Xiaomi Mijia 4K akciókamera teszt: minőséget olcsón

Xiaomi Mijia 4K akciókamera teszt

A Xiaomi mindig az élvonalban jár a „jó ár – magas tudás – jó minőség” hármassal, melyet a legtöbb konkurens gyártó nem igazán tud produkálni. Ezért is szeretjük igazán a kínai márkát. Minőségi, ám kedvező árú termékei a drágább eszközöket is lazán kenterbe verik a piacon. A Xiaomi már régóta gyárt sportos kamerákat, melyek már annyira jó képminőséget nyújtanak, hogy hétköznapi, utcai használatra is kiválóan használhatók. Ilyen lett az új Mijia 4K is, mely a régi Yi 2K kamera leváltására készült.

Mit tud a Xiaomi középkategóriás kamerája?

Videórögzítésben tudja a valós 4K felbontást (30fps), valamint ezek töredékében is képes felvenni, legyen az 1080p és 720p. Ez utóbbi felbontások esetében nagyobb képkocka sebesség is elérhető. Fotózásra is használható a kamera, a maximális képméret 8 megapixel lehet. Ez történhet 4:3 és 16:9 arányban is. Továbbá time lapse fotó, time lapse videó mód, slow motion, időzítő és sorozatfelvétel is megtalálható a széles szolgáltatásokat tartalmazó szoftverben.

Mi van a dobozban?

A kamera egy apró fehér dobozban érkezett, rajta a készülék fotójával és pár fontosabb paraméterrel. Az akkumulátoron, mini kézikönyvön és pár centis USB kábelen kívül mást ne is keressünk, ezért az összegért ez bőségesen megfelelő. A tokot, lencsevédőt és egyéb rögzítési lehetőséget külön kell megvásárolnunk a készülékhez. Szerencsére ez nem nagy tétel, egy teljes vízálló tok háromezer forintból kikerül, valamint a minőségi rögzítők és tartók darabja sem kerül kétezer magyar pengőnél többe (de van teljes csomag akciósan is).

Külső

A kamera kialakítása kiváló. Kis mérete ellenére könnyen kézben tartható, és köszönhetően a masszív és kicsit érdes alumínium háznak, nem csúszik ki könnyen a kezünkből. A készülék előlapja minőségi műanyag, és hátsó részen pedig már egy 2.4” inches színes érintőképernyőt is találunk, mely szinte az egész hátoldalt kitölti, és fokozottan karcálló.

A kijelző jelenlétének köszönhetően már nem kell külön az okostelefonunkkal bajlódni, hiszen minden művelet és beállítás elvégezhető magán a kamerán. A képernyő egyedüli hátránya talán csak a technológia, azaz hogy nem IPS, hanem szimpla TFT, így napfényben nehezebben látható és a betekintési szöge is gyengébb. Azonban ez ne tántorítson el senkit a vásárlástól: egy akció kamerán a képernyő a gyors kezelhetőség miatt van jelen, valamint a felvételt ebben a minőségben is simán vissza lehet nézni.

Xiaomi Mijia 4K - Minden nézetből

A kamera felső részére került a mikrofon és a bekapcsoló gomb, a jobb oldalán pedig a tolóajtó segítségével zárható USB csatlakozási pont (micro USB). Az alsó részen a szokásos menetes rögzítési lehetőség lett elhelyezve, valamint innen nyitható az akkumulátor fedele is (a memóriakártyát is ide, az akkumulátor mellé kell elhelyezni). Beépített hangszórót is kapott a kamera, így a felvételek teljes élményben visszanézhetők és ellenőrizhetők.

Hol máshol, mint az előlapon helyezkedik a lencse, mely 145 fokos látószöget, gyári UV védelmet és egy 8.3MP-es Sony szenzort kapott. Szintén az előlapon helyezkedik el az állapot jelző LED is, mely minden funkciónál más-más színnel jelzi a működést.

Nézzünk kicsit mélyebbre!

A kamera remek hardverrel büszkélkedik, amihez ebben a kategóriában elég nagy és tartós akkumulátor is társul. A cserélhető 1450mAh telep két órán keresztül képes tartani a folyamatos videófelvételt. A töltési idő meglepő módon alig egy órát vesz csak igénybe. Paraméterek:

 • Ambarella A12S75 chipset
 • 7 részes lencsetag 145 fokos látószöggel
 • 6 tengelyes EIS (elektronikus képstabilizátor)
 • beépített Wi-Fi (b/g/n) és Bluetooth 4.1
 • 2.4 inches TFT képernyő (960x480 pixel)
 • cserélhető 1450mAh akkumulátor
 • microSD kártya bővítési lehetőség (max. 64GB)
 • USB 2.0 kapcsolat, microUSB csatoló felülettel
 • beépített mikrofon és hangszóró
 • méretek: 7.15 x 4.27 x 2.95 cm

Az A12S chipset egy nem régi modell a piacon. Számos kínai kamerában jelen van (ThiEye, EKEN, SJCAM), mivel olcsó, erős és energiatakarékos. Az alábbi linken minden részlet megtudható róla, pár fontos adatot én kimásoltam ide róla:

 • ARM Cortex-A9 CPU, maximálisan 792 MHz
 • Gyors bootolási lehetőség ThreadX/Linux Dual OS esetén
 • 28-nm alacsony energiaigényű CMOS Process

Xiaomi Mijia 4K - Működés közben

Képminőség

A készülék a Sony akciókamerákba szánt, 8.3 megapixeles szenzorának segítségével rögzíti a képanyagot, mely mellett egy Bosch BMI160 IMU 3 tengelyes giroszkóp és egy 3 tengelyes gyorsulásmérő segíti a stabilizációs munkát. Működése kiváló, de csak 1080p felbontásig használható, 4K-s felvételek készítéséhez érdemes beszerezni a Xiaomi e célra készített professzionális kézi stabilizátorát.

Mijia 4K - lencsekorrekció Mijia 4K - lencsekorrekció

Elég jól működik a lencsekorrekció, mely egy gombnyomással aktiválható

A tesztem során sok helyen megfordultam a kamerával. A szenzor nagyon jól teszi a dolgát, napfényben és borús időben is hozza az elvárt képminőséget. Az éjszakai felvételektől sem kell félni, hiszen a f/2.8 fényerős 7 tagú lencsével ebben a napszakban is készíthetők tűrhető anyagok. Az eddigi JPG mentés mellett immáron RAW-ban is rögzíthetünk (vagy mindkettőben egyszerre), így az utómunka során még könnyebben dolgozhatunk.

Tesztfotók

Ide kattintva megtekinthetők a fotók a Google Photosba feltöltve

Tesztvideók

Felbontás

Az alábbi méreteket biztosítja a kamera a videók és képek felvételéhez:

 • 4K – 3840 x 2160p (16:9) – 30 fps (valós 4K)
 • 2.5K – 2560 x 1440 (16:9) – max. 60fps
 • 1080p – 1920 x 1080p – max. 120 fps
 • 720p – 1280 x 720p – max. 240 fps

A felbontással kapcsolatban megjegyzem, hogy a szoftver 4K-ban nyújtja a legjobb minőséget. Kisebb méretben néhol észrevehető egy kis minőségromlás. Ez nem probléma, erre még fog jönni szoftver frissítés és remélhetőleg javítva lesz a kis malőr.

A szoftver számos extra beállítási lehetőséget kínál, ha szeretjük nélkülözni az automata módot. A felvételek minőségét három szinten állíthatjuk, ez lehet:

Fine (40Mb/s), Super fine (60Mb/s) és Ultra fine (100Mb/s)

A legjobb minőség eléréséhez fontos, hogy nagy sebességű prémium jelölésű memóriakártyát használjunk, így elkerülhetjük a fagyásokat és akadásokat a felvétel során. Tesztem során egy 64GB-os Samsung EVO kártyát toltam a gépbe, semmi problémát nem észleltem, minden felvétel hibátlanul rögzült még a legnagyobb bitrátával is.

Mijia 4K - szoftver Mi Home Mijia 4K - szoftver Mi Home

A Mi Home Android vagy iOS rendszeren is elérhető

A Mijia 4K kamerában lehetőségünk van teljes kézi módban szabályozni a felvételt. Ez fotós és videós módban is elérhető és az alábbi opciók variálhatók kedvünkre: ISO, képminőség, felbontás, EIS, időbélyeg megjelenítés, expozíciós érték, fehéregyensúly, lencsekorrekció, mikrofon némítás, automatikus felvétel indítás és fénymérés. Fotó módnál még a záridő is állítható.

Beállítások

A Xiaomi kamerája számos beállítást kínál a használójának. 9 beépített mód közül választhatunk, melyet indításkor betölt a kamera, vagy hagyhatjuk a legutóbb használt lehetőség betöltését is. Állíthatjuk az érintőképernyő fényerejét, kikapcsolhatjuk a csipogó hangját, forgathatjuk a felvételt 180 fokban (ha az adott szituáció miatt esetleg fejjel lefelé használnánk a készüléket). Továbbá van automatikus kikapcsolási lehetőség, automatikus képernyőzár, Bluetooth alapú eszköz párosítási lehetőség is (saját és más típusú távirányító) és vízálló tokhoz igazított mód is.

Mijia 4K - szoftver Mi Home Mijia 4K - szoftver Mi Home

Kamerabeállítások a Mi Home applikációban

Sajnos a készülék menüjének a nyelve angol vagy kínai lehet, magyar nyelv nincs. Ám szerencsére könnyen megszokható és tanulható az amúgy sem bonyolult menürendszer.

Alkalmazás

Jelenleg nincs dedikált okostelefonos alkalmazás a kamerához, minden kezelési lehetőséget a Mi Home appból érhetünk el. Innen indítható a szoftverfrissítés és nézhetjük élőben a felvételt (élőkép). A beépített Wi-Fi segítségével gyorsan áttölthető a felvett anyag a telefonunkra, innentől már akár szerkeszthetjük is azokat. Minden gyorsan működik, semmiféle akadás és fagyás nyomát nem tapasztaltam a használat során, prímán megoldották a mérnökök a könnyed és gördülékeny kezelhetőséget.

Összegzés

Ekkora összegért (~120 USD) jelenleg a piacon a legjobb ár-érték arányú akció kamerát vásárolhatjuk meg. Részletes testreszabhatóságával és valós 4K felbontásával garantáltan jó vétel a sportkamerás középkategóriában. Számos blognak sikerült együtt tesztelni az eszközt a drágább Yi 4K vagy GoPro készülékekkel, és bátran állítható, hogy nincs semmi szégyenkezni valója a Mijia 4K kamerának.

Az egyetlen hátrány a márkatársaknál kisebb látószög, de a 145 fokos lencse is elegendő lehet a mindennapokban. A képminőség kiváló, egyedül a 4K stabilizáció hiányát említeném még meg, de a legtöbb drágább eszközben is sokszor hiányzik ez a lehetőség. Az anyaghasználat remek, hozza a masszív és tartós Xiaomi felépítést, és szoftveresen is számos dolog állítható benne könnyedén. Az akkumulátor pedig simán kibír két órát egyetlen töltéssel.

Pro: kiváló anyaghasználat és képminőség, rengeteg szoftveres beállítási lehetőség, nagy méretű érintőképernyő, jó akkumulátor, távvezérelhető, olcsó kiegészítők tárháza

Kontra: lehetne nagyobb a látószög és hiányzik a 4K-s stabilizáció

A Xiaomi Mijia 4K kamera megvásárolható ide kattintva.

Ha áfa és vám mentesen szeretnéd megrendelni, akkor a szállításnál válaszd a Priority (EU Express) módot. Szállítási idő: 8-18 munkanap.