Vélemény az eddigi leggyengébb iOS rendszerről

Hol van az Apple-től megszokott gördülékenység, és megbízhatóság? Hova tüntek a jól bevált megoldások? - kérdeztem magamban az iOS 6 közel 20 perces használata után. Valóban, az Apple 6. generációs iOS frissítése több kívánnivalót hagy maga után mint kellene, egyszóval tényleg nem sikerült százasra, max egy hatosra. Mindjárt meg is mondom hogy miért. Noha az élet örömei csupa kis apróságokon múlnak, eme kicsi dolgok hiánya ebben az esetben most nagyon hiányoznak. Hiányzik az a jó sok kis apró ötlet, mely jól és gyorsan működik és persze hasznos is.

Eme pár sor saját szubjektív véleményemen alapul, és nem tekinthető hivatalos és végleges kritikának a net hasábjai között. A rendszert iPad 2-őn próbáltam ki, melyben emlékeztetésként egy A5-ös kétmagos processzor dolgozik 512MB RAM társaságában. A rendszer szeptember 19-én este 19 órakor került aktiválásra az Apple szerverein, innentől pedig elindult egy teljes káosz, mely a sok millió készülék azonnali csatlakozásának köszönhető. A szoftvert sikerült közel 2 óra alatt letölteni, majd a pár perces telepítés után máris használhattam. Első ránézésre nincs semmi különbség az előző verziókhoz képest, a részletek a mélységbe túrás után bukkannak fel.

Miben újtított az iOS 6?

Ahogy a változáslista is írja, az iOS 6 közel 200 újtíást tartalmaz, mely sok apró és kicsivel nagyobb dolgokról szól. Nem fogom most mindet felsorolni, csak azt a pár elemet mutatom meg, mely a legfontosabb változás volt.

1. Térképek

Mivel az Apple nem szereti a konkurenciát, ezért a lehető leghamarabb igyekezett kidobni a Google termékeit: ilyen sorsa jutott a Youtube és Maps alkalmazás is. A térképek évek óta hasznos társként szolgáltak az Apple eszközein, hiszen az egyik legnagyobb és legjobb térképanyagát használta a Google-től. Ezt most felváltotta a TomTom papíron alapuló 3D Flyover Map, mely csak elviekben hivatott túlszárnyalni a konkurenciát. Maga az app lassú és akadozik, a részletes 3D-s alakzatok kissé bizarr formái rémületet keltenek a felhasználóban. Az alább láható képen csatoltam a new yorki Times Square-t, ami kb. egy világháború utáni látszatot kelti. Az ötlet valóban jó, csupán a műholdas fotók és a hozzá tarkított számítógépes hatások egyáltalán nem illenek össze. A térkép részletessége megfelelő, hazánk területei egészen jól szerepeltek rajta. Kicsit az volt a furcsa, hogy a műholdas nézet még nem tartalmazza a 8 éve épült házunkat. Ciki. A navigációs hang természetesen magyarul szövegel, ám a szép beszéd kicsit távol áll tőle. No a Maps ikonjáról nem is beszélve.

maps

2. Facebook és Facetime

A Twitter után most már az arckönyv is bekerült a rendszer natív támogatása alá, ezáltal egy-két gombnyomással képet, hangot és videót is megoszthatunk ismerőseinkkel. Emellett a Fotóadatfolyam is megosztható, csak vigyázni kell, hogy ki is fogja majd látni féltve őrzött fotóinkat. A Facetime 3G egy igazán jó ötlet, végre sikerült megvalósítani a Nokia 6680 után jópár évvel. Természetesen Wi-Fi hálózaton keresztül is használható.

3. App Store

Köztudott, hogy az Apple eszközök fő hajtóeleme az alkalmazás áruház. Itt egy okostelefonhoz illően minden olyan appnak jelen kell lennie, mely a maximumot hozza ki készülékünkből minden téren. Az appokkal nincs is gond, a felülettel viszont igen. Míg a kezdőképernyő elég ízlésesre és jól rendezettre sikerült, addig az alkalmazások fehér doboza, és a megnyitott kis bemutató ablak egyáltalán nem kedvező. A képernyő közepére drop shadow-val előugró ablakocskában kevés információ fér el, a vélemények láthatóságához azonnal görgetni kell, valamint a világosabb gombok sem ideillőek. Az előző design sokkalta jobb volt, és ezután valami még szebbre számítottam. A Chart lista sincs a helyzet magaslatán, a kézzel történő görgetés szaggat, akadozik, pedig elengedve lazán gördül. Élvezhetelen sajnos. És talán egy kicsit lassú is. A felső keresősáv viszont elegáns fekete árnyalatot kapott.

ios

4. Safari

Végre elérkezett az a pillanat, amikor pozitív véleményt mondok: a Safari frissítése nagyon jóra sikerült, mely igazán eddig se volt rossz, most pedig élmény használni. A weblapokat gyorsabban betölti mint eddig, továbbá a fejlett Javascript motornak köszönhetően még tovább gyorsult. Mostantól iCloud-ból is meghívhatóak a többi iOS eszközön a megnyitott lapok. A keresés mező alaphelyzetben kisebb lett, azonban rámutatáskor egész hosszan megnyúlik. Amit pedig a legjobban vártam, hogy végre lehet képet feltölteni böngészőből, így már tudok cikket írni iPad-ről is. Micsoda újdonság mi?

ios

5. Apróságok

Figyelemre méltó, hogy a fejlesztők unalmas szabadidejükben olyan kicsi apróságokra is gondolnak, melyek a felhasználó arcára a használat során mosolyt csalnak. Ilyen a Mail appban látható "Swipe to refresh" művelet megnyúló animációja, a térkép papírhajtásos felülete (ez már régen is volt), és az új Óra app másodperc mutatóinak könnyed mozgása. Apropó: Óra! Az iPhonehoz hasonlóan most az iPad-ek is megkapták az Óra funkciót, mely egy szép felületen világidőt is mutat, és jelez is amikor kell neki. Az ikonja nem tetszik, hagyhatták volna az iPhone-ban megszokott designt.

ios

6. Egyéb pozitívumok

 • A "Ne zavarjanak" gombbal egyszerűen pihenhetünk repülő üzemmódba kapcsolás nélkül
 • A Beállítások menü elválasztó csíkja megszépült
 • Az akkumulátor idő jobb lett
 • Teljes webes iCloud támogatás (már nem beta)
 • Kibővített "Küldés" menü
 • E-mail jelölések, jelszavas Office doksik megnyitása, külön fiókaláírások

7. Tovább negatívumok és javítanivalók

 • Nincs gyári Youtube app
 • Wi-Fi néha megszakad, újra kell kapcsolódni
 • Hibás Térképek ikon (levisz az útról)
 • Nincs gyári számológép
 • Még mindig nincs Bluetooth fájlküldési lehetőség
 • Kevés opciónak tűnik a csak képfeltötési lehetőség Safariban
 • Nincs felhasználói szabad fájlrendszer és fájlkezelő
 • Kevés fájlformátumot ismernek a gyári alkalmazások

ios

Összességében nem hozott sok újdonságot az iOS 6, emellett azt a pár fontosabb pluszt kissé rossz irányba vitte a gyártó. Reméljük hamarosan jön a következő frissítés, hiszen enélkül nem hiszem hogy a felhasználók pl.: az új iPhone 5-öt boldogan használnák majd.