ILIFE A4S robotporszívó teszt – űrből jött bejárónő

Ilife A4S robotporszívó teszt – űrből jött takarítóbejárónő

Régóta vágytam már egy olyan gépre, mely elvégzi az egyik legutáltabb otthoni melót, a porszívózást. Az elmúlt évtizedben is léteztek robotizált gépek, de nem terjedtek el a piacon a magas ár és gyenge teljesítmény miatt. Aztán az okospiac és kefe nélküli motorok fejlődése egyenes utat adott ezen jószágok számára, így jöhettek az olcsó és nagy szívóerejű porszívók. Ezek többsége ma már okostelefonnal irányítható, az egyszerűbbek pedig enélkül is teljesítik a rájuk szabott munkát.

Most lehetőségem volt egy ilyen gépet kipróbálni a Gearbest webáruház jóvoltából, ami nem más mint az ILIFE A4S. Az ILIFE termékek széles körben elterjedtek a piacon. Ez köszönhető elsősorban a kiváló ár-érték aránynak, ami messze felülmúlja más gyártó termékeit.

Ilife A4S robot porszívó teszt

Szálcsiszolt mintázatú műanyag fedlap, mely cserélhető

Az ILIFE A4S a gyártó (Chuwi) egyik újabb terméke, mely a magas teljesítményt ötvözi a strapabíró külsővel. Ez a porszívó kis méretű, így minden lakástípusban könnyedén használható. Befér az ágyak alá, megtisztítja a sarkokat, kipucolja a szőnyegbe rakódott port, és emellett még csendesen is dolgozik.

Külső

A porszívó egy méretes dobozban érkezett, rajta a termék fotójával és a főbb funkciókkal. A csomagolás profi, a dobozban vastag betétekkel van a porszívó körbe ölelve, hogy az a szállítás során ne sérüljön vagy rázkódjon. Maga a porszívó átmérője akkora mint egy pizzás tányér, és a magassága is teljesen rendben van: 31 x 31 x 7,6 cm. A burkolata műanyag, de a jobbik fajtából, ugyanis karcálló bevonattal rendelkezik. Az egy hónapos használat során még nem sikerült rajta sebet ejteni, pedig szorult már be cső alá, és ment neki fémlábú széknek is.

Ilife A4S robot porszívó teszt

Sok szöszt összeszed, ezért érdemes minden használat után kipucolni

Az A4S mellé egy kijelzős távirányító és dokkoló is jár. Utóbbival teljesen automatizálható a készülék, hiszen a takarítás végeztével (vagy ha az akku lemerül) vissza tud térni a kiindulási ponthoz. Ahol nincs hely a dokkoló részére, ott a mellékelt adapter segítségével tölthető. Viszont ez esetben az időzítő és visszatérő funkció nem használható.

Akinél kicsi a lakás, ott gond lehet a dokkoló elhelyezésével, mivel széltében és hosszában is két méter szabad helyet kell neki biztosítani. Ez a porszívó visszatéréséhez és a dokkolóba történő beállásához szükséges. Én asztal alá helyeztem el, ahol a négy láb sajnos útban van, de szerencsére be tudott parkolni a robot a helyére. Természetesen ahogy írtam, nem kötelező a dokkoló. Viszont a gördülékeny használathoz ajánlott.

Ilife A4S robot porszívó teszt

Három rétegű szűrő a hosszú élettartam érdekében

Tulajdonságok

Az ILIFE A4S az alacsony árcédula ellenére sok jósággal rendelkezik. Az egyik legfontosabb része a második generációs kefe nélkül motor, mely 1000 Pa szívóerőt képes produkálni maximális fokozaton. Alaphelyeztben fél teljesítménnyel működik az eszköz (kb.: 500 Pa), így munka közben alig hallható. A magasabb (MAX gomb) fokozat már előcsalja belőle az állatot. Ezzel az erővel a szőnyegek tisztításánál jöhet jól, mivel az alap mód bőven elegendő a hétköznapi gyors takarításhoz. Ebben a módban már erőteljesebb hanggal üzemel.

A porszívó felépítése hasonlít a drónokhoz: tele van érzékelővel, ami elengedhetetlen a takarítás során. Az első és oldalsó infravörös egységek folyamatosan figyelik a porszívó előtt elhelyezkedő tárgyakat és bútorokat. Észlelésekor az ILIFE A4S kikerül minden akadályt úgy, hogy a bútorok sarkát épen hagyja. Mielőtt elérné ezeket a pontokat, automatikusan lelassít és óvatosan közelíti meg őket. A lépcső sem akadály, mivel az alsó mélységérzékelő segítségével ezt is felismeri és gyorsan visszahúzódik. A széklábakat is érzékeli, de párat csak akkor, miután nekiment. Továbbá nem szereti a papucsokat és a hosszabbítós konnektor elosztókat sem. Addig löködi őket, míg szabad nem lesz előtte az út. Ez nem zavaró, sőt néha eléggé vicces tud lenni, úgy viselkedik mint egy kíváncsi háziállat.

Felépítés

A gép fejénél két csápot találunk, mely a sarkok takarításában kap nagy szerepet, illetve a maga előtt álló port kergeti be a szájába. Két keréken gurul (meg egy kicsi), mellyel emelkedni is tud, így a vastag szőnyegre való feljutás is gyerekjáték. A gyári adatok szerint az 1 centi magasságot is simán átlépi. A teszt során a ruhaszárogató alsó vastag része nem volt neki akadály: szépen átdobta magát rajta és folytatta a munkát. Egyedül a kis méretű szőnyegre kell vigyázni, mert azt könnyedén eltolhatja a lakás másik végébe.

A kerekek között helyezkedik el a gép falatozó nyílása, melyben egy kör alakú kefe található. Ez felfogja a hosszabb szöszöket és hajszálakat, így a tartályba csak a kisebb porszemek jutnak be, valamint a szőnyegből is könnyedén ki tudja szedni a koszt. Arra ne számítsunk, hogy az ezeréves beszáradt csótánydarabokat kiszedi, de a felületén található porral könnyedén megbirkózik.

Ilife A4S robot porszívó teszt

Ha tisztán tartjuk, meghálálja

A hátsó részen található a portartály. Ez kivehető, a benne található három rétegű szűrőrendszerrel együtt. Fontos, hogy a fehér színű HEPA szűrőt folyadék ne érje, illetve azt csak szárazon tisztítsuk. A leírás szerint a szűrők fél évig elegendők, utána viszont cserélni kell őket. Ez nem probléma, hiszen a csomagban van két tartalék porkergető csáp, és egy HEPA filter is. Szóval egy évig biztosan nem lesz gondunk az alkatrészellátással.

Magán a porszívón csak két gombot találunk. Van egy billenő ki-be kapcsoló és egy AUTO (automatikus takarítás) felirattal rendelkező nyomógomb. Az előbbit érdemes mindig bekapcsolt állásban hagyni, a másikkal pedig maga a takarítás indítható vagy állítható le.

A távirányítón ugyanez elérhető, továbbá az alábbi programok is helyet kaptak rajta:

  • szobatakarítás (ilyenkor csak egy szobát takarít, főleg a sarkokat követi végig)
  • körkörös mozgás (ez a szőnyegeknél hasznos)
  • illetve visszaküldhetjük a gépet a dokkolóhoz
  • továbbá beállítható a pontos idő és az időzítő funkció is aktiválható

A távirányító két AAA ceruzaelemmel működik, ezt mellékelték a csomagban.

Érdemes egy ilyen kütyüt használni?

1 hónapon át teszteltem a porszívót, mely alatt nagyon megkedveltem. Hogy miért? Mert valóban hasznos eszközről van szó. Ha legalább kétszer használjuk a héten, a hétvégére alig van melónk a takarítással. A normál porszívónkkal soha nem szedtünk össze annyi szemetet, mint amennyit az A4S feltakarított. Aki allergiás, annak kötelezően ajánlom, mert garantáltan csökkennek a tünetek a rendszeres használat mellett.

Egyszóval: igen, van lételeme a robotporszívónak. És nem csak hogy kevesebbet kell foglalkozni a takarítással, de a tisztaság mindennapos lesz életünkben. Annyi hátrányt tudok felróni, hogy nem okos eszközről van szó. Nincs hozzá app, nem lehet betáplálni a lakás tervrajzát, így minden bekapcsoláskor újra indítja a felfedezést. Ez szerintem nem probléma, mivel egy Xiaomi gép árához képest még így is jó vétel. Max. 10 perccel tovább tart a takarítás.

Őszintén: nekem már elegem van az állandó app letöltésekből... lassan már a WC papírhoz is alkalmazást kell letölteni, és ez az időnket és türelmünket veszi el. Mennyivel jobb egy olyan világ, ahol elég egy gombot megnyomni a művelet indításához? Bocs: az az intelligens világ még odébb van.

Ennél a porszívónál személy szerint örültem hogy nincs okostelefon támogatás, mert nem akartam egy X-edik alkalmazást telepíteni a telefonomra. Jó... vannak olyan esetek ahol kell az app, de itt szerencsére nem.

Akkumulátor

Az ILIFE A4S beépített akkumulátora erős, de erre még egy lapáttal rátesz a második generációs motor alacsony fogyasztása is. A 2600mAh-ás Li-Ion telep két órán át ellátja energiával a porszívót, mely egy 180-200nm-es területnek felel meg.

Összegzés

Ennyi pénzért jelenleg nincs jobb választás, ha egy megbízható és alacsony fogyasztású porszívót szeretnénk lakásba, vagy családi házba. A nagy szívőerő és magas akkumulátor üzemidő bőségesen elegendő a hétköznapokban. Telefonról nem vezérelhető, de az intelligens programozása könnyedén felismeri az otthonunkat és rövid idő alatt alaposan kitakarítja azt.

Akciós ár: 44.900 Ft

Megrendelhető innen (vámmentes EU raktár, 1 hét szállítás)

Az iLife A4S csomag tartalma: 1 x porszívó, 1 x szűrő, 1 db töltőállomás, 1 db távvezérlő, 1 db adapter, 1 db tisztító ecset, 2 db oldalsó kefe, 2 x AAA elem, 1 x felhasználói kézikönyv

Pro: kiváló akkumulátor üzemidő, nagy szívóerő, karcálló burkolat, ajándék tartozékok
Kontra: a széklábakat nem szereti