Ubuntu Touch 13.10 telepítés Google Nexus készülékekre

Ubuntu Touch 13.10 telepítése Google Nexus készülékekre

Idén februárban mutatkozott be az Ubuntu Touch mobil operációs rendszer fejlesztői változat formájában. Az idei MWC-n bemutatott szoftver nagyban hasonlít a konkurens OS-ekre, de mégis az asztali Linux világát hozza el készülékünkre. Mivel hivatalos Ubuntu telefon még nincs, ezért egyelőre csak a Google referencia mobiljaira telepíthető a rendszer. Mi rögtön ki is próbáltuk Galaxy Nexuson. A vélemények vegyesek, a rendszeren van még mit csiszolni (elvileg még béta változatról van szó), de nagyon jó irányba halad. Ahogy láttuk, sajnos a két mag már nem elég az Ubuntunak, ez a minimum követelmény a rendszernek, de természetesen használható.

Ubuntu Touch telepítés Nexus

Mi működik? Az alábbi hardver elemeket ismeri az Ubuntu Touch 13.10:

  • GSM hálózat kezelése (mobilnettel együtt, 3G nincs)
  • Telefon, SMS
  • WiFi kapcsolódás + Bluetooth
  • Elő- és hátlapi kamera
  • ADB elérés

Támogatott készülékek: Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10

Telepítés folyamata:

1. Ubuntu operációs rendszer alatt nyiss egy terminált a CTRL+ALT+T kombinációval, majd használd az alábbi parancsokat:

sudo add-apt-repository ppa:phablet-team/tools

sudo apt-get update

sudo apt-get install phablet-tools android-tools-adb android-tools-fastboot

2. Ha szeretnél biztonsági mentést az Androidról, írd be a következőket (fejlesztői mód -> USB hibakeresés bekapcsolása szükséges):

adb backup -apk -shared -all

Visszaállítás:

adb restore backup.ab

3. Ezután kapcsold ki a telefont, húzd ki az USB kábelt, majd indítsd el a telefont a két hangerő gomb + bekapcsoló gomb egyszerre történő megnyomásával. Miután bejött a Fastboot képernyő, dugd rá ismét a gépre a készüléket, majd használd az alábbi parancsot:

sudo fastboot oem unlock

A készüléken nyomd meg az Igen gombot, ezzel a bootloader feloldódik, és töröl minden adatot a készülékről. Ezután a telefon újraindul még az Android rendszerrel, ahol ismét aktiváld a fejlesztői módban látható USB hibakeresés funkciót.

4. Utolsó lépésként az alábbi paranccsal telepíthető az Ubuntu Touch:

adb kill-server

adb start-server

phablet-flash ubuntu-system --no-backup

Most várnod kell amíg a rendszer települ. Ez hosszú ideig tart, meg kell várni míg végez, innentől minden automatikus és a rendszer egy idő után el fog indulni. Az induláskor látható Google felirat sokszor a képernyőn marad, ilyenkor nem fagy le a készülék, egyszerűen csak várni kell.

Egyéb fontos tudnivalók:

  • A telepítés Windows alól is elvégezhető, ehhez a Google oldaláról le kell tölteni az SDK-t
  • A telepítés Windows alól úgy is elvégezhető, hogy egy Virtuális gépre feltelepíted az Ubuntu-t (mi is így csináltuk)
  • Virtuális gépnél figyelni kell arra, hogy a Windows ne vegye el az USB kapcsolatot, ezért mindig át kell adni ezt az Ubuntu rendszernek
  • Az Ubuntu Touch install után az Android teljesen törlődik a készülékről, de természetesen visszarakható bármikor Recoveryből (Android képfájlok)