Huawei P10 teszt: a fotózás nagymestere

Huawei P10 teszt

Csomagolás és külső

Ahogy a Huawei márkától már megszokhattuk, a készülék egy mérethez illeszkedő fehér színű dobozban érkezett, mely két kézzel két oldalra nyitható, pont olyan mint egy ékszerdoboz. Nyitáskor egyből a készüléket pillanthatjuk meg, majd az alatta levő belső rekeszekben az alábbi tartozékok sorakoznak: SIM tű, töltőfej, adatkábel, átlátszó kemény tok és az earpods-szerű fülhallgató.

A készülékből a grafit fekete árnyalatú modellt kaptuk, mely mai szemmel már nem annyira látványos, mint egy zöld vagy kékes színű, viszont garantáltan helyt áll minden „szituációban”. A készülék háza fémből készült, az előlapon a megszokott karcálló üveg (Gorilla Glass 5) védi a képernyőt. Sajnos a vízlepergető borítást ez a modell nem kapta meg, így aki ilyet szeretne, annak a P10 Plus verziót kell választani.

A hagyományos analóg fülhallgató csatlakozó a töltőaljzattal és hangszóróval együtt lentre került, a hangerő és készenléti gomb a bal oldalra, míg fent csupán a másodlagos mikrofonnal találkozhatunk. Jobb oldalon a tűvel kibökhető SIM – microSD nyílást találjuk, a hátlapon pedig a nyálcsorgató Dual Leica kamerapáros látható szintén üveggel borítva.

Huawei P10 teszt

Az ujjlenyomat olvasó modul a P10-ben nem a hátlapra került, így mostantól nem kell bénán tapogatni a telefon hátulját, mert a képernyő alatt kényelmesen leolvastathatjuk az egyedi azonosítónkat. Ez az elhelyezés sokkal kényelmesebb, mivel az olvasó programozható és ezzel vezérelhetjük a készülék alapjait is: ilyen a Home gomb, a visszalépés és a futó alkalmazások megnyitása. Ilyen megoldást nemrég az Elephone S7-ben láttunk. Itt csak annyi az eltérés, hogy az olvasó csak érinthető, tehát fizikailag nem lehet megnyomni.

A készülék tapintása kellemes, a hátlap matt bevonata nem vonzza az ujjlenyomatot és a hétköznapi karcoknak is ellenáll. Az előlapon gyárilag megtaláljuk a képernyővédő fóliát, melyet a biztonság kedvéért nyugodtan fent hagyhatunk. Amúgy a gyártó szerint a kulcsok, az aprópénz és a madarak sem tudják megkarcolni a képernyő üvegét.

A készülék fizikai méretei: 145,3 x 69,3 x 7 milliméter, tömege 145 gramm.

Képernyő

A P10 kijelzőjére egyáltalán nem lehet panasz. Az 5.1 inches Full HD felbontású megjelenítő 1920 x 1080 képpontot takar, a technológia pedig a még mindig nagyon népszerű IPS (NEO) maradt. Minden irányból torzításmentesen látszik még a 2.5D ívelt üveg ellenére is. Ez utóbbi teljesen felesleges a készülékre, de a gyönyörű gyémántcsiszolt ház mellé igazi vétek lett volna kihagyni.

A fényerőre nincs panasz, még napsütésben napszemüveggel is tökéletesen olvasható. Maximális értéke 522 nit. A fényerő kézzel és automatikusan is beállítható, ez utóbbi mód kíméletesen és több szintben egyenlíti ki a fényerőt a környezet fényéhez viszonyítva.

A Huawei gondolt a szemünk védelmére is, ugyanis az Androidban gyárilag nem állítható színhőmérséklet az EMUI rendszernek köszönhetően teljesen testre szabható és időzíthető is. Így a nappali kékes beütésű fényerőt akár teljes értékű kíméletes sárgává alakíthatjuk bármikor, amikor csak szeretnénk.

Huawei P10 IPS képernyő teszt

Belső

A P10 memóriája egyáltalán nem mondható szűkösnek, hiszen bőven megad mindent, amire szükségünk lehet. Ilyen a beépített 64GB-os UFS tároló és a 4GB RAM. Tesztünk során az appok állapota mindvégig megmaradt, így könnyedén visszaválhattunk azokra. Ez azt jelenti, hogy a RAM mennyisége bőven elegendő még akkor is, ha pár konkurens csúcskészülék már ennek akár a többszörösével is rendelkezik. Egyedül a Facebook app szórakozott velünk a kelleténél többször, de ez természetesen nem a készülék hibája. Szóval igen, bőségesen elegendő a 4GB RAM.

A készülék kapható 32GB-os beépített tárral is, de ezt nem javasoljuk, hiszen a maga az operációs rendszer csaknem 12GB-ot vesz le a meghajtóról.
A P10 egy Kirin 960 nyolcmagos processzort kapott (4*Cortex A73 2.4GHz + 4*Cortex A53 1.8GHz mag), mely közel 120 ezres Antutu pontot szerzett tesztünkben a legújabb szoftverfrissítéssel (az egy hónapos tesztidőszak alatt három nagy javítás érkezett rá és mindegyik javított a készülék teljesítményén).

A készülék nagyon gyors, a sebessége minden eddigi Huawei készüléket felülmúl. Az Ultra Response technológiának köszönhetően minden érintésre azonnal reagál, beleértve az ujjlenyomat olvasót is. Ezt fokozza még a processzorhoz integrált Mali-G71 MP8 grafikus gyorsító, ami minden játékot akadás nélkül végigvisz.

Továbbá a gyártó azt is garantálja, hogy a több hónapos (vagy akár éves) használat után sem lesz lassabb a készülék, mint azt amikor megvásároltuk.

Huawei P10 teszt: Antutu Huawei P10 teszt: Geekbench

Android Nougat és EMUI 5

A Huawei „mindent megtett” annak érdekében, hogy az Android csupasz felülete és jellegzetes mutatói teljesen rejtve maradjanak a felhasználó előtt, hogy csakis az általuk kifejlesztett EMUI kezelőfelület adjon teret a felhasználói élménynek.

Én ezt személy szerint díjazom, hiszen a kezdetek óta követője vagyok a rendszerüknek és látom a folyamatos fejlődést, ami egyáltalán nem parasztvakítás, mivel kezelhetőségben is rengeteget ad a készülék használójának. Ha a Samsung és Huawei felülete között kellene döntenem, akkor egyértelműen ez utóbbit választanám.

Huawei P10 teszt: EMUI menürendszer főképernyő

A EMUI felület természetesen témázható, melyhez több száz előre készített képi világot tölthetünk le a P10-re. A háttérképeket is testre szabhatjuk, azaz választhatunk gördülő vagy fix tapétát, illetve választhatunk elmosást is, ha szeretnénk az ikonokat élesen az előtérben látni.

A telefonkönyv is zseniális: egyedi animációkkal díszített, támogatja a QR kódok segítségével történő névjegy megosztást és a csengetési időtartamot is kijelzi minden egyes hívásnál.

A beállítások menü szerintem kezd már kicsit bonyolult lenni, ugyanis pár funkciót csak hosszas keresgélés után találtam meg. Viszont extra funkciókból akad bőven, ezeket szintén a Beállítások menüben érhetjük el:

Link+ élő frissítés, intelligens váltás az internetet biztosító hálózatok között, szemvédelem, navigáció gombok testre szabási lehetősége (használható az ujjlenyomat olvasó helyett), értesítés sáv részletes testreszabása, zaklatásszűrő, víruskereső, telefonkezelő, fájl-széf, alkalmazás-zár, intelligens asszisztens, alkalmazás jogosultságok, iker-alkalmazás, egyszerű felhasználói mód (akku kímélés), lebegő gomb és telefon klónozó.

Kedvencem az értesítési sáv, melyen megjeleníthető az éppen futó hálózati sebesség, eltüntethető a szolgáltató neve, és a lehúzható listában több tucat ikonnal gyorsíthatjuk a kezelést.

Huawei P10 teszt: értesítési sáv

eMMC, UFS 2.0 vagy UFS 2.1?

Kezdetben csak UFS 2.1 szabványú meghajtókról volt szó a P10 kapcsán. Azonban később kiderült, hogy a gyártás során olyan chipek is bekerültek a kínálatba, melyek sajnos gyengébb paraméterrel rendelkeznek. A gyártó szerint a lassabb meghajtók nem okoznak problémát a működésben, ám a tesztek nem ezt mutatták.

Szerencsére a Play áruházban mindenre találunk tesztelési lehetőséget, így egy megfelelő alkalmazással mi is megnéztük a készülék olvasási és írási sebességét. Nem kicsit esett le az állunk a remek értékektől, amiből bátran állíthatjuk, hogy nálunk az UFS 2.1 szabványú meghajtóval épített P10 járt.

Megemlíteném még a gyártó által kifejlesztett Machine Learning algoritmust, ami a beépített tárolón mindig úgy rendezi a fájlokat, ahogy azt a felhasználói szokás megkívánja. Így minden készülék tulajdonos a lehető leggyorsabb működést kapja a P10 használata során.

Huawei P10 UFS 2.1 teszt

Kapcsolatok

Elég ha azt mondom hogy mindent tud a P10? Igen, lehetséges. Hiszen a modemek nagymestere egy csúcskészülékbe miért ne tenne bele minden szaftos jóságot?

Íme a paletta: Wi-Fi, Wi-Fi Direct, DLNA támogatás, NFC támogatás, Bluetooth, USB Type-C (MTP és OTG), GSM, GPRS, EDGE, UMTS (3G), WCDMA, HSDPA, HSUPA, LTE támogatás (4G, Cat.12) és teljes támogatott GPS .

A készülékből két variáns látott napvilágot: az egyik a szimpla SIM-es (VTR-L09), a másik a két nanoSIM-et befogadó dual változat (VTR-L29). Sajnos az utóbbi a kettős készenlétet nem támogatja, és a második foglalat is csak hanghívásokra használható. A SIM tálcán természetesen megtalálható a microSD kártya helye is, ami a kettős SIM-es variánsnál az egyik kártyát sajnos kitúrja a helyéről.

A beépített GPS modul (mely kiegészthető internetes kapcsolattal is) a másodperc töredéke alatt jelet talál és a használat végéig stabilan tartja. A navigációt a Google Maps és Sygic alkalmazásokkal teszteltem több órán keresztül. A Google navija kissé akad a készüléken, de a Sygic ilyen téren hibátlanul teljesített.

Az infravörös jeladó és az FM rádió sajnos kimaradt a készülékből.

Kamera

A P10 legjobban várt része a három beépített Leica kamera, mely a P9-ben egyszer már megkapta az elismerő szavakat. A P10-ben ez a rendszer most még több erőt kapott, habár a teljes teljesítményt csakis a P10 Plusban tudjuk kihozni.

Az előlapon egy f/1.9-es rekeszértékű, 8 megapixeles, Full HD felbontású videók rögzítésére is alkalmas kamera látható, mely ultraszéles látószöggel rendelkezik több arc fotózása esetén. Képminősége kiemelkedő, a szelfi fogalmának összes kikötését teljesíti.

A show 99%-át a dual Leica hátlapi kamerák viszik el, ugyanis a P9-hez hasonlóan egy 12 megapixeles színes RGB színszűrős, és egy 20 megapixeles monokróm szenzor teszi ki a kettős kialakítást. A fejlett algoritmusnak köszönhetően a színes képek is lehetnek 20 megapixelesek. A rendszerben megtalálható az optikai képstabilizátor (OIS) és a 2x-es hibrid zoom funkció is.

A fő attrakció viszont az, hogy a dual kamera rendszer egy cseppet sem lóg ki a készülékből, minden egyes része belefért a csupán 7 milliméter vékony házba. A fókuszálás a kamerák mellé épített PDAF és lézeres megoldással történik, mely szupergyors és még sötétben is hibátlanul teljesít. Ez utóbbi napszakban pedig nagy segítséget adhat a dupla tónusú LED villanó kellően erős fénye.

Huawei P10 teszt

A kamerák teljesítménye kiemelkedő a jelen kapható prémium készülékek között, ugyanis a DxOMark tesztje szerint simán teljesíti a 87 pontot, mely igen kiváló eredmény a mobilpiacon. Ez a pontszám hűen tükrözi a Leica rendszer tudását és fejlettségét: jó a dinamikatartomány, igen pontos a fehéregyensúly és dicséretesek az expozíciós képességek. A stabilizátorra sincs panasz, könnyedén készíthetők tűéles és bemozdulás mentes fotók nappal és kevesebb fényben is.

A kamerához készített szoftver kiválóan teszi a dolgát, az automata móddal mindenféle babrálás nélkül fotózhatunk, de aki közelebbről ismeri a fotózás rejtelmeit, az választhatja a PRO menüt is, ahol szinte mindent tudunk kézzel állítani. Ha pedig van nálunk egy kis állvány, akkor a remek ISO-nak és fényerőnek köszönhetően lenyűgöző éjszakai felvételek is rögzíthetők.

Megemlíteném a széles rekesz adta lehetőséget is, mellyel kiváló és telített fotók készíthetők főleg nappal. Ezt a kamera élőképe mellett találjuk, és egy érintésre aktiválható a kívánt rekeszérték mellett. Hasonlóan üt a beépített portré mód is, mellyel a fekete-fehérben készített fotók arathatnak nagy sikert a megosztókon. A beépített algoritmus szépen végzi a dolgát, gyönyörű és részletgazdag képeket exponálhatunk segítségével.

A PRO módban a következő funkciókat állíthatjuk: színmód, vaku, fehéregyensúly, portré mód, blende, fókusz, expozíció, ISO érzékenység és záridő. A felvételeket elmenthetjük DNG (RAW) formátumban is, így aki profibb fotókat szeretne, az könnyedén szerkesztheti képeit tágabb határok között Photoshop vagy Lightroom segítségével.

Huawei P10 Leica kamera teszt Huawei P10 Leica kamera teszt Huawei P10 Leica kamera teszt

A videós képesség is sokat fejlődött az elődhöz képest: akár 4K-ban is rögzíthetünk 30 fps sebességgel, lassított módban pedig akár 120 fps is lehet a felvett videó sebessége. Ezt 720p és 1080p méretben is megtehetjük. Nagy segítség ilyenkor a stabilizátor, melynek még pontosabb és élesebb mozgóképeket készíthetünk. Mikrofonból kettő van, így a P10 sztereóban veszi fel a hangot AAC formátumban.

Hosszas teszt után kijelenthetjük, hogy a Leica rendszer sokat fejlődött, ugyanis a P9-hez képest jelentős sebesség- és minőségjavulás történt minden téren.
Az egyetlen kifogásolható rész a HDR formátum volt. Ez a funkció a megnövelt kontraszt-, szín- és tisztaság értékeinek segítségével szebb és élethűbb képeket produkál, mint egy normál fotó. Ezt a készülék úgy éri el, hogy kettő- vagy több képet készít egymás után eltérő expozíciós értékkel, majd ezután egy szoftveres algoritmus segítségével egy képben összesíti azokat.

Sajnos a P10-ben a HDR képek a normál fotóknál jóval gyengébbre sikerülnek, így nincs értelme használnunk ezt a funkciót. Sajnos automatikus HDR sincs, így ezt a módot minden esetben kézzel kell aktiválni az oldalra húzható gyorsmenüből.

Tesztfotók ide kattintva

Huawei P10 tesztfotók

Slow Motion videók

Akkumulátor

A P10-ben egy kellően erős 3200mAh-ás beépített akkumulátort találunk, melyet a gyártó a rendkívül gyors és biztonságos Huawei SuperCharge technológiával vértezett fel. A fél óra alatt 60%-ra feltölthető telep bőven egy napos működést garantál a készüléknek, míg egy teljes töltéssel másfél napig is elketyeg normál használattal.

Nálam szinte minden estére olyan 25-35% körüli értékre csökkent a telep töltöttsége, így maradtam a napi töltésnél, hiszen a folyamatos Google szinkronizáció, a fotózás – videózás, az 1-2 órás telefonbeszélgetések és rendszeres Facebook applikációzás sajnos könnyen leszedi az energiát. Nagyon tetszett a gyorstöltés funkció, hiszen a gyári adatoknak megfelelően valóban fél óra alatt közel hatvan százalékra ugrasztható az akkumulátor szintje.

Huawei P10 akku teszt

Hőmérséklet

Erről nem ejtenek szót más tesztekben, ezért mindenképpen leírom: a készülék nagyon-, sokszor égetően melegszik. Ez tulajdonképpen nem baj, hiszen egy ilyen kis házba zsúfolt erős hardver nem is tehet másképp. Az alapjáratban jéghideg fémház szerencsére szépen elvezeti az erős processzor és a kamera által termelt hőt. Sajnos ez a jelenség már pár perces használat után jelentkezik (telefonálás, fotózás, videózás) és végig jelen van, ameddig le nem zárjuk a készüléket. Elég sokszor égette a fülemet telefonálás közben, így kénytelen voltam kicsit távolabb tartani a hívások alatt.

A maximális hőmérséklet 80 Celsius fok volt, és nem igazán ment alább 77-78 foknál. A külső hőmérséklet 24-29 fok között volt. Baja nem lett a készüléknek, viszont nem tudom hogy hosszú idők múltán mi lesz ennek a következménye.

Hangok

A készülékben egy-egy beépített hangszórót találunk, egyik a telefonáláshoz, a másik a kihangosítható tartalmakhoz szolgáltatja tudását. Beszélgetés közben tisztán hallható a másik fél, és ez visszafelé is igaz. Az alsó hangszóró az elődökhöz képest nagy meglepetés, hiszen tisztán és hangosan szólal meg, a mély és magas hangok szép számmal jelen vannak a hangképben.

Összegzés

A Huawei ismét egy remek készüléket tett le az asztalra, mely ívelt képernyő, tengernyi memória és egyéb túlzásba vitt extra nélkül is képes utat törni a mai telített piacon a lehető legjobban optimalizált szoftverrel, szupergyors működéssel és remek fotós képességekkel karöltve. A kompakt méret és a prémium anyaghasználat egyből az élvonalba repíti a készüléket, a magas számítási teljesítmény és a jó akkumulátor pedig igencsak jó barátságot ápolnak, hiszen nem kell félnaponta töltőre tenni, ahogyan azt az almás piténél megszoktuk, és ezen a csatlakozón még az USB meghajtókat is beolvassa. A P10 egy igazán ütős készülék lett a 2017-es évre, és a megjelenés után pár hónappal már a kártyafüggetlen ára sem jár az egekben.

Pro: univerzális zsebrevágható méret, kiváló kamera, jó akkumulátor, erős hardver és szoftver, prémium design és anyaghasználat
Kontra: nem vízálló, nincs FM rádió és infravörös modul, sokszor kellemetlenül felmelegszik

Pontszám: 9/10