit keresünk éppen.


Alkalmazások

Mindkét készülékre rengeteg alkalmazást tölthetünk le internetről. Áruházból akár vásárolhatunk is a beépített letöltő program segítségével. Android-nál a Market, Symbian-nál pedig az OVI Store áll rendelkezésünkre. Kereső használatával pillanatok alatt megtalálhatjuk a számunkra hasznos alkalmazásokat. Linux alapú rendszer .apk , a symbian pedig .sis kiterjesztésű telepítő csomagokat fogad el. Léteznek olyan programok, amelyek szignózás, illetve ROOT nélkül nem telepíthetőek.

Erre már található megoldás, hacker alkalmazás telepítésével, de nem ajánlott, mivel instabil lehet a rendszerünk tőle, valamint a garanciát is elveszthetjük.
Legfontosabb alkalmazás, amit mindkettő telefonra ajánlott, és szükséges feltelepíteni, az a Task manager program. Segítségével könnyedén bezárhatunk olyan futó applikációkat, amik lefoglalhatják rendszerünket, arról nem is beszélve, hogy az akkumulátort is fogyasztják.

Multimédia

Multimédia támogatás nélkül nincs értelme egy ilyen telefonnak. Szerencsére nem kell attól félnünk, hogy valamilyen formátumot nem ismerne fel a telefon.
Vizsgáljuk meg először a galériát, más néven a képnézegetőt. A legismertebb formátumokat mind felismerik a tesztelt készülékek. Alapesetben rácsos nézetben láthatjuk a fotókat, de megérintve teljes képernyőn is megcsodálhatjuk. Lehetőség nyílik nagyításra, HTC esetében multitouch (kétujjas) módon is.

Forgathatjuk, átrajzolhatjuk, és diavetítő funkcióval akár le is vetíthetjük az összes képet. Az Android galériája jóval okosabb társainál. Külön albumokat hozhatunk létre, valamint a külön mappába mentett képeket más albumnak érzékeli, így nem kell az összes képet látnunk egyszerre, mint ahogy a Symbian rendszernél van. E rendszernél is rendezhetünk albumokat, de értelmetlen, hiszen minden képet együtt láthatunk csak.

Videó fájlok támogatásával már más a helyzet. A Samsung hivatalos DivX támogatást kapott, amely azt eredményezi, hogy felismeri, és gond nélkül lejátssza az mp4 mellett. HTC sajnos nem kapta meg a hivatalos DivX-et, de a Marketből letölthető alkalmazással, könnyedén viszi akár a HD, 1280x768-as felbontású filmeket is.

Zene a fülnek

A beépített zenelejátszóra nem lehet panasz egyik mobilnál sem. Megjelenésileg mondhatjuk, hogy az Androidé ütősebb, de ez annyira nem lényeges. Hangminőség megfelelő, a hangszínszabályzó hiányának ellenére is. Csak a Samsungban találunk 5, előre beépítetett hangszínt, ami jobb, ha nem is lenne benn.

Adatátvitel

A mai telefonok mindegyikében internetezhetünk 3G, HSDPA kapcsolaton keresztül. A kettő tesztkészülék is fel van szerelve ezekkel, sőt még Wifin keresztül is láthatjuk a nagyvilágot, és a beépített kliensek segítségével bárkit könnyedén elérhetünk.

Navigáció

A GPS modul sem maradhatott ki gyártás során. A képernyő ilyenkor válik előnyére. A hagyományos autós PNA navigációkhoz képest, nagyobb kijelző valamit kapacitív érintő fogad. A navigációs szoftvert internetről megvásárolhatjuk a telefonhoz. A Nokia kínál saját készülékeihez ingyenes térképszoftvert, ami könnyedén és egyszerűen kezelhető. Mivel az Android a Google rendszere, ezért nem maradhatott ki a Google maps a készülékről. Hátránya, hogy internetről tölti be a térképet, ami költséggel jár, tehát használhatatlan navigációra.

Fényképezés

Ez az a része a tesztnek, ahol a két mobil nem szállhat szembe egymással. A koreai telefon 8 Megapixeles fényképezővel rendelkezik, míg társa a HTC csak 5 Mp-et tudhat a magáénak.

Nem csak felbontásban, hanem minőségileg is kicsit alul marad a Desire, mivel a szoftver nem elég jól dolgozza fel a készült képeket, és kicsit zajosabbnak tűnik a fotó. Szó sincs arról, hogy rossz minőségű lenne, csak nem fényképezésre termett. Fotózás során rengeteg beállítással találkozhatunk. Fehéregyensúly, színmód, ISO értékeit mind testre szabhatjuk. Egyik kiemelkedő funkció, hogy a készült képhez a GPS segítségével hozzárendelhetjük a koordinátákat. Beépített alkalmazás segítségével akár meg is oszthatjuk a világhálón a fotóinkat, Flickr illetve Facebook segítségével.

Üzemidő

Utolsó összehasonlítási szempont az akkumulátor teljesítménye. A Desire 1400 mAh kapacitása, 400 órányi beszélgetést biztosít GSM hálózaton. Átlagban 2-3 napos használatot engedélyez. Ebben telefonálás, wifi kapcsolat használata email letöltéshez, hírek olvasásához, és kis zenehallgatás fér bele. Az Omnia HD 1500 mAh-val 600 órányi beszélgetést folytathatunk. Átlagban 4-5 napot bír egy töltéssel, az előbb leírt használat mellett.

Végszó

Összegezve, mind két készülék megéri az árát, de a tények alapján a HTC Desire a legjobb választás minden téren. Azonban a Samsung céges telefonként állja meg a helyét az akkumulátor kapacitása végett.

Készítette: Marcee